Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojte,
som na zaciatku tehotenstva a chystame sa aj s manzelom do knihkupectva, z ktoreho by sme si radi odniesli nejaku peknu kvalitnu knihu na tuto temu
(chce ju kupit on sam, ale vybrat si mam ja
)
viem, ze kedysi tu uz diskusia o knihach bola, ale nemozem ju nikde najst a preto chcem poprosit vas - maminky ci tehulky, aby ste mi na zaklade vasich osobnych skusenosti nejaku naozaj dobru poradili - nech nevyhadzujeme peniazky zbytocne ![]()
vopred dakujeme ![]()
Ahoj Baboo,
já můžu doporučit knížku „Co čekat v radostném očekávání“ od kolektivu autorek. Je výborná a najdeš v ní odpovědi snad na všechny otázky, co Tě napadnou. Je rozdělená podle měsíců těhu a ke každému je tam nejmíň 15-20 stránek. Obsahuje různé rady, doporučení…radí, jak se správně stravovat, co cvičit i jak nejlépe zvládnout porod.
Mám ještě „Velkou knihu o matce a dítěti“, ta je taky fajn, ale není tak podrobná, o každém měsíci jsou tam tak 2 stránky. Ale zase se mi líbí, že se hodně věnuje péči o novorozence-kojení, stravování…
Tak dobře nakupte
.
Zdraví Berča a mimi
Ahojky,
já mám doma spoustu knížek o těhotenství, ale nejlepší knížka, podle které se vlastně řídím a která se mi zdá pro naše okruhy nejvhodnější, je knížka od MUDr. Petra Kargera - Péče o dítě do 3 let (vydavatelství Mladá fronta). Stála něco přes stovku, už nevím. Je malá, přehledná a všechno podstatné tam je. Základní péče, nemoci, prostě vše, co bych měla do začátku vědět. Kdykoli jsem něco nevěděla, koukala jsem se do ní.
V.
Ahojky Baboo,
to je vyloženě „moje téma“, já jsem byla taková ta typická přestudovaná rodička, porodní asistentka ze mě měla pěknou legraci
Taky doporučuju dvě výše zmíněné knížky, a pak mi hodně dobrá přišla knížka Partner u porodu, i partner si ji chváli stejně jako já
Jinak mít doma asi stačí tu Velkou knihu o matce a dítěti, občas ji používám dodnes. Zbytek jsem si půjčovala v knihovně, namátkou co mě ještě zaujalo: Průvodce osvícené ženy na cestě k lepšímu porodu, Zdravé těhotenství, přirozený porod, a jako zajímavost určitě Lidské mládě od Desmoda Morrise. Jo, a výbornej je i Frederick Leboyer a jeho Porod bez násilí, sice dost stará záležitost, ale moc pěkně jsem si početla a i na základě toho jsem se rozhodla pro Vrchlabí.
Tak příjemnou četbu, doufám, že jsem Tě moc nezahltila, snažila jsem se ovládat, ale kdybys chtěla následující měsíce číst jen těhotenskou literaturu (což rozhodně nedoporučuju
), s důvěrou se na mě obrať
!
Šárka
Ehm, no, ještě já
Taky se mi líbil Michel Odent: Znovuzrozený porod, a ta druhá od něj se tuším jmenuje něco jako Všichni jsme děti vody, dost z Leboyera vychází a pěkně se čte… Ale už mizím, byla jsem trošku posedlá, jak to tak zpětně vidím:-) ![]()
Š.
Taky doporučuju „Co čekat v radostném očekávání“
Využila jsem ji stoprocentně po celé těhotenství, i šestinedělí je krásně popsáno. Některé otázky a odpovědi jsou sice trošk mimo naše podmínky, ale drtivá většina informací je přínosem.
S touhle knížkou rozhodně neprohloupíš ![]()
NiKina
P.S.: Ještě jsem dostala „PErfektní kniha o matce a dítěti“, je na tom reklama Johnsonś a není nic moc. Velký obrázky, spoustu černošských miminek (nic proti nim, je z té knížky ale cítit jiná kultura) a všechno na úkor nějakých smysluplných informací.
Teď louskám „Něžnou náruč rodičů“ tak si teprve tvořím názor, ale jak vidno, mít mimčo je věda… ![]()
NiKina
Ahoj doporučuju knížku Těhotenství v otázkách a odpovědích. Pak mám ještě Velkou knihu o matce a dítěti a ta nic moc. Lenka
Ahoj Jantarko,
já doporučuji Knihu knih o mateřství od Anne Deansové. je tam popsán každý týden těhotenství pro maminku i dítě. Jsou tam i krásné fotky miminek v bříšku ![]()
Zabývá se i porodem, péčí o miminko, různými komplikacemi apod. Je to sice dražší kniha (cca 700,– Kč), ale velmi obsáhlá. Opravdu doporučuji.
Petta
Ahoj, ja mám doma knihu: „Veľká kniha o matke a dieťati“ je veľmi pekne ilustrovaná, a sočítaš sa v nej od počatia, cez pôrod, až po rady do 3 roku veku dieťatka.
Ahoj Baboo,
tak musim sa pridat aj ja ![]()
Mala som celu kopu knih o tehotenstve a porode (zvacsa kupene no aj pozicane) No jednoznacna jednicka je „Devat mesiacov otazok a odpovedi“ Dufam, ze som jej nazov nezkomolila. Je to taka hruba kniha, nie velmi ilustrovana, no zato som sa v nej dozvedela uplne vsetko co som potrebovala! Precitala som ju do poslednej bodky a doslova som ju hltala. Kolkokrat som sa aj zasmiala ked o pocitoch ktore som mala napr. v piatom mesiaci tam pisali presne to co som fakt pocitovala a vzdy mi autorka odpovedala na otazky ktore ma presne v ten mesiac trapili.
Knizka je sice trosku drahsia, no fakt sa oplati. Ja som sa k nej dostala ulne nahodou. Kupovala som ju v noci v popradskom Tescu
Pri vybere som pozerala hlavne na rok vydania a myslim ze tato bola vydana v roku 2004 (nemam ju pri sebe inac by som do nej jukla)
Tak stastnu ruku pri vybere.
NIKITA - Co prosim hovoris na knizku : „Nezna naruc rodicu“ Planujem si ju kupit, no stale vaham. Je tam pisane nieco aj o vyhove ci skor je to o starostlivosti o miminko. Mam akurat to CD, ktore my sukromne s manzelom volame „Do klubicka na zajicka“
![]()
Vdaka
Já jsem měla knížku Těhotenství v otázkách a odpovědích a zdála se mi dobrá (až na to,že jsem čekala dvojčata
Ale číslo jedna je pro mě Tajemství lidského života, ta se spíše věnuje dítěti než matce, ale obsahuje nádherné fotografie miminka,které roste uvnitř matky. Bylo skvělé vědět jak miminka zrovna vypadají.
Hodně štěstí při výběru.
Molly
Ahoj taky doporucuji „Co cekat v radostnem ocekavani“ Jsou tam zodpovezene opravdu snad vsechny otazky, ktere si asi pokladas. Akorat mi tam chybela pak kapitola s peci o miminko-alespon nejaky zaklady. Takze pak si asi budes muset poridit jeste jednu s timto tematem
Já mám knížku od Magdaleny Mikulandové **Těhotenství a porod, Průvodce české ženy od početí do šestinedělí ** . Je v ní toho strašně moc a líbí se mi.
Katka 31+3 tt
Tak já se taky přidávám.
Doporučuju už zmiňovanou I. Stadelmann - Zdravé těhotenství, přirozený porod. Je fakt podrobná a je tam spousta dobrých rad od počátku těhotenství až po konec šestinedělí.
Pro hezký naladění na porod si přečti toho Odenta (Znovuzrozený porod).
Lola