Klady a zápory učitelské profese

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
13.4.24 13:54
@negra píše: Více

U nás mají rozpis na dny a patra. Na dohledy se střídají jen edit. třídní učitelé a asistentky. My netřídní jsme úplně bokem. Žádný přidělený dohled. Ten mám v případě, že za někoho beru suplování a zrovna ten den ho má v rozpisu. Jako vychovatelka mám v jídelně. Tam učitele vůbec dohledy u nás nemají. Jen dovedou děti a tím končí.

Příspěvek upraven 13.04.24 v 15:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
13.4.24 14:19
@Kelsey píše: Více

Me rikala jedna holka, ze dozor mela v prizemi, ucila ve 3.patre a kabinet mela ve 4.patre. takze z prizemi bezela pro kazetak do 4.a s nim do 3.a nestihala…no, to uz je dlouho. Viz kazetak. a asi to takhle blbe nevyjde vzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
13.4.24 15:09

Stejně. Na chodbách, v jídelně, v šatnách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
13.4.24 15:14

Klady bych viděla v poměrně příznivé pracovní době (žádné od šesti jako ve fabrice). Žádné směny, máš volné víkendy a svátky. Takže se to netluče s volnem vlastních dětí. Pokud máš děti školou povinné, zejména v nižších ročnících, pravděpodobně jste na stejné škole a tudíž odpadá starost s doprovodem do a ze školy. To další závisí hodně na kolektivu a na vedení (benefity, FKSP, organizace apod.). To je pak jako všude, může a nemusí ti to vyhovovat. Zápory vidím hlavně v psychické náročnosti. Nikdy se nezavděčíš všem. Rodiče mají své představy, vedení i žáci také. A musí se to skloubit všechno dohromady, aby to fungovalo. Další nevýhoda je, že si prakticky nemůžeš vzít dovolenou mimo prázdniny. Takže žádné mimosezonní zájezdy se slevou se nekonají :(
Někdy ti vyjde škola v přírodě, takže jsi týden z domu. A velká zodpovědnost. Já vždycky říkala, jednou nohou v kriminálu. S tím vlastním stolem je to jak kde. Někdo má svůj stůl v kabinetu, někdo se dělí o stůl ve sborovně. Ale to kafe si vždycky někde vypiješ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
13.4.24 15:15

Učím v přízemí nebo jdu z TV, dozor mám ve druhém patře, kabinet mezi prvním a druhým a po dozoru učím v prvním. Taková škatulata mám naštěstí jen ve čtvrtek. Ve středu a pátek mám jen jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
13.4.24 15:17

@Buba mara jo, obvykle odpoledne doma ( to kafe) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.24 16:24
@Anonymní píše: Více

To mě zajímá. Zrovna tento týden jsem se dívala na rozvrhy učitelů. A zrovna učitelka angličtiny má těch hodin asi 15. Jak to máte s úvazkem a jaký ma takový učitel plat?

Zrovna s angličtinou moje dítě bojuje.

Nevím, jak se řeší úvazky učitelů a rozvrhy. Třeba ti, co učí tělocvik, mají hodiny dost často odpoledne.

Moje dítě by mělo chuť učit, ale zatím řeší, co by nejradši učilo. Nejlépe tělocvik, vytvarku a nejlépe spíš menší děti na 1.stupni.

Na základce jsem měla občas nějaké představy, že by mě bavilo být učitelkou, ale… Nikdy jsem o tom neuvažovala jako o volbě zaměstnání, protože jsem si myslela, že na to nemám. Pak jsem na to zapomněla a přišla na to, že by mě asi bavilo dělat něco s dětmi, když jsem měla své děti. Dokonce mi to i někdo řekl, že jsem měla dělat s detma. Bavilo by mě učit nějaké předměty, ale asi jen dva. V mém věku je to ale už bezpředmětné. Děti to prý ode mě chápou lépe. Ale jsem netrpěliva, pokud mě tlačí čas.

Mně by možnost volného léta lákala neskutečně. Takhle mám strašně malo dovolené a v létě si to moc neužiju. Už mám 5 dní letos narozené dovolené. Moc mi toho nezbyva.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.24 16:27

Jako zápory u učitelek vidím, že musí řešit neustále nějaké chování, problémové žáky, průšvihy. To je něco, co by mě odrazovalo. Mě by bavilo opravdu učit ty děti, dělat s nima něco, co je baví. Čím jsou starší, tím méně si s nima vím rady - myslím ty ostatní děti kolem mě. Puberta je složitější.

• Citovat
  • Upravit
32920
13.4.24 16:39

Obvyklý úvazek je 22h přímé činnosti. To jsou ty hodiny v rozvrhu. Plus máme ještě suplovaci pohotovost ( někdy supluju někdy ne) a když něco odpadne, tam to nahrazuju. Třeba v pondělí a pátek mám své 4h, ale můžu tam dostat supl potom. Taky máme povinné porady 1× týdně. Ale jo, většinou jsme ve škole 7:30-14-15h. Ale třeba příprava projektové výuky, nebo nějaké jiné aktivity si žádají dost času navíc.
Učím TV, pracovky a angličtinu na 1. stupni. Jen do konce školního roku, jako zástup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
13.4.24 17:26
@andelka83 píše: Více

No to musíš do termosky a ucucávat průběžně. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.4.24 19:16

Tak pokud chce učit na prvním stupni, tak tam potřebuje vystudovat učitelství prvního stupně komplet. Tam se na aprobace nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.24 20:59

Já mám na ZŠ plný úvazek 21h aj+nj týdně. Plat cca 40tis hrubého. Loni bylo dost odměn (průměrně 10tis/měs).
Letos pouze holý plat. Neví se, jak to bude s financemi. Z odměn pro učitele ředitel dotuje kuchařky - bohužel… Ale chápeme to…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.24 00:21
@hanka.br. píše: Více

To já vím. A to je ten problém.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.24 00:25

Chápu to správně, že 40 tis je základ a k tomu byly ty odměny? To není špatne. Pokud má někdo kratší úvazek, tak je to 28600 Kč na 15 h.? Předpokládám, že ti co nemají plný úvazek mají pak ještě nějaké doučování/soukromé hodiny…?

• Citovat
  • Upravit
14.4.24 01:22

Učitelky by se výnosem vlády měly zakázat.
Pryč od nich.
Už Švejk říkal, že v každém pořádném bordelu, je na učitelky sleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová