Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky poraďte prosím jestli máte někdo stejnou zkušenost
Moje šestiměsíční dcera od dvou měsíců ukázkově usínala s dudlíkem, teď je to asi dest dní co prostě dudlíka s křikem odmítá, úplně se rozzuří když jí ho chci dát, ale problém je v tom, že bez něj nemůže usnout, řve a řve
Usne jedině u prsa po předchozím vyčerpávajícím pláči, nepomáhá ani hlazení, chování, mazlení.. Samozřejmě nechci aby usínala u kojení, ale jinak totálně příjdu o nervy. Nenapadá vás čím to může být? Jedna věc mě napadá ale nevím, snažila jsem se jí totiž dát večer kašičku z láhve aby se víc zasytila, protože se mi stále v noci budí po 2-3 hodinách, ale ani si necucla, láhev do pusy nevezme a vzteká se, ani s čajem prostě jen prso
Může to být tím, že si začala dudu spojovat s lahví??? A nemáte někdo zkušenost jak dlouho to může trvat? ![]()
Ahoj, takovou zkušenost tedy nemám, ale pokusím se …
1/ nezměnili jste značku/tvar/velikost dudlíku? (u nás zkušenost, že je jeden jedinej dudlík na světě a jiný nepřicházejí v úvahu)
2/ zkus si malou dát do polohy jako při kojení (nevím jestli na klíně nebo v leže) a místo prsa dát dudlinku - u nás takhle „kojí“ i táta, babičky, dědové
prostě si malýho vezmu na klín, máčknu mu prso (táta hrudník) k obličeji, tvářičce, ale do pusinky dostane dudlíka, řekla bych, že je to pro něj ještě blaženější než s prsem v puse, protože nemusí vydávat takovou námahu na udržení bradavky v puse a nemusí polykat; zkus třeba nejdřív dát prso a po chviličce (v pololimbu) vzít dudlíka a ject po prsu směrem k bradavce a jakoby místo malíčku do pusinky nasunout dudlíka
Snad by to mohlo zabrat.
Hlavně si nenech nakecat nějaký namáčení do medu, cukru apod.
Nanejvýš na dudlíka vymáčknout trochu MM, to jsem dělala na začátku používání dudlíka.
Napadají mě ještě zoubky
třeba to samo přejde.
Ahoj Rampepurno
tady je moje odpověď
1. pořád máme stejného dudlíka
2. místo prsa jí ho nepodstrčím ani omylem i kápnout mlíčko jsem zkoušela, dokonce i když u prsa usnula a já jí ho tam strčila místo bradavky okamžitě ho vyplivla a hledala prso ![]()
A s těma zoubkama mě to taky napadlo ale nic nepozoruju ani si necucá víc prsty ani neslintá?? Ale moc díky za snahu ![]()
Tak u nás tato situace nastává velmi často co jí rostou zuby. Spustí naprosto hysterický řev, ale totální je to mazec! Prso chce protože je měkké a netlačí jí nikde. Já to dělám tak že namasíruju dásna bud calgelem nebo kamistadgelem, ten mi příjde ještě lepší a pak vrazím dudel nebo to dám na dudel ten gel a přidržím ona ječí nadudla a pak si ho vcucne už sama. Ten kamistadgel učinkuje fakt rychle. ![]()
Ahoj,
tak presne to jsme meli doma. Mala nejdriv dudlik mela (i kdyz teda ne takovou dlouhou dobu), pak ho zacla odmitat, vyzkousela jsem vsemozne tvary, materialy, nic nepomohlo.
Usinala v naruci bez dudliku, bez problemu - jenze problem byl se ji „zbavit“. Jakmile jsme ji polozili, s dotykem podlozky byla auf.
nakonec jsem to vzdala, usinala v leze u prsa, v moji posteli, neprenasela jsem ji. Manzel se odstehoval k synovi do pokojicku a my 2 obyvaly loznici. Nemela jsem sily to menit, dokud neprijde aspon trochu „k rozumu“.
takze aktualne 3dny s nama spi uz tatinek, trvalo presne tyden, nez se naucila spat v postylce - prvni den kricela hodinu, dalsi dva pul hodiny - byla jsem u ni, hladila, utesovala, ale nevytahla, od ctvrteho dne bud place cca minutu nebo vubec, lehne a usina. Jsem celou dobu u ni, dokud neusne (tak jsme to praktikovali i se synem do cca 2,5roku).
Dalsi faze bude nekojeni v noci - stale jsme vzhuru cca co 2hod, myslim, ze 11mes dite by melo vydrzet dyl. Ale ted ji davam „pohov“. ![]()
A nemůže být ten dudlík už „malý“? My máme od MAM a někdy kolem sedmi měsíců (možná trochu dřív) jsme měnili za větší velikost, protože ten malý dudlal jen na kraji a chtěl ho mít až dozadu, jako prso.
Jinak bych to taky dost připisovala zubům.
Ahoj, Veru je sice větší, ale dudlík mi přestala taky chtít a předtím ho měla furt. Začalo to tím, že ho plivala a řvala, když jsem jí ho chtěla dát. Divila jsem se. pár dní na to jí začala rýma a pak se začaly klubat zuby. Tak jestli je to u vás stejně? Každopádně zuby se už vyklubaly a dudlík už nechce. Takže starší sourozenec dudlíka má a ona ne:D.
Můj syn vyplivnul dudlík v 8 měsících a už nikdy ho do pusy nevzal, nepil ani žádné tekutiny z lahviček se savičkama, nepoužíval ani hrnečky s pítkama, do dneška (3roky) nepije brčkem … prostě odmítá strkat si do pusy umělou hmotu. Nezbylo než respektovat, pár měsíců jsem ho u prsa uspávala, mně to nevadilo, bylo to rychle, tiché, elegantní, nic proti ničemu. Když jsme dokojili (16.měsíc), začaly jsme uspávat u čtení pohádek, to je taky hezká věc. ![]()
Holky děkuji za příspěvky, no uvidíme jak to dopadne ale nevěřím, že si ho ještě vezme, na zuby to ještě opravdu nevypadá, přes den je úplně zlatá ![]()