Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den všichni!
Před necelými 2ma roky mi zjistili epilepsii, měla jsem svůj první a poslední záchvat. Nasadili mi Keppru 500mg jeden a půl tablety denně. Po všech možných peripetiích mi dávky zvyšovali, až jsem na 3 tabletách za den, záchvaty nemám, měla jsem jen ten jeden, respektive 2 za sebou. Na eeg je stále nález, za měsíc další kontrola, možná další zvýšení. Potřebovala bych zpátky řidičský průkaz, zároveň jsme s přítelem začli přemýšlet o miminku. Upřímně řečeno nevím, jestli se začít už teď, nebo až bude léčba 100% vyladěná a taky abych slavnostně nezískala řidičák, vysadili by mi léky kvůli těhotenství a já začala mít znovu záchvaty, nedejbože v těhotenství. Máte někdo zkušenosti s Kepprou v těhotenství?
Děkuji za odpovědi ![]()
Keppra by se v těhotenství myslím vůbec neměla. Epileptičky by měly mít těhotenství 100% plánované a předem se převádějí jinou léčbu, většinou myslím lamotrigin (Lamictal). Řidičák se může myslím vrátit po 2 letech bez záchvatů? Což není moc šťastná kombinace, vyšší riziko nových záchvatů při změně léčby určitě je.
Děkuji za odpověď, řidičák by měli vrátit po roce bez záchvatů, ale bohužel ať se snažím jak se snažím, vždycky mě odbydou tím, že za měsíc kontrola. Do posledně aspoň zvyšovali léky, při poslední kontrole už ne ale řidičák mi taky odmítli dát…
Při další kontrole proberu těhotenství s neurologem. To budou zas obstrukce a běhání
Šlo mi spíš o to, jestli s tím někdo nemá osobní zkušenost ![]()
Já mám epilepsii od 15.cti let. Poslední záchvat jsem měla v roce 2008 a to při změně medikace. Nyní beru keppru 500mg a za týden mám rodit. Podle všech vyšetření je miminko v pořádku, tak doufám, že to tak bude i po porodu. Taky jsem k tomu hledala nějaké články, ale asi je zbytečné se dopředu strašit. Co jsem se ptala sestřiček na neurologii, tak maminky i s daleko vyšší medikací porodily zdravé miminka, tak doufám, že to bude i můj případ. A co se týče řidičáku, tak ten mám teprve rok. Tzn. 6 let od posledního záchvatu mi ho doktor dovolil udělat. Podle zákona sice můžete mít řidičák rok od posledního záchvatu, ale zase chápu doktory, že si to nechtějí vzít a triko a něco riskovat. Raději počkat. Graf mám již několik let čistý.
@petrakrt píše:
Dobrý den všichni!
Před necelými 2ma roky mi zjistili epilepsii, měla jsem svůj první a poslední záchvat. Nasadili mi Keppru 500mg jeden a půl tablety denně. Po všech možných peripetiích mi dávky zvyšovali, až jsem na 3 tabletách za den, záchvaty nemám, měla jsem jen ten jeden, respektive 2 za sebou. Na eeg je stále nález, za měsíc další kontrola, možná další zvýšení. Potřebovala bych zpátky řidičský průkaz, zároveň jsme s přítelem začli přemýšlet o miminku. Upřímně řečeno nevím, jestli se začít už teď, nebo až bude léčba 100% vyladěná a taky abych slavnostně nezískala řidičák, vysadili by mi léky kvůli těhotenství a já začala mít znovu záchvaty, nedejbože v těhotenství. Máte někdo zkušenosti s Kepprou v těhotenství?Děkuji za odpovědi
Dobrý den, uzivam 1000mg 2× denně a bez zmen ksem kepru uzivala v těhotenství i pri kojení. Mam 15.mes syna a bez odchylek ve vyvoji.Jen jsem častěji chodila na ultrazvuk, aby se případně vcas zjstily vývojové vady.Take jsem pred i v tehu uzivala kys. listovou. Hodne zdaru