Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, maly mel minulou nedeli s tatkou na ryybach kliste, vytahli spravne a hned i s hlavickou.Od patku rana je malatny odpoledne se pridaly horecky, ktere srazime Nurofenem. Jeste dnes rano mel svych 39.U doktorky CRP negativni, takze jsme sli na odber kvuli encefalitide.Jsem z toho dost vyplasena, mam doma jeste malou holcicku takze s nemocnici by byl docela problem, ted vsude ctu ze se davaj infuze a delaj lumbalni punkce! jako malej vyvadi uz jen kdyz mu brali kapicku z prstu.Ted horecka opadla ale stale je extremne spavy, mnohem vic nez kdy byl i kdyz byl nemocny.Desi mne to.Mate tu nekdo prosim osobni zkusenost s encefalitidou a s jeji lecbou? Uvazuju ze v zime necham malou snad i naockovat… ![]()
@Barush hexu nedáš a klíšťovku jo
? Zkušenost naštěstí nemám, držím palce, ať to dobře dopadne!
Ale hexu mame akorat byla posunuta o osm mesicu a dala jsem jen 2+1.Nemame Priorix. O vakcine na klistovku si bud muset jeste nastudovat.Ale dik porad doufam ze se nam to zitra nepotvrdi.
@Barush ahoj, nemam zkusenosti u prcka, ale u dospelyho se to rozjede tusim cca za 3 tydny od kousnuti, nejhorsi je to pry u dospelych a deti by ten prubeh meli mit lehci, ale vylozene leky na to moc nejsou a zjistuje se to lumbalkou :-/
drzim palce, aby to nakonec nic nebylo
@Luciiia Aha myslela jsem ze to zjisti z te krve na ktere jsme byli? Nebo tak aspon rikala doktorka, prave proto moc nerozumim te punkci.
Klíštovka se projeví až za 2-3 týdny a CRP je celkem na nic pro zjištění nebot je virová a Crp zjištuje jen bakteriální infekce. Protilátky po prodělání nemoci jsou v krvi až za delší dobu.
@zuzan CRP nam vyloucilo bakterialni infekce, potom byl na odberu jeste zvlast kvuli encefalitide.Je to hnusna nemoc jak tak vsude ctu.
Prosim neprodelali jste nekdo encefalitidu bez dozivotnich nasledku? Vsude ctu hlavne deprese, chronicka unava. Nedokazu si to vubec predstavit…
@Barush mam pocit ze borelioza se zjisti z krve…
No…babicka blbne po klisteti nebo to muze byt starecka demence. Tata to mel taky a u toho nevim…je to rok a asi v pohode. Ten to chytl fakt rychle, unavenej moc neni, ale uz obcas taky zacina blbnout…i kdyz nevim, mozna co nam dela tedka by delal i driv ![]()
No deti mivaji snad lehci prubeh nemoci navic by se to podchytilo jeste ze zacatku…snad to bude jen virozka, ach jo.
Dcera měla včera klíště a dnes jí poslala učitelka ze školy domů s bolestí hlavy. Může to s tím mít něco společného?
Nejsem si jistá, když měla dcerka loni klíště, tak nám dr řekla, že kdyby něco měla tak se to projeví za 4-6týdnů…
@rozmary To si opravdu nemyslím, KE určitě nemá inkubační dobu jeden den.
@eliku To jsou údaje pro rozvoj onemocnění boreliózou.
Myslím si, že se to určitě neprojeví za jeden den.
Jinak borelioza se mi projevila za 5 měsíců ![]()
@rozmary píše:
Dcera měla včera klíště a dnes jí poslala učitelka ze školy domů s bolestí hlavy. Může to s tím mít něco společného?
takhle rychle určitě ne.