Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snad to budu interpretovat správně - když jsem hledala psychologa pro dceru, bylo mi řečeno, že pokud nejde o klinického psychologa, nemůže mi dát žádný oficiální papír s diagnózou, posudek nebo něco na ten způsob.
Rozdil je ve vzdelani. Klinicky psycholog se musel jeste dale vzdelavat a snad se musi jeste i prubezne vzdelavat a mit x let praxi pod nekym. Alespon tak jsem to pochopila, kdyz jsem si to hledala. Klinickych psychologu je min a hur se schaneji. Mohou diagnostikovat ruzne poruchy. Nejsem odbornik. Jen jsem si shanela info. Treba se ozve nekdo povolanejsi
Psycholog je každý, kdo vystuduje jednooborovou psychologii a získá titul Mgr. Tento člověk pak může jít různými směry a jedním z nich je právě klinická psychologie.
Klinický psycholog musel nad rámec svého vysokoškolského studia splnit nejdřív kvalifikační kurz Psycholog ve zdravotnictví. Potom se minimálně 5 let připravoval na atestaci. Teprve po jejím úspěšném absolvování se stal Klinickým psychologem. Aby jím mohl i nadále být musí se průběžně vzdělávat, jinak by mu registrace nebyla prodloužena. Potom ho čeká druhá atestace, tentokrát z psychoterapie. Této atestaci předchází pětiletý psychoterapeutický výcvik v systematické psychoterapii. Jen tato psychoterapie vykonávaná klinickým psychologem (nebo psychiatrem) je považována za zdravotnický výkon, a proto pojišťovna proplatí jen psychoterapii u klinického psychologa.
Klinický psycholog se kromě psychoterapie věnuje i diagnostice (diagnóza od něj se uznává jako platná), používá a správně interpretuje diagnostické testy, provádí vyšetření, spolupracuje s psychiatry a dalšími lékaři.
Klinicky psycholog ti muze dat papir a stanovit diagnozu oficielne. Ale vetsinou,,normalni"psychologove a psychoterapeuti jsou mnohdy lepsi a vic pomuzou. Ti klinicti se drive ci pozdeji stanou jen temi uredniky…aspon tady u nas co slysim z vypraveni…
@CatDad Můžu se jen tak pro zajímavost zeptat, jestli se jim to „vyplatí“? Jsou kliničtí lépe ohodnoceni, než neatestovaní?
Vyplacení je podle mě dost relativní. To je jak kdyby ses ptala jestli se vyplatí být obyčejný chirurg, když pak sloužíš noční, víkendy a svátky, když bys mohla být např. plastický chirurg se soukromou praxí a vydělat si třeba i víc peněz.
To se podle mě nedá takto srovnávat, každá ta práce je o něčem jiném.
Psychologů vylezou, většinou z filozofických fakult, ročně stovky absolventů. Můžou se rozhodnout věnovat se psychologii práce, reklamy, dopravní psychologii, psychologii sportu, pedagogické psychologii, poradenské psychologii… aplikovaných oborů psychologie jsou mraky, no a někdo chce právě pracovat ve zdravotnictví, tak se dá na dráhu klinického psychologa.
Ale mám pocit, že se možná ptáš proto, protože se všeobecně zaměňují pojmy psycholog a psychoterapeut.
Přitom každý psycholog nemusí být psychoterapeut a každý psychoterapeut nemusí být psycholog.
Psychoterapeut je člověk s magisterském titulem z psychosociální oblasti, který navíc absolvoval pětiletý psychoterapeutický výcvik. Psychoterapeutických směrů a tím pádem i akreditovaných výcviků je opět celá řada. Tento člověk se pak může nazývat psychoterapeutem. To je ten “psycholog”, ke kterému se chodí na terapie a člověk si to sám platí, nejde to přes přes pojišťovnu. Psychoterapeutický výcvik samozřejmě může mít i psychiatr a jak už jsem psal dřív i klinický psycholog.
Psychoterapeut, který není současně klinickým psychologem může poskytovat akorát terapie, ale nemůže určovat diagnózy, dělat posudky apod.
Aby to bylo ještě zajímavější, tak i u klinického psychologa se může platit - třeba různá vyšetření pro vlastní potřebu, dopravně-psychologické vyšetření apod. Může poskytovat jak terapii na pojišťovnu (neplatí se, ale dlouho se čeká - půlrok není výjimkou, neb každý to chce zadarmo a pojišťovny to dost regulují), tak vedle toho i terapii v rámci soukromé praxe, kde čekací doba není tak dlouhá, ale zase to stojí nemalé peníze a nemusíš mít žádanku.
Když to extrémně zjednoduším, tak manželskou krizi půjdeš řešit za psychoterapeutem (to ti pojišťovna neproplatí), kdežto třeba depresi už můžeš (ale nemusíš) řešit na pojišťovnu s klinickým psychologem.
Takže když to shrnu.
Psycholog po škole je asi totéž, co medik po škole - nic. Ale stejně jako absolvent lékařské fakulty se už může nazývat lékař, tak absolvent psychologie se může nazývat psycholog. Psycholog se ale nerovná psychoterapeut a obráceně.
A pro doplnění - terapeut (bez toho psycho) se může nazývat každý jouda, to není nijak regulováno, takže od těch raději, co se psychoterapie týče, ruce pryč.
![]()
Dobrý večer je to je otázka ale zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi klinickým a normálním psychologem?