Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobré ráno, náhodou sem na toto téma narazila, tak ti napíšu moji zkušenost. Toto těhu je zatím relativně fajn, bolesti kyčlí se dají zvládnout, ale při prvním se mi v 9.tt bloklo SI skloubení (sakro-ilické), je to hluboko na zadku, kde naléhajá kříže a kyčel. I na pohmat jsem měla ty svaly a úpony stažené a bolestivé. Jediné, čím mi RHB dr.mohl pomoct bylo,že vyhmátl jakýsi bod a držel ho…Já myslela, že chcípnu. Bolelo to jak čert, ale pak kupodivu, přišla úleva. V těhu se masáže dolní části zad nedoporučují, kvůli potratu. Teď mám ozkoušené, večer si nelehnout hned na záda. Jak to udělám a uvolním zadek a kyčle, začne to pak bolet jak čert a mám problém se otočit na bok.
Jo a byla jsem i na cvičení i rehabky a ta mi poradila-postavit se rozkročmo na šířku ramen, lehce pokrčit kolena, ruce nahoru na boky stehen (na trochantery) a jakoby se snažit (spíš v duchu,protože v reálu to nejde) je tlačit dozadu. Prý se tak aktivují hluboké svaly a úpony na zadku, co tam zlobí.
A když nemíváš i mimo těhu problémy, tak to může být progesteronem, který rozvolňuje, co se dá.
Tak doufám, že teď nevypadám jako „strašně chytrá“ ![]()
jooo, tak to znám…u prvního těhu od prvního trimestru až do konce, lahoda, fakt…
Takže ano, je to možný… rozvolňuje se pánev a klouby, aby to pak bylo vše připravené na porod. Bohužel u někoho to začíná už takhle zkraje těhu.. No a teď jsem taky ve 13tt a tyhle bolesti mám opět už asi měsíc.. V kříži je to děs a kyčel taky,ale vím, že se mi později ještě přidají třísla atd… je to „lahůdka“,ale co naděláme
Hold se k tomu porodu nějak dobelhat budeme muset.. Navíc já jsem postavou celkem drobek a měla jsem u prvního celkem úzkou pánev a až ke konci těhu se to roztáhlo na normální rozměr.. ale taky to bylo vykoupené bolestí a pajdáním…nicméně jsem díky tomu alespoň nemusela na císaře.. Takže se utěšuji, že je to známka toho, že vše je jak má být a že alespoň bude mít miminko dost prostoru k tomu vykouknout na svět.. Ale když mě to chytne, tak taky nadávám
![]()
Ganlum, myslím, že nevypadáš jako strašně chytrá
Já měla taky i před těhu problémy s SI klouby, bohužel v těhu na mě nikdo raději nešáhne.. no a právě je otázkou to rozvolňování…a to bolíííí a jak!!
Takové bolesti jako v těhu jsem ještě neměla a že mám záda celkem v háji… U mě to bylo hodně tím rozvolňováním, no.. pánev se mi roztáhla od začátku těhu asi o 7cm… a to hold bolí.. au au..vrátilo se mi to zase vše skoro zpět, jen asi 2cm zbyly, tak počítám s tím, že to zase bude krapet víc bolet, než se to roztáhne zase na „míru k porodu“… ale ty SI klouby když zlobí, to je děs…fujky…navíc v těhu…
nela77 píše:
Miško - jak to myslíš? jako s tím něco provést? ještě speciální jemné těhu masáže..ono to cvičení není klasické cvičení, jsou to třeba cviky v leže na zádech, to mi maximálně pomáhá - počkejte, já večer budu mít chvilku, tak najdu odkaz na to cvičení - je to prakticky jenom takový zatlačení páteře do podložky a ona se tím uvolní, ale chtělo by to,a by ti to někdo ukázal i jak u toho dýchat. Ono někdy stačí tu bolest jenom prodýchnout, a uvolní se tam cosi
odkud jsi ?
Moth - já jsem u prvního těhu s bolestmi zad byla tady - je skvělá příjemná a moc mi pomohla.
http://www.volny.cz/…mckenzie.htm
a taky dělá Mojžíšovou, může naučit a doporučit cvičení.a v Pardubicích jsem byla přímo na kurzu metody Mojžíšové - ale týjo, musím najít kontakt na tu paní, byla taky strašně super a dělala mi i mobilizaci křížokyčelního skloubení.. jako týden jsem pak chodila úplně bez potíží..než jsem si to u stroje zase potentila no..
Prosím prosím, lze tu metodu cvičit i při rizikovém těhu? Já právě nesměla u prvního a ani teď u druhého cvičit nic… Hrozil mi buď potrat nebo předčasný porod… Takže jsem mohla vstávat jen na záchod a pak zas v klidu ležet, ic víc.. Teď v podstatě to samé, akorát mi dr už dovolil vstát a pomalu chodit na prcházky.. lze v tomhle stavu cvičit dle Mojžíšové? Díky! ![]()
nela77 píše:
Miško - jak to myslíš? jako s tím něco provést? ještě speciální jemné těhu masáže..ono to cvičení není klasické cvičení, jsou to třeba cviky v leže na zádech, to mi maximálně pomáhá - počkejte, já večer budu mít chvilku, tak najdu odkaz na to cvičení - je to prakticky jenom takový zatlačení páteře do podložky a ona se tím uvolní, ale chtělo by to,a by ti to někdo ukázal i jak u toho dýchat. Ono někdy stačí tu bolest jenom prodýchnout, a uvolní se tam cosi
odkud jsi ?
Moth - já jsem u prvního těhu s bolestmi zad byla tady - je skvělá příjemná a moc mi pomohla.
http://www.volny.cz/…mckenzie.htm
a taky dělá Mojžíšovou, může naučit a doporučit cvičení.a v Pardubicích jsem byla přímo na kurzu metody Mojžíšové - ale týjo, musím najít kontakt na tu paní, byla taky strašně super a dělala mi i mobilizaci křížokyčelního skloubení.. jako týden jsem pak chodila úplně bez potíží..než jsem si to u stroje zase potentila no..
Prosím prosím, lze tu metodu cvičit i při rizikovém těhu? Já právě nesměla u prvního a ani teď u druhého cvičit nic… Hrozil mi buď potrat nebo předčasný porod… Takže jsem mohla vstávat jen na záchod a pak zas v klidu ležet, ic víc.. Teď v podstatě to samé, akorát mi dr už dovolil vstát a pomalu chodit na prcházky.. lze v tomhle stavu cvičit dle Mojžíšové? Díky! ![]()
Mimísku - já myslim, že takové to zatahování a uvolňování pánve a zad bys mohla, odkud jsi?
doporučila bych ti určitě konzultaci s odborníkem
to cvičení nejsou žádné krkolomné cviky, je to spíš takové protahování, zatínání svalů a povolování..
nezkoušela jsi najít na netu sestavu cvičení Mojžíšové?
momentálně mám naspěch, tak nestíhám najít správný odkaz..
kdyby něco potřebovala víc, písni ![]()
No já musela dávat pozor i na zatínání a tlačení na wc, měla jsem to hodně komplikovaný…takže se radši poradím i s dr…ale snad už jsme na tom s miminkem líp a dovolí nám alespoň tohle
Na net se podívám a zkonzultuju to s dr ![]()
@Ganlum
Jsem ráda, že člověk najde zkušené lidi- momentálně jsem 8tt a můžu se po… bolestí.
V normálu trpím na ischias - úžasná a pikantní záležitost ![]()
Beru utrogestan a díky Tvé poznámce mi došlo - proč se mi vše děje ![]()
Asi budu muset začít cvičit ![]()
Díky ![]()