Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mám dotaz na zkušené kuchařky. Kdyz děláte jíšku z másla a mouky, kolik dáte toho másla a mouky? kolik třeba do 3 litrového hrnce a kolik do velkého hrnce když děláte třeba kotel omáčky ![]()
Koukni na google
tam jsou rady a triky
já to už dělám podle oka prostě ![]()
Já dělám poměr másla a mouky 1:1
ale celkové množství tak nějak od oka, záleží co to je za jídlo, jakou chci výslednou hustotu… ![]()
Napišu ti, jaky asi poměr mám, když dělám besamel z téměř 1 litru smetany na vaření : dám 100 g hery (z másla jisku nedělám
a 100 g hladké mouky, postupně přidávám po trochach tu smetanu, metlickou pořádně rozmichat pripadne hrudky, asi 15 minut povařit, pak ji ještě přecedím.
Rajská omacka: opět, dělám toho „kotel“
, takže opět stejně 100 g hery a 100 g hladke mouky na 1 litr vývaru - to dělám cibulovou jisku s kořením, zas to pak přecedím
Třeba ti to pomůže… Pro orientaci
Mouky dám tak, aby když jíšku prohrabnu mechackou, tak udělala rýhu a za chvilku se zavřela, asi jako když vařím krupicovou kaši. Vlastně sem to nikdy neodmerovala, tak nemám potuchy, kolik čeho.
Třílitrovej hrnec? To bude hodně jíšky…
Ty jo, jíškou většinou zahušťuju špenát, čočku a pod. Na omáčky spíš používám jen mouku rozmíchanou s vodou, líp se to přidělává, když přebytek vyhodím, není mi líto másla… ![]()
Jo a na polívku do 1,5 litroveho hrnce jsem dávala 40 g hery a 40 g hladké mouky… Aby ta polívka byla hustá tak akorát
Ja si to všechno radši vážím ![]()
Jíška je kolik tuku, tolik mouky (na gramy, ne na lžíce)
Kolik mouky, to záleží na tom, jak moc huste to chceš.
Na omáčku chceš zhruba desetkrát víc tekutiny, než jíšky. Na čtrtlitr omáčky chceš zhruba 15 g mouky 15 g másla a 300 ml tekutiny.
Na polevku chceš zhruba dvacetkrát až padesátkrát víc tekutiny, než jíšky, tedy na půl litru polevky cca 15 g másla 15 g a 6OO ml tekutiny na hodhě hustou polívku, na řidší polívku ti stačí 10 g másla 10 g mouky na 1 l tekutiny.
Když to sečtečš, tak to nevychází, ale ono se ti něco při vaření odpaří.
Obecně na porci ccehš cca 100-200 ml omáčky a 300-400 ml polevky
Zkladním trikem je jednak důkladně opražit mouku v tuku, minimálně než začne vonět, ale čím víc do tmava ji opražíš, tím silnější chuť to bude mít. A pak je potřeba jíšku alespoň dvacet minut rozvářet, na mírnem ohni a stále míchat. Ale klidně můžeš dát víc tekutiny a vařit to dele a redukovat. Získáš tak silnější a zajímavější chuť. krátce vařená jíška chutná po mouce.
Když máš málo hustou polévku, rozmichej si mouku ve vodě a přilívej přes sítko do polevky.
Uč se zahustovat zdravěji. Rozmixovanou cuketou, bramborou zeleninou apod.