Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
mám starší holčičku a malébo chlapečka. Ten samozřejmě když vidí, že já se maluju a Natálka chce taky, tak chce taky… když Naty či já chodíme v šatech, chce taky. Když nosíme šperky a podobný věci, tak chce taky.
Zajímalo by mě, jak toho chlapečka vést, aby v tom našem babinci vyrůstal zdravě. Nechci, aby si zvykl na nějaké malování se, culíčkování, šatičkování a spol, ale zase mi je jasné, že do určitého věku je to asi normální a neškodné.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Ahoj, ja nemam zkusenosti s detmi, zatim, ale s mym o tri roky mladsim bratrem jsme si hrali porad na to, ze je moje sestra. Oblekala jsem ho do satu, nosil sperky, chtel nalakovat nehty…:)
No a ted je z neho 22 lety normalni kluk. Myslim, ze kdyz bude mit tvuj chlapecek kamarady kluky, tak se z toho brzy vzpamatuje a uz to ani chtit nebude a bude si hrat jako kluk. Takze ja bych se toho asi nebala. ![]()
Jéé, můj syn se namaloval rtěnkou a očními stínami - dětskými, s holkama ve školce
Mám taky chlapečka a holčičku, ale syn nějak šatičky a malování nevyžaduje - dcerka je mladší.
Chtěla jsem napsat něco jiného, ale koukla na metřík a smazala. Je ještě malý, neuvědomuje si to. To „já taky, chci taky, chci to jako vy“, je typické pro tento věk. Napodobuje, zase to přejde.
Dcerka v 17 měsících stála nad nočníčkem, v parku se vyslíkala, chtěla čurat jako kluk. Napodobovala bráchu. Taky jsem řešila, co s tím. Měsíc na to sama od sebe pochopila, že ONA si musí sednout, bylo odplenkováno. Doteď se moje děti navzájem napodobují.
Pokud vyrůstá a bude vyrůstat v normálním sociálním prostředí, vy máte jako rodiče normální přístup, kolem sebe bude mít mužské vzory, za kamarády i chlapce, věřím, že žádný problém nevznikne ![]()
JANA: to mi připomělo, jak čůrala Natálka taky takhle venku a on přesně chtěl jako ona… tak doufám, že se tím taky časem odplenkuje ![]()
Jinak díky, to mě potěšilo
Já jsem jedináček, tak nejsem schopná ani ze své rodiny to posoudit. To, že chce vše teď taky to je jasný, jen aby ho to v tomhle směru prostě přešlo no ![]()
Takže teda myslíte, že ho mám normálně nechat? Páč já mu třeba řekla, že se chlapečci nemalujou a nenamalovala ho… ale bylo mi ho líto
![]()
jahudka, deti sice zatial este nemam, ale manzel tiez vyŕastal so starsou sestrou a ta ho este aj v 5tich rokoch obliekla do saticiek a strasne rad nosil prstienky ![]()
nezanechalo to na nom ziadne ocividne nasledky ![]()
a pamatam si, ze ja ked som bola mala, chodievala k nam maminina kamaratka a jej 3 rocny syn mal vzdy nalakovane nechty
nikto to neriesil (len ja som mu strasne zavidela, lebo u nas si nikto nechty nelakoval
), vyrastol z toho ![]()
Já bych ho asi namalovala jako tygra, nebo tak něco
že holčičky se malují tak, ale kluci jinak.
Jahůdko, je mu 17 měsíců. Tady si myslím, že jakékoliv vysvětlování se bude míjet účinkem a může přijít akorát záchvat vzteku.
Nevím, nemůžu si vybavit nějakou typicky klučičí činnost, kterou bych dceři zakazovala, nebo naopak. Moje dcerka si hraje se synkem s autíčky, on si hraje s ní s panenkou. Nevadí mi to. Dokonce, když měl 18 měsíců, dostal svůj vlastní golfáček s panenkou, záviděl o půl roku starší kamarádce, párkrát si s tím pohrál, nijak ho to nepoznamenalo. Teď si hrají spolu s malou, není to jediná činnost.
Co se týče malování, já se moc nemaluju, používám spíš pěstící kosmetiku - krémy, balzám na rty, děti mají krémy svoje, balzámem je přetřu oba, deodorant na malou trochu stříknu, starší nechce.
Za mě, než velký řev, trochu bych ho přikrášlila
Umírněně. Co tak koupit dětský jelení lůj? Vypadá jako rtěnka, zároveň ochráníš rty před vysoušením a popraskáním. Může se použít i na oči a další tenká místa kůže.
Jahůdko neboj, on z toho vyroste, to má asi každej kluk a nebo ho zkus vždycky posílat do koupelny s tatínkem a vysvětlit mu, že on je taky kluk a že tohle dělají jen holky a že kluci dělají něco jinýho, aby si nepřipadal, že je odstrčený, i když teda nevím jak by to pochopil, ale počkej až začne chodit do školky, to ho hned přejde.
Tak my byly dvě starší ségry a mladší brácha (po dvou letech od sebe) a byli jsme doma s mámou, až po čase se narodil poslední brácha, tudíž ještě horší situace než u vás
Brácha se též navlíkal jako malý do všeho vč. šatiček a korálů, dokonce vyžadoval, aby ho máma taky naučila plést a vyšívat, ale skončil s tím, když si přišil dečku k tepláčkům
Teď je z něj taky normální chlap.
ja myslim, ze to je normalni a nejpozdeji ve skolce z toho vyroste
muj mladsi bracha to dotahl tak daleko, ze i mluvil jako holka - ja jsem curala apod.
a taky z toho vyrostl
Jahudko muj synovec vyrustal v naprostem babinci,ted ma 19 a je naprosto normalni..Kdyz byl maly,choval se jako jeho starsi sestra,byl takovy holcici a taky delal to co ona.
Jinak me kamaradky syn vidi jak se ona maluje tak to dela taky,dava si sponky do vlasku,necha si lakovat nehty. ![]()