Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@chiquittas Není to odpuzovač, je to feromon do zásuvky, který kočkám snižuje stres a vytváří pocit bezpečí.
@Slečna Ferka ach…to zní dobře. Já jsem četla kdysi o nějakém přístroji, který vydává nějaký nepříjemný zvuk, když se k němu to zvíře přiblíží. Že to lidé používají k tomu, aby kočku udrželi od místa, kam nesmí. Ten feromon zní ale dobře ![]()
Nám se kočka vyčůrala jednou do čistě prevliknute postele a jednou do pračky. Bylo to po prvním mrouskani, tak jsme ji vzali na kastraci v 6 měsících, což byla podmínka útulku. Od té doby to nikdy neudělala.
Napadá mě ještě akorát to, že ten první incident se stal v ten den, co u nás byl jeden kamarád. Šel mi opravit počítat. Celou tu dobu kocoura zlobil. Pak si s ním i pohrál s kohoutem, ale většinu doby ho třeba šťouchal do packy a takové blbosti. Tak jestli to nemůže být následkem třeba této „šikany“. Ale zase jestli se domáhá tím čůráním pouze pozornosti, tak ten den jí měl zrovna dost. Kamarád ho sice zlobil, ale neubližoval mu. To bych zakročila. I se s ním hodně blblo
a ten druhý incident se stal v den, kdy jsem ho dvakrát sprdnula. Nejdřív jsem ho několikrát sundala z akvárka, protože si z toho udělal vyhlídkovou věž na pískomili a pak jsem ho sundavala ze stolu, na který vyskočil prvně. Tak jestli se nemůže mstít třeba. Ale vždyť v té posteli vždycky spal. Buď nám u nohou, nebo v průběhu dne, kde ho to zrovna napadlo. Proto mi přijde divné, že si načůrá na místo, kam se běžně ukládá ke spánku. A včera mi to přišlo relativně čerstvé. Jako by načůral ve chvíli našeho příchodu, nebo těsně předtím ![]()
U nás to dělala kočička. Kocour byl v pohodě, ale kočička byla malinká a dělala to často. Byli jsme hodně v práci a potom jsme se stěhovali, takže jasný problém byl v tom, že měla málo lásky. Ono je těžko dávat kočce lásku, když pochčí postel, ale překousla jsem to věnovala se jí. Je to na dlouhou dobu, cítila se sama a taky sama od sebe nikdy nepřišlatakže jsem jí nusela „podlízat“ ![]()
Chlap měl jiný přístup, neovládal klid, takže na ní řval, naháněl jí a celkově byl na ní zlý. Takže i proto nám dlouho trvalo, než toho nechala.
Třeba je ten stres, ze majitelka odchází. To se bude blbe odstraňovat. Kdyby kocourovi vadilo, že je zavřen mimo ložnici, značkoval by i obývák.
A autorka píše, že prvně se to stalo den před kastraci, takže třeba jen normálně kocouřim způsobem značkuje, netuším, jak rychle po kastraci tyhle půdy mizí, ale značkovací kocoury znám i dlouho vykastrovane. A ačkoliv je kočka osobnost, tak pokud si nechá panička přerůst přes hlavu to, ze značkuje její „pelech“,tak za chvíli bude mít vzteklou vůdčí kočku. Šéf smečky je majitelka, nikoliv kocour.
Nicméně radim zvednout počet škrabadel a vyvýšených míst, to neublíží. S tom hraním to je těžké, Cookie si hrála jen jako kotě, pak spis spala a občas přinesla myšku (umělou ) abych ji to házela. Když jsem byla doma, tak tak 20hodin spala ![]()
@chiquittas tu vyhlidku mu nad akvrkem udělej, ať na piskomily vidí, když jo to baví, jen ať to je neulovi
Cookie měla štíra, ale ten jen je, tak ji to přestalo bavit ![]()
Jonák ložnici jsem měla zavřenou, jen když jsem nebyla doma, když jsme doma byli, tak by to neudělala, těžké si am lehla, jak chtěla a spala s námi. Ale jak jsem to nechala otevřené, byla 100%ze to udělá a jak říkáš, ve chvíli, kdy jsem odemykala
@Trixia tak s tím akvárkem to bude problém. Je tam jenom krycí sklo a to ho věčně neudrží. Je na devět měsíců strašně velkej
a až tam jednou žuchne, tak rybičky dostanou infarkt a já taky, protože budu mít po gramofonových deskách
a jiné vhodné místo na akvárko není, protože musí být někde ne úplně na světle (tvorba řas) ale ani ve tmě (rostliny) a musí mít přístup k elektřině…takže tohle je prakticky nejlepší možné místo. Řeším to občas tak, že mu to terárko sundám dolů na zem a to je potom podívaná
to má dost prostoru k lovu
Tak dneska jsem se bavila s kolegou z práce a řekl mi, že jeho kočka mu čůrá do postele pořád. Tak se ho ptám, jak to jako řeší. Řekl, že to neřeší, že v té posteli nespí. No to je teda pěkný přístup. Nic proti, ale nemůžu v tomhle případě mluvit zrovna o květinové vůni
shodneme se na tom, že z pročůrané peřiny se line pěkný smrádek ![]()
@chiquittas bych udělala polici nad akvárkem s nějakým koberečkem, aby to měl i jako škrabadlo.. Pokud to akvárko nehřeje, spis si vybere tu pohodlnější variantu. Kamarádka měla hada a z terárko to čau dostat nemohla
chodila se tam vyhřívat. Ne nadarmo se říká „bydlím u své kočky“ ![]()
Přeji hodně zdaru ![]()
@Trixia tak teda já musím říct, že mé kočky bydlely vždy u mě
a né já u nich. Přeci jenom já jsem ta, co jim zajišťuje teplo, jídlo, drbání
zdravotní péči a vše okolo. Vždy jsem přišla na způsob, jak je přimět mě poslouchat
nemyslím tedy formou násilí, aby si to někdo nepřebral špatně
ale vždycky jsem našla způsob, jak je přimět mě respektovat
takže já si myslím, že lze vychovat každé zvíře
jen bych byla ráda, kdyby mi ten můj potvorák už nezkoušel čůrat do peřin
ale to se časem taky podá
Zdravím, mám měsíc dvě koťata, skoro tříměsíční. Jedno z nich mi začlo čůrat do postele.. teď dva dny za sebou.. vůbec nechápu proč..
Prosím prosím o radu…
Mame doma 10ti týdenní kotě, máme ji doma 3 dny. První den chodila močit i kadit na bedýnku s pískem, ale teď chodi pořád do postele, i když jsem doma i když nejsem doma…pořád ji dávám na bedýnku, ale ona furt do té postele i predemnou…je to hrozné každý den převlékat celou postel…nechávám ji právě v loznici a v chodbě kde má zachudek…do obývaku ji nepouštim když je sama doma protože skáče na zaclony a škrábe gauč..už si nevím rady…dám ji na záchudek, nevyčůrá se a za minutu jde a čůrá do postele…naučí se to? Jsem už zoufalá. Děkuji za rady
Kotě má být u kočky do 14. týdne. Pokud je násilně odtrženo dřív, tak člověk musí počítat s tím, že něco neumí, není socializované… Pak to chce trpělivost.
Jinak k problému - kočky rády čůrají do měkkého a kyprého, takže peřina je možná lepší volba než její záchod. Zkus jiný záchod (nejlépe zatím otevřený), jiný kočkolit… a určitě netrestat, bude to pak dělat schválně.
Je vyděšená a snaží se získat větší pocit bezpečí. Jejich vlastní pach je uklidňuje a potřebují ho mít tam, kde chtějí spát. Pokud je kočka v pohodě, tak to nedělá.
Jinak měla být ještě alespoň 2, lépe 4 týdny u matky, právě proto aby si spolehlivě osvojila hygienické záclony.
Navíc kdybyste si vzali dvě koťata, tak se samy doma nenudí a neničí vybavení.
Pokud je to nebohé mimino doma samo, bez dalších koček, bez lidí ke kterým by si vybudovalo vztah, tak se nediv že je vyděšené.
Takže si přečti alespoň tohle http://www.kocky-online.cz/…kocku_20.pdf
Ideálně si k ní vezmi nějakého jejího sourozence - vyrazně to sníží šanci na ničení bytu. Přidej záchůdek i do ložnice, aby chodila tam, ne jen do postele. Pravidelně si s ní hraj - alepsoň 10 minut kdy loví něco na šňůrce a pak jí dej najíst - tím si zvyšuje pocit vlastního teritoria - tady jsem doma, tady ulovím kořist. Zároveň ji v ložnici umožni být někde zalezlá a schovaná a taky ji tam zařiď nějakou pozorovatelnu - poličku minimálně ve výši tvé hlavy, kde může sedět.
Pokud ale když si doma trávíš většinu času v obyváku a ona je zavřená v chodbě a v ložnici, tak si vztah vážně nevybudujete a to nebohé osamělé kotě psychicky zničíš.