Klinický psycholog Vs normální

Anonymní
24.8.22 00:04

Klinický psycholog Vs normální

Dobrý večer je to je otázka ale zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi klinickým a normálním psychologem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14618
24.8.22 00:23

Snad to budu interpretovat správně - když jsem hledala psychologa pro dceru, bylo mi řečeno, že pokud nejde o klinického psychologa, nemůže mi dát žádný oficiální papír s diagnózou, posudek nebo něco na ten způsob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22513
24.8.22 00:28

Rozdil je ve vzdelani. Klinicky psycholog se musel jeste dale vzdelavat a snad se musi jeste i prubezne vzdelavat a mit x let praxi pod nekym. Alespon tak jsem to pochopila, kdyz jsem si to hledala. Klinickych psychologu je min a hur se schaneji. Mohou diagnostikovat ruzne poruchy. Nejsem odbornik. Jen jsem si shanela info. Treba se ozve nekdo povolanejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
24.8.22 01:45

Psycholog je každý, kdo vystuduje jednooborovou psychologii a získá titul Mgr. Tento člověk pak může jít různými směry a jedním z nich je právě klinická psychologie.

Klinický psycholog musel nad rámec svého vysokoškolského studia splnit nejdřív kvalifikační kurz Psycholog ve zdravotnictví. Potom se minimálně 5 let připravoval na atestaci. Teprve po jejím úspěšném absolvování se stal Klinickým psychologem. Aby jím mohl i nadále být musí se průběžně vzdělávat, jinak by mu registrace nebyla prodloužena. Potom ho čeká druhá atestace, tentokrát z psychoterapie. Této atestaci předchází pětiletý psychoterapeutický výcvik v systematické psychoterapii. Jen tato psychoterapie vykonávaná klinickým psychologem (nebo psychiatrem) je považována za zdravotnický výkon, a proto pojišťovna proplatí jen psychoterapii u klinického psychologa.
Klinický psycholog se kromě psychoterapie věnuje i diagnostice (diagnóza od něj se uznává jako platná), používá a správně interpretuje diagnostické testy, provádí vyšetření, spolupracuje s psychiatry a dalšími lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.22 07:37

Klinicky psycholog ti muze dat papir a stanovit diagnozu oficielne. Ale vetsinou,,normalni"psychologove a psychoterapeuti jsou mnohdy lepsi a vic pomuzou. Ti klinicti se drive ci pozdeji stanou jen temi uredniky…aspon tady u nas co slysim z vypraveni…

• Citovat
  • Upravit
14618
24.8.22 09:25

@CatDad Můžu se jen tak pro zajímavost zeptat, jestli se jim to „vyplatí“? Jsou kliničtí lépe ohodnoceni, než neatestovaní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
24.8.22 12:12

@Michelle_M

Vyplacení je podle mě dost relativní. To je jak kdyby ses ptala jestli se vyplatí být obyčejný chirurg, když pak sloužíš noční, víkendy a svátky, když bys mohla být např. plastický chirurg se soukromou praxí a vydělat si třeba i víc peněz.
To se podle mě nedá takto srovnávat, každá ta práce je o něčem jiném.

Psychologů vylezou, většinou z filozofických fakult, ročně stovky absolventů. Můžou se rozhodnout věnovat se psychologii práce, reklamy, dopravní psychologii, psychologii sportu, pedagogické psychologii, poradenské psychologii… aplikovaných oborů psychologie jsou mraky, no a někdo chce právě pracovat ve zdravotnictví, tak se dá na dráhu klinického psychologa.

Ale mám pocit, že se možná ptáš proto, protože se všeobecně zaměňují pojmy psycholog a psychoterapeut.
Přitom každý psycholog nemusí být psychoterapeut a každý psychoterapeut nemusí být psycholog.

Psychoterapeut je člověk s magisterském titulem z psychosociální oblasti, který navíc absolvoval pětiletý psychoterapeutický výcvik. Psychoterapeutických směrů a tím pádem i akreditovaných výcviků je opět celá řada. Tento člověk se pak může nazývat psychoterapeutem. To je ten “psycholog”, ke kterému se chodí na terapie a člověk si to sám platí, nejde to přes přes pojišťovnu. Psychoterapeutický výcvik samozřejmě může mít i psychiatr a jak už jsem psal dřív i klinický psycholog.
Psychoterapeut, který není současně klinickým psychologem může poskytovat akorát terapie, ale nemůže určovat diagnózy, dělat posudky apod.
Aby to bylo ještě zajímavější, tak i u klinického psychologa se může platit - třeba různá vyšetření pro vlastní potřebu, dopravně-psychologické vyšetření apod. Může poskytovat jak terapii na pojišťovnu (neplatí se, ale dlouho se čeká - půlrok není výjimkou, neb každý to chce zadarmo a pojišťovny to dost regulují), tak vedle toho i terapii v rámci soukromé praxe, kde čekací doba není tak dlouhá, ale zase to stojí nemalé peníze a nemusíš mít žádanku.
Když to extrémně zjednoduším, tak manželskou krizi půjdeš řešit za psychoterapeutem (to ti pojišťovna neproplatí), kdežto třeba depresi už můžeš (ale nemusíš) řešit na pojišťovnu s klinickým psychologem.

Takže když to shrnu.

Psycholog po škole je asi totéž, co medik po škole - nic. Ale stejně jako absolvent lékařské fakulty se už může nazývat lékař, tak absolvent psychologie se může nazývat psycholog. Psycholog se ale nerovná psychoterapeut a obráceně.

A pro doplnění - terapeut (bez toho psycho) se může nazývat každý jouda, to není nijak regulováno, takže od těch raději, co se psychoterapie týče, ruce pryč.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová