Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kazdy rika neco jineho. Tak jsem z toho nejaka zmatena.
podle mě stačí na začátku těhu kyselina listová. Pak už nic. Je léto, máš ovoce a zeleninu a v nich je spousta vitamínů, tak náhražky není třeba.
Naprosto souhlasím s uživatelkou ynax. Pokud sama nevíš o tom, že máš z nějakého důvodu nedostatek nějakého vitamínu, tak bych nic navíc nebrala.
Akorát já jsem dostala kyselinu listovou v 8.tt a vycházelo mi braní až asi do 16.tt. Pak jsem změnila doktora a tam mi bylo řečeno, že po 12.tt by se buď měla snížit dávka nebo to nebrat - je to zbytečné, tak jsem poslední platíčko nedobrala.
Já nebrala nic jen kyselinu listovou na začátku těhu.Na doporučení doktorky jsem jedla hodně ovoce a zeleniny a myslím že to bohatě stačilo ![]()
souhlas
Nic jsem nebrala, jen listovku. Žijeme v zemi s dostatkem všeho.
Taky souhlasím s názorama přede mnou. Brala jsem jen kyselinu listovou první tři měsíce (vyšlo mi to asi do 14.týdne) a jinak nic. Pokud je vyvážená a pestrá strava, není důvod se dopovat uměle, ono to stejně tím tělem jen profrčí a zase vyjde ven. Navíc v létě je k dostání spousta ovoce a zeleniny, takže je mnohem větší výběr než v zimě, kdy byli k dostání jen pomeranče, mandarinky a banány.
já jsem brala těhu vitamíny celé těhotenství neb mi dr říkal,že abych pokryla denní potřebu vitamínů tak bych denně musela sbouchat kila ovoce a zeleniny ![]()
Jsem na tom stejně jako dzarunka. Doktorka propagovala stále vitamíny a vím, že mě jich i dost chybí, tak jsem poctivě papkala Mamavit snad do pátého měsíce. Teď si vezmu jen občas když si vzpomenu. Prý se rodí potom větší děti ![]()
Myslím, že pokud netrpíš nedostatkem vitamínů a budeš jíst vyváženou stravu, tak stačí listovka do těch tří měsíců těhu ![]()
Vyvážená strava by na pokrytí živin měla stačit. To bysme se pak všichni museli dopovat neustále nějakýma pilulema neb by jsme chcípli.-)
dzarunka píše:
já jsem brala těhu vitamíny celé těhotenství neb mi dr říkal,že abych pokryla denní potřebu vitamínů tak bych denně musela sbouchat kila ovoce a zeleniny
Já beru jen kyselinu listovou a vitamín D, který mi na základě krevních testů chybí.
Jo, a občas magnézium na migrény.
Doktorka mi vitamíny sice předepsala, ale neberu je, jím spoustu ovoce a zeleniny, tak si myslím, že je to zbytečné. Sestra lékarnice si taky myslí, že je to zbytečné.
Později na základě rady sestry začnu brát omegu 3 (rybí tuk), ovlivňuje správný vývoj nervové soustavy. Jen teď nevím, odkdy mám začít s tou omegou, která je i v tom komplexu vitamínů, který mám od doktorky předepsaný.
Jinak kdyby se na ultrazvuku ukázalo, že je mimi malý či menší, tak bych vitamíny brát začala nebo kdybych začala pozorovat nějaké známky nedostatku (např. praskání koutků …).
Já jsem brala do 12tt femibion 800 a potom už nic. POkud je vyvážená strava, v jídelníčku ovoce a zelenina, není potřeba nějaké vitamíny brát. KDyž jsem dělala zkoušku z biochemie, tak jsem se o tom bavila s učitelem a ten mi řekl, že to je pouze placebo a rýžování ![]()
Jo a i přesto, že jsem nic nebrala je malá zdravá ![]()
Taky jsem brala jen kys.listovou, tu nejlevnější, kterou jsem v sortimentu našla (800 mcg, 107 tbl, 75 Kč - zn.Medpharma). Pak (kvůli sobě) hořčík a vápník. Jsem taky toho názoru, že dopovat se vitamínama je zbytečné (a zbytečné vyhazování peněz). ![]()
Ahoj Luci ![]()
Já beru listovku na doporučení Dr., ale nevím tedy, zda už to teď není zbytečné, když holky přede mnou psaly, že do třetího měsíce. Pak taky železo, tomu jsem se bránila, ale krevní testy ukázaly, že je toho zapotřebí.. a teď jsem začala s magneskem kvůli tvrdnutí..
Ahoj, já brala i u prvního těhu dostatečně dopředu jen listovku a pak Calibrum baby plan. Je tam toho jen málo, myslím listovka,zinek, jod a ještě cosi. A pak budu zase pokračovat v Calibrum mami. Mám hypofunkci štítnice a endokrinolog mi říkal, že co se jodu týče, jsou to jedny z nejlepších vitamínů pro mě. Ale jak píšou holky, bude léto, ovoce a zelenina se už objevuje za slušné ceny, tak si myslím, že stačí zobat bobule třeba jen obden. (Já teda budu zobat každý den, protože čekáme dvojčata,tak ať nejsou škodní
)
A tělo si navíc samo řekne, co potřebuje. Já se po čerstvém šťavnatém ovoci můžu umlátit.