Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@jahuhudka Na 1 kg masa: 2 dkg sůl, 2 dkg česnek, 1 dkg + 1 dkg sladká + pálivá paprika, 0,5 dkg kmín, 0,5 - 1 dkg pepř, moka lžička moučkový cukr.
Zamíchat, nechat v chladu odležet 12 - 24 hod. stát, plnit do střev, udit. ![]()
@Anturie píše:
@jahuhudka Na 1 kg masa: 2 dkg sůl, 2 dkg česnek, 1 dkg + 1 dkg sladká + pálivá paprika, 0,5 dkg kmín, 0,5 - 1 dkg pepř, moka lžička moučkový cukr.
Zamíchat, nechat v chladu odležet 12 - 24 hod. stát, plnit do střev, udit.
Jo takhle dělám vepřové plus mínus, děkuju, ale chtělo by to nějakou změnu. Navíc mě teď tíží ten beran, máme ho dostat, ale co s ním
![]()
@jahuhudka Aha, já bych ty „lepší“ části dala na vaření (zmrazit), ale ne každému to chutná a zbytek bych namíchala s bůčkem. ![]()
@Anturie Chtěla jsem třeba nedělat paprikové, ale dát tam jalovec, nebo tymián nebo tak něco
co myslíš?
Jo a ještě jsem chtěla zkusit vepřové šunkové, nebo špekáčky, ale nemám recept ![]()
Berana pul napul s buckem
jinak zbytek ingredienci tak, jak jsou napsane výše
nic vic bych neexperimentovala, spise nechala poradne ulezet, nechavame i 14 dni ve sklepe. Kamennem-
@jahuhudka Jejda, nevím jak jalovec, ale tymián klidně a ubrat papriku.
Čučela jsem do hodně staré kuchařky: beraní maso se má rádo s česnekem a majoránkou…
@jahuhudka Ty šunkové se snad dají vymyslet ale, když je chceš mít růžové, jak je „zvykem“, musíš přidat rychlosůl.
@Anturie píše:
@jahuhudka Ty šunkové se snad dají vymyslet ale, když je chceš mít růžové, jak je „zvykem“, musíš přidat rychlosůl.
Nepoužívám rychlosůl. Jen bych chtěla v podstatě bez příchutě, jen šunkové ![]()
@jahuhudka píše:
Nepoužívám rychlosůl. Jen bych chtěla v podstatě bez příchutě, jen šunkové
Já to právě psala „jen“ ohledně barvy finálního produktu. Když děláme šunku, je jako šedavá, ale na chuti to nic nemění.
Barva je stejná, jako když upečeš maso.
Když šunkové klobásy, tak jen sůl a trošku toho cukru.
Já bych asi přidala špetku bílého pepře a sladké papriky pro barvu. ![]()
@Anturie píše:
Já to právě psala „jen“ ohledně barvy finálního produktu. Když děláme šunku, je jako šedavá, ale na chuti to nic nemění.Když šunkové klobásy, tak jen sůl a trošku toho cukru.
Já bych asi přidala špetku bílého pepře a sladké papriky pro barvu.
A jak dlouho udit? Normálně udím cca 8 hodin na 60-65
@jahuhudka píše:
A jak dlouho udit? Normálně udím cca 8 hodin na 60-65
Záleží od udírny. My +- asi stejně. Déle třeba studeným kouřem. Můj táta udil na etapy, třeba i týden. Jenže teď je už moc teplo.
A když už budeš udit a bude místo, přihoď kuře ![]()
Ahoj nemáte někdo osvědčené recepty na klobásy třeba z berana nebo jakékoliv jiné? Díky