Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak si pro klid skoc do detske nemocnice k neurochirurgovi.. (budes pak aspon klidnejsi)
Ahoj, já mám úplně stejnou zkušenost jako Sipina.
V porodnici nám říkali, že kefalhematom zmití, dětský doktor to taky říkal, víc nic nám nidko neřekl, takže jsem věřila, že zmizí. Bohužel ztvrdl, takže jsme jeli na ultrazvuk, tam nám řekli, že jako nezmizí a zřejmě jim to vrtalo hlavou, tak nám potom volali, a že máme jet do Brna. Tam jsme byli u Dr. Brichtové a ta nám doporučila operaci. Takže CT v narkóze a pak operace, týdenní hospitalizace, jeden den na JIP a taky transfůze…no nebyl to hezký týden, ale malý to vše zvládl, jizva se zahojila a má hodně vlásků, takže není ani vidět. Teď má 20 měsíců a už je to zapomenuto.
Jan paní Dr. říkala, že bohužel je to o neinformovanosti, že dětští lékaři o tom neinformují a pak to tak dopadne, že z jejího pohledu je lepší udělat punkci hned…Mě na tom jen štve, že nám nidko nic neřekl a vůbec mě nenapadlo, že to může ztvrdnout, poroadní asistentka nám navíc říkala, že kvůli infekci na to radši nešahat, tak jsme na to nešahali…alespoň snad budu vědět pro příště
takže má rada - zjišťovat jestli kefalhematom netvrdne..lehkým pohmatem a pokud jakékoliv podezření, tak za dětským dr. nebo rovnou na neurochirugii…
Dobrý den. Mám rovněž operační zkušenosti s kefalhematomem. Mám téměř šestiměsíčního syna Ondru, u porodu jsme se dvě hodinky přetahovali a výsledkem byl otok na pravé straně hlavičky, že ani nebylo možné přesně uvést porodní délku. Všichni říkali, že se vstřebá, ale nevstřebával, naše paní pediatrička je velmi pečlivá, poslala nás na neurologii do Motola, kde jsme absolvovali kompletní naurologické vyšetření včetně SONO s konstatováním, že došlo ke kalcifikaci - zkostnatnění otoku. Na neurochirurgii nám sice odsáli část krve, ale zbytek musel jít pryč operačně. Takže CT, operace, transfúze, JIPKA, 14ti týdenní hospitalizace, to vše v šestitýdnech Ondrova věku. Nic moc, nechtěla bych si to zopakovat, ale Ondra se s tím krásně popral a hlavně, doktoři i sestřičky v čele s panem primářem, profesorem Tichým, byli naprosto úúúúúúúúúúúžasníííííííííííííí a patří jim velký dík !!! ![]()
Ondra všechno dohnal a dnes je z něj krásné a ukázkové miminko. Takže nezoufat a hlavně včas řešit !!!
Hanka
AHOJ VSEM, jsem rada, ze tady vznikla diskuse na toto tema. Zacinam resit stejny problem, nase mala ma 2 tydny a 1 den a hematom neustupuje. Zacinam z toho byt spatna po tom, co jsem si precetl avase prispevky---jsem rada, ze ma intuice me opet nezklamala, rikala jsem si, ze je to divny a ze si radsi zjistim vic informaci vcas nez bude „pozde“. Koukam, dobre jsem udelala. Jsem na tom stejne jako vetsina z vas…doktori jak v Podoli, tak moje detska dr. mi rekli, ze OK, ze se to casem vstreba, ale me neco takoveho nenecha v klidu a zjistuji. Nerada bych, aby mala musela absolvovat nakonec kvuli par nazoru par doktoru, kteri na to dlabou takove veci jako nektere vase deti museli bohuzel absolvovat :-/ nevim, proc nemuzou doktori jednat hned a nebo aspon sledovat …
Pro Hakyku: mas dobrou pediatricku!!! ta ma mi sdelila, ze se to vstreba.. ![]()
Jdu si zavolat do Motola.
Je tu nekdo, kdo resi stejny problem aktualne?
my taky řešíme. malá má 13 dní a hematom na levé části. do toho motola se dá zavolat jen tak a jet tam bez žádanky? nám taky mudra říká že to zmizí. zdálo se nám, že se to dost zvětšilo, byli jsme i na pohotovosi, a prej je to v pořádku…ale nevím…mám taky docela strach…přeci jenom, má to dost velký…označili jsme to fixou a nezvětšuje se to,ale ani nemizí…
ahojky, tak nasi male to uz temer zmizelo! Jeste tam am nepatrnou boulicku, ale neda se to uz srovnat s tim, co mela puvodne. Takze zacinam verit, ze to zmizi uplne. Drzim palce!!! dej vedet, jak to vypada u vas ![]()
Vyčkat několik týdnů a sledovat průběh, při nezmenšování pak punkce - vypuštění jehlou (nemusí dělat neurochirurg!) a komprese - lehké stlačení místa po vpichu.
nad laserem nebo jinou zázračnou mastí spočátku není důvod vůbec uvažovat
Ahojda, malý se narodil s kefalhematomem (porod per vex) a měl ho přes 90 % pravé poloviny hlavičky, v 6 týdnech už jen přes 20 % a v 8 týdnech už nebyl skoro vůbec cítit…je pravda, že na hlavičce má malinkou zatvrdlinu, ale ničemu to nevadí a do hlavy bych ho píchat nenechala (jsem zdravotník a ať si kdo chce co chce říká, je to invazivní zákrok), doktor na prohlídce v 6 týdnech by ho do hlavičky píchnul hned, já to odmítla a modřina se vstřebala sama…vytrvejte. Pokud by se nevstřebal do 2-3 měsíců, asi bych to řešila, pak už ztvrdne, ale dřív určitě ne. ![]()
Vsem maminkam, ktere tento problem resi aktualne! Na laser se muze dochazet pouze pokud kefalhematom neztvrdne! Pak uz to nema smysl!
Dobrý den,
chci se zeptat maminek, které byly se svým dítětem na punkci kefalhematomu, zda byl odsátý úplně téměř k nepznání, že tam nějaká boulička byla nebo tam vždy nějaká část zůstane než ustoupí sama. Na punkci jsme s naší 2 týdenní dcerou byli, ale bohužel jsme se nepodívali už v nemocnici, jak hlavička vypadá. Ve zprávě máme psané, že kůže oplaskla, ale hrbolek jí stále zůstal. Podívali jsme se až odpoledne, jak jsme měli sundat obvaz a trošku nás to překvapilo, že tam stále boulička, i když menší, je. Ted nevím, jestli to za toho půl dne mohlo znovu natéct krví a těsně po zákroku to bylo k nepoznání nebo to uplně do hladka udělat nejde. Jestli jste se některá podívala dříve než odpoledne, prosím o odpověď.
Děkuji
@verdar , dobry den, tak jak jste dopadly?musely jste znovu na punkci?podle me se vam to nalilo znovu po odsati…
ahoj, malá se nám narodila před dvěma týdny a má také kefalhematom na levé straně. dětská doktorka říkala masírovat-mazat mastí na podlitiny. máte s tím prosím někdo zkušenost? nebo spíše na ten kefálek nesahat? děkuji moc za odpovědi.