Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jestliže bude mít škrabadlo a volný přístup k němu tak nebude mít důvod ničit koberce. Nebála bych se toho.
Obecně kočky ničí hlavně ty zátěžový, takový ty tenký, koberec s vysokým chlupem je nechává klidné. Aspoň podle mých zkušeností ![]()
Koberce nam neskrabe ani stary kocour ani dve kotata, maji skrabadlo, a cas od casu se stane, ze skrabou do gauce, ale koberec je nezajima
stava se, ze sskrabou do nabytku, hlavne masivniho, tak je potreba chodit skrabat i nekde ven o strom, mozna bude mit zkusenost nekdo jiny ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky, přemýšlím že si vezmu domů kocicku od přítele, ale máme všude kobercebojim se, že nam je kočička zničí. Máte s tím zkušenosti? Jak se kočky ke kobercum chovají? Škrabadlo ji samozřejmě chci pořídit. Dekuji za odpovědi.
Tak každopádně, pořídit si jakékoli zvíře do bytu je na rozmyšlenou. Můžou být v „nebezpečí“ koberce, křesla atd. Vždycky je to něco za něco, je to živý tvor, je chlupatý, potřebuje péči a i toleranci (chlupy třeba). Takže rozmyslet si to pořádně, ať pak tady nepíšeš diskuzi, nechci kočku, kdo si jí vezme
. Raději počítat s horší variantou, prosím.
@Aletheia přítel měl právě kdysi takový ten malý koberec jen pod konferak a ty kraje pořád drapkama rozdelavala. My máme takové střední přes celou mistnost, bojím se právě těch okrajů, jak občas z nich vyleze nějaká nitka
aby ji to moc neiritovalo ![]()
Náš kocour si koberce nevšímá.
Má škrabadlo a chodí na něj už od kotěte.
@Anonymní píše:
@Aletheia přítel měl právě kdysi takový ten malý koberec jen pod konferak a ty kraje pořád drapkama rozdelavala. My máme takové střední přes celou mistnost, bojím se právě těch okrajů, jak občas z nich vyleze nějaká nitkaaby ji to moc neiritovalo
tak vylezlá nitka kočku zajímat může no
Ona to bude brát třeba jako hračku
Tak to prostě hlídat a přečuhující niť vždy ustřihnout
![]()
@Proto02 píše:
Tak každopádně, pořídit si jakékoli zvíře do bytu je na rozmyšlenou. Můžou být v „nebezpečí“ koberce, křesla atd. Vždycky je to něco za něco, je to živý tvor, je chlupatý, potřebuje péči a i toleranci (chlupy třeba). Takže rozmyslet si to pořádně, ať pak tady nepíšeš diskuzi, nechci kočku, kdo si jí vezme. Raději počítat s horší variantou, prosím.
Já bych ji nikdy nedala pryc, mě ty koberce jsou tak nejak fuk, řeším to spíš kvůli mamky, ona se toho boji. Ja si ji právě chci vzít protože ona je jako moje dite, mám ji moc ráda. Přítel se pravděpodobně odstěhuje pryč a asi spolu ani nebudeme, takže ji chci mít u sebe, protože je moje. Dostala jsem ji od něj jako dárek k Vánocům, jen bydlela u nej, protože on právě má lino, ne koberce :/ ale ted ji chci mít u sebe. Cizímu bych ji nikdy nedala
opravdu ji mam místo dítěte, protože ty nemohu mít ![]()
Pokud si vezmete kotě, které vyrůstalo v bytě a je tzv. vymazlené a bylo potřebých 12 týdnů u matky, aby byl řádně socializované a nebylo neurotické, tak se koberci nic dít nebude. Ani škrábání, ani znečišťování…
Musíte se tedy vyhnout množírnám a zcela zaručeně čistokrevným koťáktům bez PP, kde jsou nebohé kočky používány jako průmyslové stroje na výrobu koťat a o jejich zdraví a úspěšnou socializaci se prodejce fakt nestará a teda také vesnickým koťatům ze stodoly, které prostě na byt nejsou zvyklé.
Ovšem většina soukromých menších útulků používá depozita - tedy že kočky umísťuje k někomu do bytu, kde je jen jedna, či pár koček, právě proto, aby byly dobře zvyklé na bytové podmínky a svým novým majitelům nedělali žádné obtíže. A zrovna na konci prázdnin jsou útulky plné těch nejkrásnějších koťátek…
Stejně tak je možné vzít si už dospělé zvíře, u kterého je jasné, jakou má povahu. Opět to ovšem vyžaduje malé depozitum, kde ten kdo se o něj stará ví, co je ta kočka zač. Velké útulky, kde je zvíře v kleci a bez celodenního kontaktu s lidmi to pochopitelně zajistit nemůžou, je potřeba počítat, že zvíře fakt zachraňujete a že bude nějakou dobu ve špatném psychickém stavu.
Pokud tedy nechcete brát čistokrevné kotě ze spolehlivé chovné stanice (rozhodně se jeďte na koťata podívat pár týdnů před odběrem a chtějte vidět kde a jak žijou a čichejte, jesli jim to tam nesmrdí), nebo nemáte známé, co mají koťata v bytě, tak zvažte nabídku slušného útulku.
Reference na chovné stanice a útulky důkladně progooglete.
Jinak kočka aby neničila byt se nesmí nudit - tj. pokud by měla být v bytě dlouhodobě sama a navíc bez možnosti chodit ven, tak je lepší vzít dvě koťata ze stejného vrhu. Paradoxně to znamená daleko méně komplikací, protože se vzájemně zabaví a nebude vymýšlet co by. Finančně to není zas až o tolik náročnější, než jedna kočka.
http://www.kocky-online.cz/…si-nez-jedna
jinak další důležitou věcí je kastrace - u bytových kocourů je to vcelku jasné, ale i kočkám to dost pomáhá - zejména se zdravím a dlouhověkostí. Plané mrouskání zvíře dost vysiluje a dělá bordel v hormonální rovnováze.
@Anonymní píše:
Já bych ji nikdy nedala pryc, mě ty koberce jsou tak nejak fuk, řeším to spíš kvůli mamky, ona se toho boji.
Aha - ty už máš kočku a budeš se s ní stěhovat, někam, kde jsou koberce? Tak pokud do teď nijak extra neničí zařízení, tak to nejspíš nebude dělat ani s koberci.
Jak pisou holky. Chlupace kocky nezajimaji.
Maji rady rakove ty hrube koberce typu rohozka, co mame v chodbe. Tam se nam chodi jedna kocka vyskrabovat ale tedy tak, ze se jakoby protahuje a zatina do nej drapy.
O koberce bych se vazne nebala. Spis gauc, kresla. I kdyz nam chodily skrabat ten stary, jak se poridil novy, tak ten je nezajímá.
Koberec kočku nezajímá, křeslo a sedačku máme po třech letech na odpis.
@Poison Eve jako u přítele neskrabe ani gauč ani křesla, spíš jen občas na ně vyskočí
. Spíš se bojím těch koberců. Ona je zvláštní kočka, vědomě nikdy neskrabala. Ani nábytek, ani gauč. ![]()
Ahojky, přemýšlím že si vezmu domů kocicku od přítele, ale máme všude koberce
bojim se, že nam je kočička zničí. Máte s tím zkušenosti? Jak se kočky ke kobercum chovají? Škrabadlo ji samozřejmě chci pořídit. Dekuji za odpovědi.