Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Je to pes obranář. A štěká úplně na všechny lidi kromě tebe?
Kontaktuj nejakeho trenera z okoli, tady se budou strasne lehce delat chyby a chtelo by to, aby ho nekdo u toho chovani videl a videl i tebe, pak ti i ukazal jak s nim pracovat. Mam doma dva psy s hodne komplikovanou a slozitou minulosti, kteri mi taky dali spoustu prace a par konzultaci s trenérkou, co dela pozitivní motivaci, nas posunula o měsíce dopredu a to jsem člověk, ktery se o vychovu psu intenzivně zajimal, vcetne toho pozitivniho vycviku. Setkat byste se snad mohli nekde venku i v dnesni dobe covidove.
@divine woman štěká jen na určité lidi, mého přítele kterého vidí jen občas tak toho úplně miluje, moji kamarádku ze začátku se ji bal, ale neštěkal po par dnech co sme společně trávili čas tak tu už přivítá. Pokaždé co začne stekat ho okřiknu “nesmíš” to poslechne. Štěká na cizí co jsou v mem prostředí.
No nejspíš zkouší být velký drsný rafan v okamžiku kdy je vyděšený.
Potřebuje dobré vedení, aby přestal být vyděšený a aby se socializoval.
Cvičáky vypadají že jsou otevřené - najdi nějaký v okolí a začni tam chodit - normálně na nácvik základních dovedností, je nejvyšší čas s tím začít.
@Ou Problém je ještě v tom, ze veškerá věc která je moje tak se ji snaží bránit, když odejdu na brigádu, tak je furt v mem pokoji a pomalu se mu nechce ani ven, jinou společnost lidskou než tu moji moc nechce. Veterinář mi řekl, ze to muže byt i tím kolikátý se narodil, protože všechni jeho sourozenci jsou naprosto v pohodě, už když jsem je vezla k nám tak ten muj byl jedinej zalezlej v rohu a všeho se strašně bál, furt se strachy počůrával. Byla naprosto ve strašných podmínkách, dle mého šla brzo od matky.
Doporučuju najít si trenéra, který se zabývá moderním etickým tréninkem/pozitivkou a řekne ti, co a jak máš dělat, ať toho chudáka nestresuješ ještě víc. Můžeš v tom nadělat dost paseku.
Začala bych tím, že ho nebudeš okřikovat za to, že štěká. Navzdory lidskému přesvědčení, že je to pokárání, si to pes v lepším případě přeloží jako „jee, bezva, já štěkám, panička taky, takže to dělám správně“, v horším případě „sakra, panička je na mě naštvaná za to, že se bojím, budu teda zticha, bojím se jí taky“ - nejspíš je tvůj ten druhý případ. Po internetu ti určitě nikdo dobře neporadí, trenér musí naživo vidět, co dělá pes, co u toho děláš ty a jak ho správným způsobem socializovat.
IMHO bys neměla nechávat cizí lidi, ať na něj sahají, když sama vidíš, že je v panice ztuhlý. Na stresové křivce ho dostáváš do distresu a sama sobě si tím u něj podřezáváš větev důvěry (nedá se na tebe spolehnout, že ho ochráníš) a to je celkem škoda.
Doporučená literatura k tomu je zcela určitě Konejšivé signály od Turid Rugas, abys věděla, co ti pes ve skutečnosti říká svým chováním a dále od Františka Šusty Trénink je rozhovor - moc pěkně zpracovaný stres u psů a možná řešení.
@Yvonne McGruder Moc děkuji za rady. Já nenechávám aby ho lidé hladily, on se k nim stejně přiblíží na určitou vzdálenost, pak začně stekat, i tak Vám moc děkuji a určitě si někoho vyhledám.
@Anonymní píše:
@Yvonne McGruder Moc děkuji za rady. Já nenechávám aby ho lidé hladily, on se k nim stejně přiblíží na určitou vzdálenost, pak začně stekat, i tak Vám moc děkuji a určitě si někoho vyhledám.
Máš dobrý pozorovací základ:) ta vzdálenost je něco, s čím tě dobrý trenér bude učit pracovat. Musíš vychytat „bezpečnou vzdálenost“ na kterou ještě neštěká, a v té ho za to odměnit (dřív než překročí hranici stresu a začne štěkat) - je to hodně o práci s detaily. Skvěle je to zpracované zejména od Šusty - můžeš si najít trojúhelník stresu, popisuje to v Trénink je rozhovor.
Odkud jsi? Stačí kraj, klidně napiš SZ, zkusím doporučit, případně spousta trenérů teď pracuje i online, individuální lekce jedou i v nouzáku.
@Yvonne McGruder klidně to napisu i tady, třeba taky někdo doporučí
Středočeský kraj, konkrétně Příbram.
@Anonymní píše:
„@Yvonne McGruder“klidně to napisu i tady, třeba taky někdo doporučíStředočeský kraj, konkrétně Příbram.
Plzeň by šla? Tam je to super v Tuten Pesplac, určitě se vyplatí dojet osobně. Slečna má výborný pozorovací talent, vzdělává se a je schopna nabídnout smysluplné řešení. Zabývá se moderním etickým tréninkem i komunikací, navíc je děsně fajn:) Najdeš na FB, osobně ji doporučuju, je velmi inspirativní.
Určitě vyhledej někoho na pomoc s výcvikem, jak rádi ostatní. A určitě někoho kdo je pozitivní a nemlátí nebo snad nepřiškrcuje psy. A nečekej dlouho.
Měla jsem takové stěně a podcenila jsem to, byl to sice můj milovaný pes a poslouchal mě celkem dobře, ale nikdo ho nemohl hlídat. Žádný pes se nemohl přiblížit ani ke mě, takže spoustu let jsme vlastně oba dva trpěli tak trochu izolací jen mou vinou. Vzpomínám na něj a pořád mám pocit viny.
@Yvonne McGruder Mockrát děkuji již jsem kontaktovala tady cvičák kousek od nás, tak uvidím co mi odepíšou, kdyžtak se obrátím na Vámi zmíněnou paní.
Byla bych strašně nerada, kdybych přišla o parťáka.
@Anonymní píše:
@Yvonne McGruder Mockrát děkuji již jsem kontaktovala tady cvičák kousek od nás, tak uvidím co mi odepíšou, kdyžtak se obrátím na Vámi zmíněnou paní.
Byla bych strašně nerada, kdybych přišla o parťáka.
Ty o něj kvůli tomu chování nějak můžeš přijít…? Jak jsi to myslela..?
Jinak taky doporučuju F. Šustu a jeho knížky a videa, hledej pod „Jak odnaučit“.
Je to strachová reakce a je potřeba s tím pracovat systematicky a pod DOBRÝM vedením.
V principu jde o to, že pes se naučil, že zaštěkáním objekt svého strachu (cizího člověka) zažene. Takže se to dělá tak, že jakmile je pes ještě v pohodě (vychytáš tu vzdálenost) a je v klidu, tak přibližující se člověk se jako odměna vzdálí. A pes se naučí, že štěkat nemusí. Píšu velmi zjednodušeně.
@Lucie_Sx Myslela jsem to tak, ze většinu volného času trávím s přáteli na procházkách, chodím mezi lidi.
Dnes jsem byla venku s člověkem kterého viděl poprvé, vrhnul se k němu a nechal se od nej pohladit, vše bez problému, vítal ho, jakmile ale sem si se psem vlezla do auta a kamarád na mě promluvil přes okénko, ihned začal stěkat. Z toho tedy usuzuji, ze si brání “svoji”věc?
Přijde mi, ze si lidi vybírá..
Ahoj, mám půlroční stěně voříška, nás problém je takový, že na cizi lidi štěká. Za plotem to je naprosto normální, ale když jdu třeba ven tak kroutí ocaskem a chce jít za tím člověk, ale pak z ničeho nic na nej začne stekat. To samé, když jsem s kamarádkou v autě, psa mám u sebe pod nohama na straně spolujezdce a přistoupí někdo další, tak hned začne štěkat. Odmalička má k cizím lidem odpor, vždycky když jsem ho dávala cizím lidem tak hrozné kňoural a utíkal se schovat. Zachránila jsem ho z ne úplně super podmínek, dle mého šel od matky brzo, já se mu věnovala fakt hodně, jen nevím jak tohle odbourat. Od cizích lidi se nenechá ani pohladit, nekousne, nevrčí, je strnulý- má strach.
Je to ještě stěně, takže se a nim dá pracovat, poradil by mi někdo jak tohle částečně odbourat?