Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
tak jsem si v sobotu vytáhla klíště z lýtka. Očkovaná nejsem, a s ohledem na zprávy ohledně 3. stupně varování jsem z toho trošku nervózní,
má někdo zkušenosti s klíštětem v této fázi těhu ?
ach jo.. ![]()
Black a klíště jste asi vyhodili, že? Že by se nechalo zkontrolovat, jestli bylo nakažené nebo ne. Pak bys mohla být v klidu, kdyby to vyšlo ok. V jaké oblasti bydlíte?
Jinak jsem našla tohle:
Dobrý den.Chytle li těhotná žena klíště,je možné(nutné)dělat nějaká opatření?Existuje nějaká prevence před rozvinutím se boreliozy či encefal.?(když není očkování a klíště se přes běžná opatření přisálo).Je nutné raději ihned navštívit lékaře?Děkuji
Dobrý den, po přisátí klíštěte není nutné panikařit. Pokud chcete mít jistotu,jde tu hlavně o borreliózu, pak se po cca třech týdnech po přisátí mohou odebrat protilátky proti borrelióze - může oš.gynekolog. Encefalitida se bohužel projeví zjevně a klinicky ( bolesti hlavy,ochrnutí atd. ) a není možné proti ní cokoliv dělat krom očkování. Proti borrelióze v praxi očkování také není.
abbee píše:
Black a klíště jste asi vyhodili, že? Že by se nechalo zkontrolovat, jestli bylo nakažené nebo ne. Pak bys mohla být v klidu, kdyby to vyšlo ok. V jaké oblasti bydlíte?
Ni klíště je vyhozené.. jsem z Ústí nad Labem, ale klíště jsem chytla v Chřibské (kousek od České Kamenice), synátor tam chytl 4..(ale ten je aspoň očkovanej..) já se spíš bojím aby případně nebylo ohroženo mimi ![]()
Já bych si hlídala to místo kde si klíště měla,kdyby to nějak rudlo nebo hnisalo tak bych vyhledala lékaře.
Black, pro klid duše bych se o tom zmínila dr. při kontrole, ale asi vážně nezbývá než čekat - u tebe ty tři týdny čekání na borel. znamenají stejně dobu do porodu. Moc držím palce, ať je to v pořádku. Klíště je taky moje noční můra teďka.
Já byla těhotná loni a za tu dobu jsem chytila dvě
O prvním klíštěti jsem řekla doktorovi na gyndě, ten se mě akorát zeptal ,jestli jsem očkovaná - nejsem,pak řekl ,že se mám hlídat a kdyby něco,tak zaskočit na ten odběr ,jak tu někdo psal:-)
abbee píše:
Black, pro klid duše bych se o tom zmínila dr. při kontrole, ale asi vážně nezbývá než čekat - u tebe ty tři týdny čekání na borel. znamenají stejně dobu do porodu. Moc držím palce, ať je to v pořádku. Klíště je taky moje noční můra teďka.
zmíním.. no právě teď když to čtu, tak stejně to už budu rodit. ach jo… ![]()
blackbirdka píše:abbee píše:Ni klíště je vyhozené.. jsem z Ústí nad Labem, ale klíště jsem chytla v Chřibské (kousek od České Kamenice), synátor tam chytl 4..(ale ten je aspoň očkovanej..) já se spíš bojím aby případně nebylo ohroženo mimi
MAM OTAZKU KDYZ SI Z USTI JE U VAS V NEMOCNICI 3D?jA SEM TAM OBEDNANA NA KONTROLNI UZ KVULI PLODOVKY A PRITEL RIKAL ZE TAM MAJI JEN 3D.A NEVIS KOLIK TO NAHODOU STOJI?
Liduš88 píše:
Já bych si hlídala to místo kde si klíště měla,kdyby to nějak rudlo nebo hnisalo tak bych vyhledala lékaře.
No když jsem zjistila že ho mám, měla jsem u něj malej červenej flíček. Ve středu jdu na ko, tak to řeknu mudrovi.. ![]()
blackbirdka píše:Liduš88 píše:No když jsem zjistila že ho mám, měla jsem u něj malej červenej flíček. Ve středu jdu na ko, tak to řeknu mudrovi..
Já po obou měla červenej flíček docela dlouho..ale já to tak mám i u štípanců od komárů ![]()
CARMENSANY píše:blackbirdka píše:MAM OTAZKU KDYZ SI Z USTI JE U VAS V NEMOCNICI 3D?jA SEM TAM OBEDNANA NA KONTROLNI UZ KVULI PLODOVKY A PRITEL RIKAL ZE TAM MAJI JEN 3D.A NEVIS KOLIK TO NAHODOU STOJI?abbee píše:Ni klíště je vyhozené.. jsem z Ústí nad Labem, ale klíště jsem chytla v Chřibské (kousek od České Kamenice), synátor tam chytl 4..(ale ten je aspoň očkovanej..) já se spíš bojím aby případně nebylo ohroženo mimi
Ahoj v nemocnici ho maji, ale ten nedoporucuji, moc se maminkam nevenuji a berou to jak na běžícím páse. já byla u MUdr : Zahrádka Jiří a muho jen doporučit. Byli jsme tam celá rodinka přes hodinku, natočil, vytiskl dost foteček pro babičky a tak a stojí to 1000 kč.. ![]()
ach jo, děkuju všem za reakce.. no, už zbývá tak málo, a ještě řešit tohle, to je na palici.. ![]()
Lucka
Black, já jsem našla, že encef. se na dítě nepřenese-resp. není zaznamenán takový případ a u borel. se dá ve druhém a třetím trimestru léčit antibiotiky, horší je první trimestr, což se tě naštěstí už netýká. A hlavně - žádné katastrofické scénaře, určitě to bude v pořádku ![]()
ahoj ja mela kliště v 8 mesíci tehu a vubec nic se nestalo mala bude mit ted 2 roky a jsme obě v naprostym pořádku ![]()