Kdy už starý pes trpí a měl by se nechat uspat?

14
30.1.21 09:26

Kedy už pes trpí?

Máme skoro 13r. psíka, ktorý 7 mesiacov bojuje so zákernou chorobou, musíme denne chodiť do veterinára, niekedy musí byť dokrmovaný a celé to znáša so stresom (po príchode domov sa teší), no v iných chvíľach sa veľmi teší, miluje dobrotky - piškóty a i., dokáže sa hrať, dokáže veselo vítať a krútiť chvostom, aj keď vidím, že má občas bolesti, tieto obdobia sa striedajú…vonku všetko oňuchuje, váľa sa po snehu :D… ale trápi ma to, či naozaj netrpí, že má posledný rok zníženú kvalitu života..ako to môžem spozorovať, kedy dať psa utratiť…on iba neleží, netvári sa, že ho nič nezaujíma, no prežíva stresujúce obdobia a štastné obdobia…občas sa stane že viac poleháva, ale niekto zazvoní na zvonček a už je tam :D

Verím, že mi poradíte, kedy sa rozhodnúť pre utratenie, pretože jeho choroba je neliečiteľná, ale dá sa držať pod kontrolou. Alebo môže sa pes premáhať kvôli nám? Už mal také obdobie, kedy bol napríklad taký týždeň o ničom, proste len polehával a zase 3 týždne ako z divých vajec. Čo robí a čo nerobí trpiaci pes, ktorý má bolesti? Prosím, ak máte nejaké skúsenosti…Ďakujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mackA159
30.1.21 09:29

Co na to říkal veterinář?

• Citovat
  • Upravit
7478
30.1.21 09:52

To podobné řeším, případně budu a už teď nad tím přemýšlím. Moje psice má 13,5 r a už si toho prošla dost. Mrtvičku, inkontinenci, silnou artrozu, asi hůř slyší… ale tak lidi ve stáří taky mají neduhy a přitom chuť do života :nevim: nepíšeš přesně tu nemoc, ale z toho popisu jak je pejsek aktivní, mi nepřijde, že už je čas. Já myslím, že to člověk pozná, vycítí… Dost řekne i dobrý veterinář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
30.1.21 10:08

My to řešili v listopadu. Fenka 15,5 roku, už v podstatě poslední rok jen ležela, nic moc zájem, občas větlé chvilky měla. Až mi začala u vylučování i padat na bok, konzultovala jsem to s veterinářkou. Samozřejmě ni nejprve nabídla léčbu, ale s tím, že bysme jí prodloužili život jen o pár týdnů. Nemělo to smysl, jen bych ji před smrtí zbytečně trápila. Nazítří po konzultaci jsme ji nechali uspat. Pes ti nedá najevo, že ho něco bolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3795
30.1.21 10:10

To ti nikdo uspokojivě nevysvětlí. Mám starou fenku + 2 mladší. Ta stará byla před rokem hodně špatná, taky jsem myslela, že ji necháme uspat, asi měsíc jen pospávala, v noci se pořád budila, inkontinence… ale žrala pořád dobře a s chutí, byl tvrdý lockdown, takže veterinář ji neviděl, možná naštěstí. Během dalšího měsíce se začala lepšit, a přes léto se dala dohromady. Už je teda pár let nahluchlá a hodně špatně vidí, ale je poznat, že je ještě ráda na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
30.1.21 10:14

Jeden veterinár odporúčal uspanie a druhý, že nie, pokiaľ má záujem o život..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59374
30.1.21 11:02

@Happy1234 záleží co je to za veterináře. Ten co z toho má zisk bude zachranovat i když to nemá cenu. nevím jestli bych denně chtěla chodit na veterinu, to pro toho psa není nic moc. Navíc co mu teda je? Co má za léčbu? je šance na zlepšení nebo jen umělé udržování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
30.1.21 12:04

@Markéta80 A co je to umele udrzovanie? Prepacte, neznasam tento vyraz, pretoze kazdy pes trpi nejakou chorobou, choroby srdca, epilepsie, artroza atd. Tiez sa to len udrzuje. Ved existuje taka liecba, ktora aj pri tom udrzovani sprijemnuje psovi zivot..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
30.1.21 12:07

Má zlyhanie obličiek. A tá liečba mu pomáha, aby sa cítil lepšie. Inak by sme tam nechodili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59374
30.1.21 12:33

@Happy1234 udržování je právě tohle. neustále na veterině. Vyléčí se nebo denní návštěva do koce života? U naší nejstarší se obávám neurologického onemocnění. potřebuji to ale natočit na telefon a pak probrat na veterině. jen vím že jak ochrne nic prodlužovat nebudu i kvůli ní. Navíc máme 3 psy a ty by jí klid nedopřály Navíc co by to pro ní bylo za život, jen někde v koutě ležet a to jí v září byly jen 4 roky. Zkus zadat dotaz na ifauně, je tam i veterinářka tak se určitě ozve jak to vidí. Pokud by byla šance na vyléčení tak ano, ale jen prodlužovat život, pes klidně trpí a hned tak bolest nenaznačí a když ano tak už je moc pozdě. Pak bych si to vyčítala že jsme nepomohla včas. To stáří je náročné vždy :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
30.1.21 13:11

@Markéta80 ale lezat a chodit je nieco ine. Nas ma bolesti, ale stale ma chut zrat, pije, hraje sa…tak ja neviem. Asi je nazorov viac. Ale v podstate kazda choroba, ked pes starne je len predlzovanie zivota. Aj choroby srdca, epilepsia, zlyhanie pecene, aj obycajna artroza..ci nie? Vsetko chronicke choroby..na veterinu chodime denne ale to trval 20 minut aj s injekciou..a potom sa ho snazime tesit a rozptylovat. Tak ja neviem. Uz teraz si to vycitam, ci fakt netrpi, ale zase keby som ho doniesla na uspanie, tak by doktorka pozerala na mna, ze co chcem. Pretoze on sa na 70 percent javi ako zdravy pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59374
30.1.21 14:45

@Happy1234 u veta co se léčí se nedivím že by se divil když mu za měsíc nasypeš kolik tisíc? Tak proč by neudržoval? Tak je i dost lidí co řeknou že ani ochrnutí není důvod. každý tu hranici má jinde. Naše je celkem ok, teda zatím. Ale ten rozdíl oproti ostatním tam prostě je. nezapojí se do honiček, že by se zapojila do hry to také ne. raději je někde bokem a v klidu. ven jde že musí a jen se vyvenčí a chce domů. Jak starý pes :? Až tam půjdu s nejmladší tak to proberu ale je mne jasné že bude chtít natočit jak spadne protože jinak nic moc nepozná. Má slabé nohy, můžu to popsat ale to video by bylo lepší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
afd
140
30.1.21 14:58
@Markéta80 píše:
@Happy1234 u veta co se léčí se nedivím že by se divil když mu za měsíc nasypeš kolik tisíc? Tak proč by neudržoval? Tak je i dost lidí co řeknou že ani ochrnutí není důvod. každý tu hranici má jinde. Naše je celkem ok, teda zatím. Ale ten rozdíl oproti ostatním tam prostě je. nezapojí se do honiček, že by se zapojila do hry to také ne. raději je někde bokem a v klidu. ven jde že musí a jen se vyvenčí a chce domů. Jak starý pes :? Až tam půjdu s nejmladší tak to proberu ale je mne jasné že bude chtít natočit jak spadne protože jinak nic moc nepozná. Má slabé nohy, můžu to popsat ale to video by bylo lepší ;)

I neurologicke onemocneni se da lecit. Stoji to ale penize a cas. Tak mladeho psa bych bez boje utratit nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59374
30.1.21 15:03

@afd každé ne, zatím nikdo nikoho neutrácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76332
30.1.21 15:07
@mackA159 píše:
Co na to říkal veterinář?

veterinář z toho má prachy, ten bude chtít pokračovat s léčbou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek