Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
zdravim vsechny tehulky a maminky ![]()
prisla jsem si pro radu,i kdyz vim, ze na tyto dve temata je asi milion odkazu vsude mozne, ale nikde jsem se nebyla schopna dopatrat odpovedi
![]()
muze tvrdnout brisko, aniz by to melo vliv na delku delozniho cipku, nebo to jde automaticky ruku v ruce?
zkracovani delozniho cipku behem tehu je normalni, nebo by se mel zkracovat dejme tomu az par tydnu pred porodem?
vim, ze je normalni, ze brisko tvrdne a deloha tak trenuje na porod, ale je normalni aby tvrdlo i kdyz clovek skoro nic nedela a jenom lezi a sotva vstane tak sup sutr?
omlouvam se za pro nekoho trivialni dotazy, ale jsem histericka tehule ![]()
krasny vecer vsem
![]()
Břicho mi tvrdlo už před půlkou těhotenství. V obou těhotenství. V obou případech to na čípek vliv nemělo. Tvrdlo a tvrdne mi kdykoli - v klidu i při nějaké činnosti. Nejvíc asi když vstanu.
Zkracovat se čípek se podle mě začíná hlavně v 3. trimestru.
Mně se nepatrně zkrátil čípek ve 25tt a břicho mi občas ztvrdne a čípek je pořád stejný.
Mně bříško tvrdlo, aniž by to mělo vliv na čípek. Tvrdlo mi cca od poloviny těhotenství.
Tvrdnutí bylo i v klidu, přiznám se, že od 4.těhotenství jsem na nějaký klidový režim kašlala a nebylo to o nic horší, než kdybych byla v klidu.
Břicho tvrdlo, u prvního to na čípek vliv nemělo, u druhého nemám tušení, protože jsem se vnitřně vyšetřit nechala teorve ve 30.tt, kdy už jen dr konstatovala, že čípek odpovídá týdnu těhotenství u druhorodičky ![]()
Jinak břicho tvrdlo klidně i v leže. Nic jsem nebrala, nemyslím, že by třeba magnézium v běžných předepisovaných dávkách mělo vliv na oddálení porodu, možná ještě tak magnézko v nemocnici z kapaček ![]()
A zajímavé zjištění - u prvního těhotenství mi břicho tvrdlo opravdu hodně, porod byl rychlovka. U druhého tvrdlo tak nějak předpisově, spíš málo a porod byl pomalejší. Takže příště si snad schválně budu to tvrdnutí vyvolávat nějakou činností, aby měla děloha natrénováno ![]()
Momentálně moje oblíbené téma…Pár tejdnů nazpátek jsem projela všechny dotazy a odpovědi na internetu ohledně tvrdnutí, taky jsem z toho byla vyděšená, je to pěkně nepříjemný, hlavně ti nikdo samozřejmě neřekne, jak to bude vypadat v tvým konkrétním případě, protože u většiny holek to vliv na čípek nemá, ale někdo se začne otvírat
…
Mně začalo tvrdnout ve 21. tejdnu, čekám první a celkem vymodlený mimčo, tak jsem z toho byla pěkně vyděšená /stíha, že se otevřu, odteče mi plodovka, že potratim, prostě hnus
/ a hned naklusala k dr., páč frekvence tvrdnutí byla poměrně vysoká - kolem 15 za den a víc, hlavně při chůzi, vsedě, při vstávání, ale i při přelehnutí z boku na bok a jen tak v klidu
…dostala jsem Magnosolv - hlavní efekt byl průjem, jinak nic moc, klidovej režim a častější kontroly u dr. - 1. po 1O dnech, pak po 14, pak po 3 tejdnech… teď jsem ve 27. týdnu a na čípek to zatím vliv nemá - nezkracuje se, což je hlavní a s postupujícími dny jsem klidnější a tolik to neřeším a už to ani nepočítám… Tak se drž!
A rychlej porod by se hodil, nicméně ten děložní trénink bych ocenila klidně později - řekněme tak od 30. týdne ![]()
Me bricho tvrdlo od 22tt,na cipek to vliv nemelo,tvrdlo mi v klidu i pri pohybu nekdy snad i 100× za den.Rodila jsem v 42tt.
Mě to chytlo od 27tt, měla jsem klid na lůžku doma, kvůli čípku a hrozícímu předčasnému porodu.. nakonec jsem přenášela a porodila 40+6 ![]()
V prvním těhotenství jsem neměla žádné problémy - o tvrdnutí břicha jsem se dozvěděla až teď, když jsem těhotná po druhé. Stejné to bylo i se zkracováním čípku. Pamatuji si na poslední kontrole v 31tt. - děložní čípek tuhý, zavřený, nezkrácený. No, a rodila jsem týden na to!
Teď mi tvrdne břicho už snad od 20 tt, ve 28tt se mi začal zkracovat děložní řípek a trochu jsem se otevřela. Jsem ve 34 tt a zatím jsem neporodila.
Závěr: MUDr. Koucký tvrdí, že předčasný porod se ovlivnit nedá, takže hlavně klid.
Ahojík
Mě při druhém těhu tvrdlo břicho dost a i pravidelně a čípek " stál " ..
Břicho mi tvrdlo asi od 26.týdne a na čípek to vliv nikdy nemělo. Dneska máme termín porodu a čípek je pořád celý, kvůli tomu ani nemůžou u mě zatím vyvolat porod. Takže ne, vliv to na to nemá. Během těhotenství se zkracuje postupně, od toho máš v průkazce tzv. „CS“.
dekuji moc za vase reakce ![]()
me doktor vydesil na minule kontrole 23tt, ze se mi zkratil cipek na 81% a ze za 14dni kdyz se to nezlepsi tak pujdu lezet…byla jsem z toho tak vyjukana, ze jsem se zapomnela zeptat na vsechno mozny no a kdyz jsem koukala na udaje do tehu prukazky o cipku tak jsem tam vylustila jenom (teda asi) delku cipku v mm.....porad tam bylo 44 a potom 43 (41) no ale to mi vubec nejak nedava smysl.......81% to nedela ani nahodou a pokud bych mela cipek porad pres 4cm, tak by to melo byt v poradku
no proste jsem z toho jelen, na pristi kontrole se ho zeptam…kazdopadne dekuju mockrat, jste moc hodne
![]()
Pokud tě vyšetřoval jen pohmatem, tak je to navíc jen orientační. V potaz se bere jen vyšetření ultrazvukem. Podle mě není klidový režim nutný - ničemu totiž nezabrání. Jen prostě nezvedat těžké věci, neběhat a tak, ale ležení asi není úplně nezbytné. Přeji ti, ať si v klidu a doktor zbytečně nestresuje:-)
aleachimka píše:
Pokud tě vyšetřoval jen pohmatem, tak je to navíc jen orientační. V potaz se bere jen vyšetření ultrazvukem. Podle mě není klidový režim nutný - ničemu totiž nezabrání. Jen prostě nezvedat těžké věci, neběhat a tak, ale ležení asi není úplně nezbytné. Přeji ti, ať si v klidu a doktor zbytečně nestresuje:-)
dekuji
![]()
vysetroval me i ultrazvukem, asi skutecne jedine, co ma smysl, je prestat se nervovat a myslet pozitivne, protoze podle prispevku, je cipek pekne nevyzpytatelny a nikdo mi dopredu nemuze rict,jak v mem pripade probihat…