Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,jsem tak trochu v lese.Stala se mi divná věc,kterou si neumím vyložit.Mála se mi probudila v 1v noci.Normálně to neděla,ale budiž.Dala jsem ji prso a ona se každých 5minut ohlížela do místnosti a plakala.Na to začla křičet mama…Poté si sedla a koukala na mě upřeným pohledem.Mluvila jsem na ni,ale vůbec nereagovala!Trochu mě to vyděsilo a zaskočilo.Seděla takhle asi 20minut stále stejně,bez hnutí…Pak vztala a běžěla ke dveřím.Měla jsem strašný strach co se to vlastně dějě.kdykoliv ke mě přišla,zavřela oči.Bylo na ni vidět,že je unavená,ale když jsem ji chtěla vzít k sobě utekla do rohu a plakala.Tohle prostě nepobírat.Na malou nekřičim jen když něco udělá tak houknu takže tohle prostě nechápu.Co si o tom myslíte?Ještě jsem slyšel názor,že malé děti jsou citlivé na přítomnost duchů.Já sama na ně věřím,protože jsem je zažila…Poradíte někdo?Myslíte že to může hraničit s náměsičností?
Mam podobnou zkusenost,ale se zvlastnim nocnim vztekanim.Vzbudila se s brekem,pri jakemkoli pokusu o uklidneni,pochovani,reagovala jeste vetsim revem,utekem nekam do kouta.Nebyla jsem schopna zjistit,proc se vzteka,co chce.I jsem zapremyslela,jestli je vlastne vzhuru..nevim,bylo to obdobi a uz se tak nedeje..
To,ze male deti jsou mnohem vnimavejsi a citlivejsi k nadprirozenym jevum,jsem taky slysela..
To, co popisujete, bych tipla na noční děsy - silná, vyhrocená podoba. V různé míře tímto trpí většina dětí. Projevuje se to silným pláčem, dítě si sedne, je bledé, jakoby bez sebe, tluče mu rychleji srdce, jakékoliv pokusy o uklidnění selhávají, nereaguje na ně, někdy utíká do kouta, po chvíli usíná a ráno, když se ho maminka zeptá, nic si nepamatuje.
Četla jsem o tom i v časopise o dětech - nějakém odbornějším, popisovali to tam jako „slet nočních můr“, myslím, že latinský název problému byl Pavor Nocturnus, snad si to pamatuju dobře.
U mých dětí to proběhlo taky, ale maximálně s probuzením, sednutím na posteli a opětovným usnutím, nikam mi neutekly.
Co se týče náměsíčnosti, detailně jsem nestudovala, ale i kdyby, vysvětlovala bych si to „racionálními“ důvody, na nadpřirozené jevy moc nevěřím.
http://www.porodnice.cz/node/39443
To je jediné, co jsem vygooglila česky, zbytek anglicky, stačí zadat do vyhledavače a nechat přeložit. Vyplivlo mi to spoustu článků, běžně jsem přelétla, jsou tam i ty vyhrocené projevy.
Ještě jsem zapomněla doplnit, že i v tom časopise psali, že to souvisí s tím, že dítě zpracovává hodně podnětů, mozek to není schopen zvládnout, tak se s tím tímto vyrovnává. Většinou se to stává v období vývojových skoků.
Psali, že občas a v přiměřené podobě je to normální, v mírné formě to prožívá téměř každé dítě - spí, po několika hodinách se probudí s hysterickým pláčem, za chvíli usíná.
Pokud by se to stávalo často a ve velké míře - silný třes, bušení srdce, dezorientace, mlácení hlavou o postýlku, zem, zeď, utíkání, je vhodná konzultace s odborníkem.
http://spanek-a-sny.zdrave.cz/…anku-u-deti/
tady ještě jeden článek, pro zajímavost, českých článků taky vyhledávač vyplivne hodně - „noční děs, noční můra“.
V podstatě píší, že se jedná o nedozrálý mozek, ještě nejdou plynulé přechody mezi jednotlivými fázemi spánků, nahodilé epizody jsou normální a u dětí do 6 let jen vyjímečně jde o psychický problém.