Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ještě jeden zajímavý příklad:
Těhotná kamarádka: poprvé potratila, podruhé těhotná, v prvním trimestru krvácela, ale nikdo jí žádnou neschopenku nedal.
Ve druhém trimestru měla velké bolesti břicha, pohotovost, dostala týden neschopenku. Myslím, že v Čechách by byla na neschopence od samého začátku.
avm3 píše:
Já myslela, že ten, kdo dělá noční a zdravotní sestry mají neschopenku automaticky?
Jako těhotná ze zákona noční sloužit nemusíš, pokud nechceš a zaměstnavatel to musí respektovat. (druhá věc tedy je, nakolik máš nervy dohadovat se se zaměstnavatelem, který zákon respektovat nechce). K tomu nepotřebuješ neschopenku. Zdravotní sestry taky nemají neschopenku automaticky, není k tomu důvod, ony jsou těhotné, ne nemocné. Pokud dělají na rizikovém pracovišti (což ani zdaleka není každé pracovišti), tak by jim měl závodní lékař vypsat papír, že práce je pro ně nevhodná a zaměstnavatel by je měl buď přeřadit jinam, nebo je nechat doma a platit jim náhradu mzdy - což se samozřejmě nedělá, alespoň tedy ne ve velké míře. Spíš se těhotná pošle na neschopenku.
Jinak já, jako sestra, pracovala do mateřské a nejradši jsem sloužila noční - v noci mě dítě pořád kopalo, takže tak jako tak jsem byla vzhůru, takže jsem si v práci domluvila, že mi staniční bude psát radši noční, než denní
Ono tedy navíc v noci nebývalo tolik práce ve smyslu pobíhání po baráku a převážení/přenášení dětí, v noci se dělala spíš administrativa a příprava materiálu.
Ahoj tak já mám neschopenku od začátku těhu, dělam v psychiatrické léčebně,takže mě jinam nešlo přeřadit a musela
jsem zůstat doma.
Tak já jsem poprvé otěhotněla,a sama jsem se hrnula na PN-sestra na jipce,uvědomovala jsem si rizika,gynekol.byla svolná,ale do 14dní jsem měla revizi pro zamlklý potrat..do3měsíců jsem byla těhotná znova,a už se mi chtělo v práci ještě aspoň chvíli zůstat,ale nekompromisní staniční a kolegyně mi přesvědčily,že je blbost vystavit se napodruhé riziku toho,že to zase nevyjde,protože chytnu od pac.např. prasečí chřipku..místo na přeřazení nebylo,takže jsem doma už od ledna..
slonikova píše:
taky mám neschopenku od začátku,ale kdybych měla jinou práci a lepší plat,tak bych v práci zůstala ráda.Práce v pekárně,kde jsou zmrazené věci,takže -22 stupnů.bedny těžké přes 15kilo,u pecí teplota v létě snad 50 stupnů,každodenní dojíždění ráno ve 4,taky už mi není 20vymodlené první miminko a v práci plno stresu.to za to přeci nestojí,zdraví maminky a miminka je přeci na prvním místě
mám úplně to samé, odešla jsem na nemocenskou jen diky tomu jaká je na pekárně dřina a nevhodné podmínky pro těhulky… ![]()
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak to je s papírama u nemocenské.Neschopenku mám od 20.9. dnes jsem si měla přijít pro papír na peníze.Ten mi sestřička dala a já jsem se jí ptala jestli znova zas na konci dalšího měsíce a ona že za 3 týdny od toho 20, ale já teď jen nevím jestli za 3 týdny od toho září nebo pak až od dalšího měsíce.Trochu jsem se v tom ztratila.Prý se má pro ty papíry chodit vždy na konci měsíce.Poradíte některá?
Děkuji
Andyyy ano vzdy na konci v mesici, idealne posledni nebo predposledni pracovni den v mesici a pak hned dorucit zamestnavateli.
Andyyy píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak to je s papírama u nemocenské.Neschopenku mám od 20.9. dnes jsem si měla přijít pro papír na peníze.Ten mi sestřička dala a já jsem se jí ptala jestli znova zas na konci dalšího měsíce a ona že za 3 týdny od toho 20, ale já teď jen nevím jestli za 3 týdny od toho září nebo pak až od dalšího měsíce.Trochu jsem se v tom ztratila.Prý se má pro ty papíry chodit vždy na konci měsíce.Poradíte některá?
Děkuji
Vždycky pro lístek na peníze se chodí pár dní před skončením prac.měsíce…ja v tom měla taky zmatek ale zavolala jsem sestře a už jsem všemu rozuměla ![]()
No právě, tohle mi říká každej.Proto trošku nechápu proč mi řekla za 3 týdny od toho 20, to mi vychází na 11.10.A není to tak třeba jen ten první měsíc a pak už jen vždy na konci?No asi tam budu muset zavolat a znovu se poptat.Když mi to říkala tak mi to hned nedošlo,že to nějak nevychází ![]()
Ahojky, pro lístek na peníze na konci každého měsíce+ 21.den od začátku pracovní neschopnosti. Protože prvních 21 dní ti platí zaměstnavatel(krom prvních tří dnů, to jsi doma zadara) a po tom 21. dnu dostáváš penízky od sociálky.
Aha,tak už to konečně chápu.
Moc děkuju
A takže to už pak ten lístek neponesu zaměstnavateli?
Existuje v Evropě nějaký jiný stát, kde je tří nebo čtyř letá rodičovská a taková pěkná poctivá péče o těhotnou?
Já o žádném jiném nevím, ale vím, že Belgičanky a Francouzsky odcházejí do práce po třech měsících, evropské úřednice po pěti měsících. Jesle a školky jsou hodně drahé, takže málo vydělávající např. Francouzka (což je většina.) zaplatí z platu jesle, skromné bydlení, skromné jídlo a nic jí nezbyde.
A porodné je 200 eur, což je v tamních podmínkách směšné …