Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, potřebuji pomoc ohledně kočky mého přítele. Vím, že by to měl řešit spíše on, ale sám si neví rady a snažím se mu pomoc. Před 5 lety můj přítel zachránil dvě kočky - kocoura a kočku. Před tím, než stihl kočku vykastrovat, mu veterinář řekl, že čekala malé. To jí dokázali vzít. Od té doby je kočka více plachá, ale přitom se normálně sem tam přijde pomazlit, když na ni zavoláme. Problém je to, že počůrá a pokaká v bytě vše, co se dá (resp. vše, co leží na zemi - koberec, nebo na podlahu). Do postele tedy naštěstí nechodí. Mají oba svůj kočkolit, které měníme pravidelně. Kocour tohle nedělá a chodí normálně na svůj záchůdek, ale kočka ne. Vyzkoušeli jsme snad vše a nevíme si rady. Myslíme si, že může být stále ve stresu a má trauma z toho kocoura, po tom co ji udělal - taky se často perou (ale ne vždy), i přestože jí nic nedělá a jen se k ní přiblíží. Se mnou se kočka často mazlí, ale nejspíš na mě žárlí, protože mě dvakrát sama od sebe počůrala.
Už jsme oba zoufalí a přemýšleli jsme, že bychom jí darovali. Kocoura pryč dát nechceme. Jak byste to řešili? ![]()
@Nikca2378 píše: Více
od doby kastrace je kočka víc plachá? tedy 5 let?
jinak kočka je ve stresu, po tom, co jí kocour udělal - jako myslíš březost? to určitě ne, kočky nemají lidské smýšlení,
ale jestli ji kocour terorizuje a bije, tak ano, může z něho být ve stresu a budou se muset od sebe oddělit,
a dále - byli jste s kočkou u veterináře? kočky chodí mimo wc také tehdy, když jsou nemocné - třeba močové kameny, zánět
@stinga Ano, byla vždy taková více plachá oproti kocourovi. Občas na kočkolit chodí, ale spíše to skončí na podlaze. Dělá to už opravdu dlouho. Když jsme byla týden doma a kočce se dost věnovala, ani jednou během toho týdne se na na podlahu nevyčůrala ani nevykakala. Zdravotní potíže jinak žádné nemá. Už nějakou dobu kocoura a kočku pozoruji a začne na něj syčet když se přiblíží, ale i se zas k němu někdy lísá a vypadá, že ho má ho ráda. Vlastně jsou docela jak sourozenci
. Moc tomu nerozumím.
Občas mi přijde, jak kdyby něco dělala naschvál, ale nedávám ji to za vinu a netrestám ji. To, že si myslím, že na mě žárlí je druhá věc.
@Nikca2378 píše: Více
no, jestli není nemocná - ale to sami nepoznáte, fakt ji vemte k veterináři - problémy s ledvinami nebo močákem pozná jen veterinář,
a ano, může to kočka dělat naschvál, něco jí vadí - ale co? ty, ten kocour, jiné stelivo, jiné jídlo, jiné vaše zvyky? že ji netrestáš, je správné, trestat kočku totiž nemá smysl, ona by nechápala, proč ji trestáš a pak by tím spíš dělala naschvály, kočka není pes a pochopit jejich chování je někdy dost složité,
zkuste toho veterináře jako první možnost, abyste vyloučili, že jí něco je a takhle na to upozorňuje
V první řadě, zkuste dát kočce do záchodu hlínu nebo substrát na květiny. Stačí nasypat na kočkolit tenkou vrstvu, mohlo by to pomoci. A pak začněte kočce hledat nový domov, ideálně dům se zahradou. Ne každá kočka se dokáže adaptovat na byt, zvlášť toulavky, co jako koťata vyrostly venku. Mám takový kočky dvě, domů byvh je nedostala, jedna kočka se mi projevovala už jako koťe jako plachá a k ostatním kočkám nesnášenlivá. Našla jsem jí odpovídající domov a tam je spokojená. U vás jí evidentně vadí všechno, to napravit nepůjde.
Proč není vykastrovaný kocour?
A evidentně to chce hájit k veterináři
Měli jsme podobný problém s kočkou, která se počůrávala, a pomohl nám likvidátor pachu, který odstranil zápach a kočka už se nevracela na ta místa, kde jsme ho našplíchali. Asi bych i její stav konzultovala to s veterinářem, pokud se stav nelepší. Je možné, že jí třeba něco je a snaží se tímhle na to upozornit.
Měli jsme úplně stejnou zkušenost se psem! Když se začal počůrávat na místa, kam předtím nikdy nechodil, použili jsme přírodní likvidátor pachu a opravdu to zafungovalo – pach byl pryč a pes se na ta místa přestal vracet. Nakonec jsme ale taky konzultovali situaci s veterinářem, protože to bylo neobvyklé chování, a ukázalo se, že měl problémy s močovým měchýřem. Takže určitě souhlasím, likvidátor je skvělý jako okamžitá pomoc, ale pokud se to opakuje, vyšetření u veterináře je na místě.
Ahoj, náš kocour měl hrozně intenzivní pach moči, dali jsme ho vykastrovat a poté se ten odér zmírnil, ale i tak jsme používali likvidátory pachu atd, protože když mi třeba načůral do kabelky, tak to nebylo moc příjemný a tohle bylo jediný, co s tím pachem pomohlo, klasická voňavka fungovala jen chvilku, takže to chce opravdu odstraňovač pachu, co je přímo na zvířata.
No ale potom jsme zjistili u veterináře, že měl močové kameny, takže se na sebe snažil upozornit, že mu něco je.
Nám se osvědčily ty dětské přebalovací podložky. Stačí půlka. Dávali jsme je na podlahu do chodby a kočka jak viděla něco, co může počůrat, tak toho využila. Jinak by chodila, tak jak ta vaše, všude. Zajímavé je, že ona mimo to chodila i na kočkolit, ale musela to na tu podlahu ( do květináče, na gauč, do bot, na rohožku…) udělat aspoň jednou denně.
@Buba mara píše: Vícepřebalovací podložky, ale nepomohlo to v tom, že by tam přestala chodit. Potřebovali jsme jí ten „pach“ přebít, takže jsme taky zkušily likvidátory pachu pro zvířata a pomohlo to. Šplíchali jsme to teda přímo na podlahu a koberce, protože na té dětské podložce to ztrácí význam