Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj, tak já měla neschopenku od začátku, dr. mi jí napsala, protože jsem špinila a krvácela, a i proto, že jsem čekala dvojčata ![]()
Ahojky…tak já měla u Matyho neschopenku do 14.tt - možná tak trochu „pro svůj klid“, abych nebyla ve stresu (byla jsem po ZT). U Berunky - taky po ZT (druhém) - jsem chodila do práce prakticky až do porodu.
Moje sestra byla na neschopence u obou dětí, protože pracovala v nemocnici jako sanitární sestra…tudíž rizikové povolání.
Zkušenosti z okolí mám takové, že neschopenky se dávají především právě při rizikovém zaměstnání - fyzicky namáhavá práce, práce v noci, nevhodné prostředí (barvy, laky) atp. No a samozřejmě při rizikovém těhu…krvácení a tak. ![]()
já jí dostala ptz dělám na směny ve fabrice…sice by mě na jednu směnu dali, ale stále na lince. a abych o malý přišla to nechci riskovat, navíc mi bylo zle tak ani nevím jak bych tam 8h zvládla. a kde prosím tě žiješ, to slyším prvně že by ani při krvácení tě dr neenchal doma???
. co kdyby ta ženská potratila???
klementýnka no já bych řekla, že proto, že to je ted moderní, být těhotná a být doma
…samo, že jsou případy, kdy je ženská na rizikovce anbeo má problémy, ale hodně ženskýchje podle mě jen tak, aby stihly nakoupit a připrvait se a odpočinout si.....na mě všichni, vč. doktorů který sem v těhu navštívila čuměli jako na divnou, jak to, žeš chodím normálně do práce
jo ještě se dává i u rizikového pracoviště
Příspěvek upraven 13.06.11 v 10:53
no tak nevím jak komu ale já jsem na neschopence kvůli předchozímu potratu a v tomto těhu to také hrozilo, musím být v klidu… a navíc beru hormony na podporu a ponich mám stavy na omdlení…nevím ale jsem ráda že nejsem v práci.
Kde jsi v zahraničí?? mám známou také těhu v zahraničí a je na neschopence…
já měla taky neschopenku od začátku těhu, sama jsem o ni dr. požádala, důvodem byla práce - na směny, fyzicky namáhavá, v horku, tahání těžkých věcí, nic pro těhotnou. Na jinou práci mě zaměstanavtel převést nemohl,tak jsem šla marodit.
Ahoj.Tak třeba já osobně čekám třetí mimčo a neschopenku mám od začátku kvůli dvěma předčasným porodům a také jsem po operaci děl.čípku,takže u mě je to asi pochopitelné.Další případy,kdy dávají doktoři PN jsou třeba předchozí potraty,krvácení aj.Ale je pravda,že znám taky osobně holčinu,která byla na PN jen proto,že měla známou doktorku,nebylo jí nic,ani v dřívější anamnéze nic neměla,ale byla to holt známá.Dostala vycházky na celý den,od 8.00 do 20.00 a lítala,kde se dalo.Takže asi tak.
acimedaca píše:
klementýnka no já bych řekla, že proto, že to je ted moderní, být těhotná a být doma…samo, že jsou případy, kdy je ženská na rizikovce anbeo má problémy, ale hodně ženskýchje podle mě jen tak, aby stihly nakoupit a připrvait se a odpočinout si.....na mě všichni, vč. doktorů který sem v těhu navštívila čuměli jako na divnou, jak to, žeš chodím normálně do práce
jo ještě se dává i u rizikového pracoviště
Příspěvek upraven 13.06.11 v 10:53
No já nevím, ale já taky chodila do práce, můj Dr se akorát zajímal jakou práci dělám,ale neschopenku mi nenabízel,ani nevnucoval a ani se nikdo na mě jako na divnou nedíval. Ale měla jsem pohodovou práci, někde u pásu na směny bych asi taky nedala
Ahoj,tak me ji muj gynekolog napsat nechtel,ja jsem ji ani sama nechtela,jedinej kdo ji po me chtel byla ma nadrizena
protoze pokud bych zustala v praci,musela by me nekam preradit a to se ji moc nechtelo.
Podotykam,ze delam v nemocnici na chirurgii zdravotni sestru.
kdyz jsem neschopenku nedostala,v praci mi zmenili smeny,chodila jsem jen na ranni a nedelala nejakou tezkou praci,a nemela jsem prijit do styku s odpadem a tak,ale tomu se tam clovek fakt nevyhne.
Na neschopenku jsem sla az v 19tt,ale to jen kvuli tomu,ze jsem byla na odberu plodove vody a po nem muj doktor nechava zensky az do konce doma.
No ale nejak si nedokazu predstavit,ze bych treba jeste v 8.mesici s velkym pukem chodila do prace…jako neco jineho je,kdyz zenska sedi treba v kanclu a neco jineho,kdyz jde o zdravotni sestru a jina tezka zamestnani.
Je to pravda, dnes s tím většina doktorů nemá problém, i pro jistotu vystavit neschopenku. Taky teda ne všichni, ale je pravda, že někteří jí vystaví jak píšeš i na požádání. Taky jsem doma od začátku těhotenství - od začátku mě bolelo břicho a také jsem špinila, pak se přidali celodenní nevolnosti, tak proto. Ale často jsou doma holky z důvodu nevhodnosti zaměstnání - práce na směny, holky prodavačky, servírky, zdravotní sestry,…
Já měla od začátku protože mám za sebou dva potraty a měla jsem rizikové těhotenství kvůli odlučující se placentě.Pracovala jsem do tří měsíců.
Pri prvnim tehotenstvi mi dr. nabidla neschopenku hned, protoze jsme se lecili s neplodnosti. Ze pry se to tak normalne dela
Nejdriv jsem nechtela, ale pak jsem o ni zazadala, protoze to bylo pred Vanoci a sefova mi napsala fakt silene sluzby - to bych nedala.
Podruhe jsem zazadala asi ve 4 mesici - nezvladala jsem vstavani ve 4 rano a dojizdeni do prace.
První těhu před 4-mi lety rizikovka od začátku,důvod rizikové pracoviště a hlavně špinění,bolesti břicha-takže od začátku rizikovka.
Druhé těhu jsem pracovala ještě do 17.tt.které bylo již od začátku též rizikové,ale pracoviště bylo klidnější,jen já jsem potřebovala klid a odpočinek-tvrdnutí bříška,nízký tlak.A hlavně jsem 3 roky po konizaci takže i to byl důvod zůstat raději doma
… no a taky jsem byla na odběru plodové vody, což je pak opět důvod k neschopence, ale většinou jen na 14 dní. A právě těm, co sedí v kanclu, moc doktoři tu neschopenku zkrátit nechtějí. Taky to není na ten pupek dobrý, ale to už by pak fakt musela zůstat doma snad každá těhule.
Ahoj holky,
nežiju v Čechách, ale při pročítání diskusí docházím k závěru, že spoustu těhotných holek je na neschopence. Zajímalo by mě, z jakého důvodu?
Tady se neschopenka nedává, neznám nikoho, kdo by ji měl a těhotných znám spoustu. Ani při špinění, krvácení …
Ostatně tady se i na angínu s antibiotikama dávají 2 dny, což je masakr.
Jaké důvody vedou lékaře k napsání neschopenky? Nebo lze o ní i zažádat?