Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jsem tu nová a moc prosím o rady. Můj syn bude mít 6 týdnů a při porodu měl kefalhematom na jedné straně, hezky mizel až před 4 dny jsem si všimla že ztvrdnul. lekla jsem se a šla dnes na kontrolu, doktorka řikala že to nic neni ale pro jistotu mě pošle na vyšetření, které je ovšem až za měsíc
a to se zbláznim do té doby. Ja totiž dnes přečetla na netu, že pokud ztvrdne tak se to i u tak malých miminek odstranuje chirurgicky pod narkozou. je to strašná představa. prosím poradte, mate s tím zkušenosti, je možné aby se ten otok vztřebál i když ztvrdnul.
moc děkuji
Ahojky, dcera mela take jednostranny kefalhematom, zmizel ji za 3 tydny, ale konzultovala jsem s dr. co by se delo, kdyby nezmizel a muzu te uklidnit chirurgicky se to resi jen v krajnim pripade, jinak se dochazi na laser a to 3× tydne po dobu 2 tydnu na 20 minut, tzn. celkem 6 procedur, po laseru to na 99% zmizi, maleho to neboli, jen treba to dojizdeni na laser v podstate obden muze byt narocne. V Praze to dela detska chirurgie na Bulovce, oddeleni laserovych korekci(aspon teda tusim, ze takhle se to jmenovalo).
Takze neboj, bude to OK, jen kdyztak ten laser moc neodkladej, rikali, ze cim driv tam mimco prijde, tim rychleji se kefalhematom rozplyne.
Jo, jeste k tomu objednani na vysetreni, mesic mi prijde docela dost, u nas byla pripadna navsteva na laseru v radu dnu, myslim, ze terminy meli tak 3 dny po zatelefonovani a celkem bez problemu.
Holky to jste mě vyděsily- mi ho máme taky a jakej- vlastně nám takle- zkostnatěl až za 8 měsíců!!!!Ale doktoři od začátku říkají,že je to ok,že do toho prý doroste hlava,ale mě se to teda moc nazdá!!!!
![]()
Enny, tak to tedy nevim, jestli hlavicka jakoby doroste, nam nase dr. detska i dr. hned v porodnici (neonatolozka) rikala, at v pripade nevstrebani do 6ti tydnu jdeme na ten laser, aby ji to zmizelo a nemela nepekny tvar hlavy. Dceri to zmizelo samo, ale byli jsme s manzelem rozhodnuti ji pripadne na ten laser vozit(pocitali jsme, ze 6 procedur by stacilo)a ty 2 tydny nam prisli na dovazeni do nemocnice prijatelne nez kriva hlava na cely zivot.
Enny, pokud bys pototm cislo na ten laser potrebovala, klidne pisni SZ, nebo ho muzu napsat i sem, at to nemusis hledat ![]()
Příspěvek upraven 03.04.10 v 12:58
No teď jsem na to doktorku sama na prohlídce upozorňovala,a řekla mi že už je to zatáhnutý a jakoby zkostnatělý,a že to bude dobrý- ale já ho tam prostě cítím,zkusím ještě jiného doktora a kdyžtak tě poprosím o číslo a zařídím si to sama! ![]()
Narodila se předčasně- o měsíc dřív a nebyly otevřený porodní cesty a doktorka porod uspěchávala a otvírala mě rukama,já měla 60 stehů a malá chudák ten kefalhematom,ale vážně mě do teď všichni ubezpečovali,že se to samo vstřebá,řekli dokonce,že do roka ![]()
Tady je kdy ma laser ordinacni hodiny: FN Bulovka, budova 5, prizemi
Laser:
pondělí-čtvrtek: 13:30-17:00
pátek: 9:00-12:00
Kontakt: Telefon: 26608 2217 (to je nejspis centrala pro celou detskou chirurgii, tak te asi na laser prepoji). Byli prijemni, tak se s nimi kdyztak dohodni.
ahoj holky
kefalhematom se opravdu ve většině případů vztřebá, pokud se tak nestane, je vhodné ho vypustit- v Brně to dělá neurochirurg- není to nic hrozného, bez narkozy jehličkou se stříkačkou to vypustí a hlavu stáhnou vcelku pevně obvazem aby se takříkajíc ta kůže připlácla. pokud už je opravdu zkostnatělí a nějde vypustit tak nastupují ty lasery a ev. operační zákrok, ale ten je opravdu vzácný.
Já být tebou tak bych nečekala měsíc, to opravdu to kostnatění může pokročit a zašla bych si na chirurgii a domluvila se tam, co je pro mimčo nějvhodnjší.
Ahojky.
Chtěla bych se s vámi podělit o mé zkušenosti.
Můj syn Kubíček (2 roky) měl po porodu kefalhematom. Doktorka říkala,že se to stává a že se to časem,nejdéle do jednoho roku ztratí. Nejdříve mu splaskl,ale zůstalo mu to tam dost zatvrdlý. Když mu byl 1 rok,tak to měl pořád,ale už jen opravdu v malé míře. Nicméně,jsou mu 2 roky a 1 měsíc a má to pryč. Žádné jiné komplikace nikdy nenastaly. ![]()
Zdravím ![]()
Příspěvek upraven 24.05.10 v 23:41
dobry den prosim Vas ,mame stejny problem pred tydnem porosila dceru 3900g a 51cm a ma Kafalhematon na prave strane hlavicky.Docela nas to zaleklo a jsme porad v takovem strachu co to je a jestli to muze zanest nejake vazne nasledky.Cekame co to udela jestli vstreba nebo co.Mam dve deti a ty ten problemy nemely.Tak zadnou zkusenost nemame.Jen mamestrach.Muzete nam poradit a kde v Brne a jaky neurochirurg?moc dekujem
Ahoj maminky,
chtěla bych se podělit o naši zkušenost. Náš syn se narodil s kefalhematomen na levé straně, také nám říkali, že se to vstřebá. Dělali mu ultrazvuk po porodu a pak řekli, že máme přijít na kontrolní za cca 3 týdny. Když nás pouštěli,tak paní doktorka řekla,že chodit nemusíme,jen pokud vznikne kráter.
Kefalhematom se od porodu sice zmenšil,ale za cca 4týdny ztvrdnul (žádný kráter nevzniknul!).
Po 6 týdnech jsem byla hospitalizovaná já a malý při té příležitosti prošel dětskou vizitou a to už se mě ptali od kdy to má. Zavolali pana primáře, který sice ještě udělal kontrolní UV, ale už předtím volal panu primáři do Brna a domluvil nám trojrozměrné CT(2 dny v nemocnici)a ať se v nejkrajnějším případě připravíme,že by malého operovali.
Bohužel to tak nakonec bylo, ty nervy nepřeji žádné mamince, zůstali jsme tam týden, 2×byl malý pod narkózou, na hlavě má jizvu po cca 20stezích. 1 den po zákroku byl na jipce a v noci musel dostat ještě 100ml krve. Nesl to úžasně, je to naše sluníčko. Teď má už 7měsíců, jizvičku má krásně zhojenou a rostou mu kolem ní nejvíc vlásky.
Nazávěr bych teda dala 2 rady - raději jdětě zavčasu na kontrolu do Brnu či kdekoli jinde, jelikož to nemuselo dojít tak daleko a mohli to v Brně do prvních 4 týdnů odsát (nebo odstranit někde tím laserem jak píší jiné maminky).
A druhá rada, pokud se už dostanete do nemocnice, hlavně se na všechno detailně ptejte, nenechte se odbít.
PS: pro maminku Markétu - FN Brno,Černopolní (prim.Ventruba, MUDr.Mackrle, ještě je tam paní doktorka, ale ta měla zrovna stáž během našeho pobytu).
dobry den,moc vam dekuji za zkusenost a mam slzy v ocich co nas ceka…nebo muze.je pravda ze doktorka nam vcera na to moc nic nerekla jen ze se to vstreba,ale moc tomu neverim.Ma to zatim mekke,ale zda se ze to tuhne,mam takovy dojem ze to bylo mekci ten hematom.Pockame tedy do 3tydnu a pokud nezmizi hned se nechame poslat do Brna jak pisete moc dekuji. opatrujte se,mnoho stesti a zdravi vam preji.
Ahoj,
Nase mala mela oboustranej kefalohematom. CCa ve 2-3 tydnech sme museli v brne do detske, muselo se to punktovat (1× i po kontrole). Delal to MUDr.Mackerle (primar byl zrovna na dovolene) a sem rada, ze to delal prave On.proste uzasnej i sestry byly mily. Obvaz za hodku nebo 3 sundas a je to opravdu v poho. Rozhodne to byl lepsi pohled nez kdyz male brali krev z rucicky.
Nebojte, bude to dobry!