Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
prosím o inspiraci na knihu pro chlapce, 14 let. Dříve rád četl o kočkách, také má rád počítačové hry. Byl to čtenář, ale poslední dva roky nečte. Ráda bych ho knihou namotivovala ke čtení. Jaké knihy čtou Vaši 14ti letí synové?
Předem Vám mnohokrát děkuji za inspiraci.
Zkus neco, co souvisi s jeho oblibenou hrou na pc. Sice 12 lety, ale tyto knizky doslovs zhltne hned po obdrzeni. ![]()
Popr. pokud rad kouma, tak nejakou encyklopedii, ale pro vetsi, nesmi to byt pro male deti, kde vysvetluji, co to je automobil, a proc dychame.
Nektere encyklopedie sice jsou titulovany napr. od 8 let, ale jsou tam nesmysly. Spis takova encyklopedie, kde je napsane, ze vlasy maji ruzne tvary, kdyz clovek zapali ruzne plyny, tak jeden hori modre, druhy ruzove, treti zelene. Nebo klidne knihu vzit konkretne - ma rad vesmir, tak o vesmiru, ma rad chmii, tak neco o ni. Takhle podobne vybiram knihy pro 12 leteho.
Taky tápu. 12letý dřív přečetl i toaletní papír a teď je to bída. Když už ho k něčemu dotlačím, tak knížku zhltne za chvíli a líbí se mu, ale přesvědčit ho dá práci. V poslední době se mu líbila trilogie Naslouchač od Petry Stehlíkové nebo Já, Finis od Václava Dvořáka.
Co čte rád, tak Deník malého poseroutky - prý „vzpomínky na dětství“ ![]()
Pak jsou dobré Jak na to a Co kdyby od Randalla Munroe - absurdní vědecké tipy k běžným každodenním problémům (fajn i jako zdroj referátů do fyziky, chemie a přírodpisu
)
Všeobecně oblíbení jsou třeba Poe, Howard nebo modernější King. Zaujmout by ho mohly mangy. Dcera letos dostane Útok titánů a syn má rád třeba Death Note.
Ale není čtrnáctiletý jako čtrnáctiletý, těžko říct jestli preferuje horor, fantasy, scifi, literaturu faktů, humor nebo romantiku. A taky dost záleží na jeho intelektu…
U mě vedl jako náctileté : Mladí v hajzlu. Je to psané formou deníku. Je to prisprostlé, ale hlavnímu hrdinovi je také 14let. Je to zábavné, odlehčené čtení. Mohlo by se mu to libit. Dnes už to má asi 6 dílů
@MŠSp píše:
Ahoj,
prosím o inspiraci na knihu pro chlapce, 14 let. Dříve rád četl o kočkách, také má rád počítačové hry. Byl to čtenář, ale poslední dva roky nečte. Ráda bych ho knihou namotivovala ke čtení. Jaké knihy čtou Vaši 14ti letí synové?
Předem Vám mnohokrát děkuji za inspiraci.
Nechceš mu koupit Pouští a pralesem od polského spisovatele.Je to o 14 letému chlapci co ho unesli s mladší sestrou do pouště. Moc hezky a poutavě napsáno.
@Shen píše:
U mě vedl jako náctileté : Mladí v hajzlu. Je to psané formou deníku. Je to prisprostlé, ale hlavnímu hrdinovi je také 14let. Je to zábavné, odlehčené čtení. Mohlo by se mu to libit. Dnes už to má asi 6 dílů
Už 11. První díl jsem četla před 22 lety. Nejlepší jsou první tři, ty sem četla několikrát. Pak uz to bylo takový slabší, ale pořád se dobře čte.
Me oslovilo cteni od Thomase Breziny. Psal detske „detektivky“. Proste banda deti resila zahadu, podobny styl jako Scooby-Doo, ale s tim, ze clovek cetl o parte deti v jejich veku. A celkove jako decko me bavilo cist ruzne zahady ci „detektivky“. Vim, ze v nekterych knizkach byly i lupy nebo clovek musel uvazovat a patrat. 🙂