Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky zkus chodit na těhu cvičení.
Mě také bolí v kříži, ale cvičení pomáhá..nejhorší je ráno vstát z postele, ale jak se rozhýbu,tak je to dobrý…chodím cvičit 1× týdně a kdyžse mi chce zacvičím si doma…
Jsem na tom stejně … v kříži mě bolí jako prase, mam klokrát v noci práci se otočit ze strany na stranu … a cvičit taky nemůžu, bo jsem na rizikovém a právě jsem se vrátila z pobytu v nemocnici:/
Taky se mi zdá, že je na tyhle potíže ještě brzo, tak jsem zvědavá, jestli se ještě někdo ozve ..o
Moth píše:
Jsem na tom stejně … v kříži mě bolí jako prase, mam klokrát v noci práci se otočit ze strany na stranu … a cvičit taky nemůžu, bo jsem na rizikovém a právě jsem se vrátila z pobytu v nemocnici:/
Taky se mi zdá, že je na tyhle potíže ještě brzo, tak jsem zvědavá, jestli se ještě někdo ozve ..o
No mě už v 11tt začaly hodně bolet kyčle, když jsem chodila tak jsem kulhala a tet mi to přešlo i do kříží. Někdy to je dobře ale někdy to je no, děs a hrůza. Kolikrát mě musí pomáhat manžel abych vstala z gauče když si lehnu. Ach jo doufám že za ten měsíc snad už budu moci si trochu zacvičit jinak se nechci vidět u porodu ![]()
ty jo holky ja takovy problemy ve vasem tehu obdobi nemela,ale ted…docela si to uzivam
takze nechci strasit,ale bude hur
jak bude miminko vetsi,vahovy prirustek,panev se trochu rozjede apd.apd.
ahojte, tak mě bolela pánev a kyčle nebo vnitřní pánev od prvního těhotenství.. chodila jsem na rehabky a vysvětlili mi, že vlivem dnešního způsobu života - pořád sedíme u pc, za volantem, apod.. máme prostě tu spodní část v ne moc dobré kondici.. svaly jsou různě stažené atd.. to je vysvětlování na dlouho. Nicméně když otěhotníme, tak jak roste děloha a vlivem svalové disbalance začneme poci´tovat tyhle bolesti.. svoji roli v tom má i hormonální bouře na začátku a tak celkově v průběhu těhotenství..
dochází k rozvolňování vazů, miminko si dole prostě dělá místo a když ty svaly nejsou zrovna v tom správném postavení, tak to začne bolet..
chce to trošku cvičit speciální cviky, mě pomohla fakt hodně sestava Mojžíšové a plavání. ( zpevnění spodní části zad, boční břišní svaly, přímý sval se v těhu nedoporučuje posilovat - cviky na pánevní dno apod.. )
Většinou to nijak neohrožuje miminko, spíš pro maminky je to nepříjemný.. sem tam dojde rostoucí dělohou i k uskřinutí nějakýho nervu, pak z toho brní nohy apod… všechno bohužel znám
![]()
a po porodu zase cvičit, aby se to dalo dohromady..
tak hodně štěstí a ať bolesti přejdou nebo jsou aspoň snesitelné ![]()
NELA77 - Takže kromě cvičení, které tet jak už jsem napsala provádět nemůžu, na to nic není?
Miško - jak to myslíš? jako s tím něco provést? ještě speciální jemné těhu masáže..ono to cvičení není klasické cvičení, jsou to třeba cviky v leže na zádech, to mi maximálně pomáhá - počkejte, já večer budu mít chvilku, tak najdu odkaz na to cvičení - je to prakticky jenom takový zatlačení páteře do podložky a ona se tím uvolní, ale chtělo by to,a by ti to někdo ukázal i jak u toho dýchat. Ono někdy stačí tu bolest jenom prodýchnout, a uvolní se tam cosi ![]()
odkud jsi ?
Moth - já jsem u prvního těhu s bolestmi zad byla tady - je skvělá příjemná a moc mi pomohla.
http://www.volny.cz/…mckenzie.htm
a taky dělá Mojžíšovou, může naučit a doporučit cvičení.
a v Pardubicích jsem byla přímo na kurzu metody Mojžíšové - ale týjo, musím najít kontakt na tu paní, byla taky strašně super a dělala mi i mobilizaci křížokyčelního skloubení.. jako týden jsem pak chodila úplně bez potíží..než jsem si to u stroje zase potentila no.. ![]()
Neli - no třeba nějaké masáže, já mam strach cvičit mě se před 4mi týdny odlučovala placenta takže mi hrozil potrat. Zítra jdu na prohlídku tak se doktora poptám na to cvičení i když pochybuju, no uvidím. Jinak moc děkuji za vysvětlení alespon vím o co jde ![]()
Příspěvek upraven 14.06.11 v 10:54
Miško - jasný, to se pak člověk bojí jít i na wc viď
tak at´je všechno v pořádku
a krásný porod
pak se dáme nějak dokupy ![]()
Děkuji moc
Ještě bych se zeptala, mě to začína vždycky dost bolet hlavně k večeru, tet už se zase těžko zvedám z gauče. Měla si to taky tak? Nebo já sem divná? ![]()
Ahoj holky, mě vžycky bolely záda a v těhu se to samozřejmě jen zhoršilo…vřele doporučuji těhotenské masáže, já chodím na thajské pravidelně jednou za 14dní a musím říct, že se to opravdu velmi zlepšilo. Taky manžel maže a masíruje, takže zapojte polovičky a bude to lepšíííí!!! ![]()
Na kyčle bohužel nic nepomáhá, ale tam to přejde ![]()
A ještě k tomu cvičení…těhotenská joga je taky super!!!
jakmile mě začnou bolet k večeru záda, dám pár cviků a hned je to snesitelnější…
Ahoj, jsem 13tt a přibrala jsem 2 kg. Chtěla bych se zeptat jestli je normální že už tak brzy bolí kyčle a křiže? Včera večer mě ty kříže tak chytly že jsem nemohla dojít na záchod. Ležela jsem už v posteli nic mě nebolelo ale když jsem se chtěla zvednout tak to bolelo jak čert a šla jsem zhrbená jak babička. Připadá mi to že je to dost brzy. Poradte prosím. Díky