Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Mám dilema co myslíte? Mám podstoupit možnost keramických korunek na přední čtyry zuby, které mi to dorovnají. A nebo nechat si spravit dvojku, kde mám díru a zkusit vyhledat konzultaci přes rovnátka. Na keramických korunkách mě brzdí to viditelný broušení zubu v podstatě mi zničí moje tři zdravý zuby, který jsou jen křivý. Do budoucna mi to příjde jako špatný řešení, korunky nevydrží do smrti. Nějaké rady?
Ty fotky nejsou moc dobrý, ale přijde mi že i na té druhé dvojce máš tmavé zabarvení - stará výplň, kaz?…takže pokud to tak je, tak to není to „zničení tří zdravých zubů“…Ale nechala bych si zuby řádně opravit (všechny) a šla na konzultaci k ortodontistovi, aby posoudil, co s tím…ty jedničky máš rotované celkem dost a myslím si, že by se ty zuby musely hodně brousit, aby se to korunkama dorovnalo a neměla jsi je moc masivní…
Přikláněla bych se spíš k ortodontické léčbě s tím, že pokud by ti časem nevyhovovala estetika (např. hodně proplombované zuby), tak se to dá řešit keramickýma fazetama).
A máš prořezané horní osmičky? Nebo víš, zda je máš vůbec založené?
@Malaga Výplň jsem na jedničce nikdy neměla. Je to skvrna, zubař neříkal nic a to mi dělal rentgen. Co vím od předchozího zubaře tak vedle té díry v jedničce kaz je.
Zuby jsem vlastní blbostí dost zanedbala, teď už se mužu jen bít do hlavy, že jsem blbá a nechala to dojít takhle daleko. K zubaři již pravidelně docházím a postupně mi bude zuby spravovat hlavně ty kazy. Ale teď se jedná o tu přední díru. Zubař mi doporučil keramickou korunku za 2 900,– + 300,– plast a nebo faset kov 1 100,– + materiál + - 100,–. Co myslíte? Jinak ty osmičky, před měsícem mi tahal osmičku nahoře a k tomu sedmičku, v které byly už jen kořeny.
@DenisaSvecova už jsem to zmiňovala - nejdříve bych šla na konzultaci k ortodontistovi. Jinak můžeuse zeptat odkud jste? zaujaly mě ty ceny - u nás na klinice stojí 1 celokeramická korunka 7500-8000 Kč…do předního úseku bych určitě metalokeramiku nedávala - při úsměvu vám jsou vidět krčky a stává se, že kov zabarvuje dáseň do šeda (vzniká tetováž).
@Malaga Ale on mi v podstatě nenabídl nic jiného než tu keramickou korunku a ukazoval mi vzory, jak to vypadá a na netu co jsem se koukala keramický korunky vpředu vypadá to fakt dobře.
Jsem z Pardubic. Díru v zubu mám už zhruba pět let. Zub je mrtvý. A u předchozího zubaře byl postup zase jiný, pak jsem odešla. Cpal mi do zubu léčivý destičky s tím, že zub musíme léčit.
@DenisaSvecova jestli to bude celokeramika tak super. jinak na tu ortodoncii, jestli o té konzultaci uvažuješ, se objednej ještě před zákrokem a poraď se, protože některé zámečky na protetice špatně drží, ale to by ti měl říct ten ortodontista.
Jenže mě tíží čas, na ortodoncii mě objednají minimálně v listopadu, jestli vůbec. A já už mám jedno jediný přání, mít tu díru v háji! Chci se usmívat, jako normální člověk, ne se schovávat. Třeba až to nasadí, budou ty zuby z boku vypadat jinak. Kdo ví. Jsou i křivější zuby ![]()
@DenisaSvecova no nevim, zrovna u zubů jsou nemalé investice…psala jsi, že tam tu díru máš i pět let.Na placenou konzultaci na ortodoncii můžeš i třeba do Prahy a tam jsou ty termíny bližší…ale je to na tobě…
@DenisaSvecova píše:
Jenže mě tíží čas, na ortodoncii mě objednají minimálně v listopadu, jestli vůbec. A já už mám jedno jediný přání, mít tu díru v háji! Chci se usmívat, jako normální člověk, ne se schovávat. Třeba až to nasadí, budou ty zuby z boku vypadat jinak. Kdo ví. Jsou i křivější zuby
Anebo třeba taky nebudou…Jako je to tvoje věc, ale já bych se nechtěla u zubů spokojit s nějakým „třeba“, ale každý to má nastaveno jinak ![]()
Já po těch pěti letech, kdy jsem nedocházel k zubaři vůbec jsem samozřejmě ráda za každou radu nebo zkušenost a vážím si toho.
Ale co jiného s mrtvým zubem?
Jasně před pěti lety a víc kdy se mi zub zlomil jsem navštívila ještě mojí dětskou zubařku zadělala mi to bílou plombou a byl klid. Ale teď jsou ty postupy asi jiné, nerozumím tomu a zubaře nesnáším. Jsem šťastná, když mi dá další termín a já odcházím domu ![]()