Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni!
Rozhodli jsme se pořídit si domu králíka ke konci února, do té doby mam v plánu si vše potřebné nakoupit, sehnat a nastudovat. Nerada jdu do něčeho nepřipravená. ![]()
Tak bych chtěla požádat o vaše rady a postřehy pro zakrslé králíčky.
Např. tipy na granulky, tipy na jídlo pro malého králíčka ze začátku, co ano, co ne, na co si dát nejvíc pozor atd atd…
Vše si samozřejmě zjišťuju, ale osobní zkušenosti jsou prostě vždycky nejvíc.
![]()
Díky a krásný nový rok všem!
![]()
Hlavně seno a vodu, hodně nám poradila chovatelka, jinak kralicci.cz,tam je hodně informací. Nevim jakého budete mit, jestli budete mít chlupáčka, tak vycesavat
Granulky maximálně ráno nebo večer hrstku, mrkev, jablíčko, saláty minimálně.
@Ma455 osobní zkušenost v tomto případě není nejvíc. Mraky lidi chovají králíky zcela nevhodně a ještě svoje rady šíří dál… Jak už jsem se zde na webu několikrát přesvědčil. Takže doporučuju weby s chovateli jako ifauna, králík. cz apod. Tam najdeš vše podstatné.
U krmení je důležitý seno a stabilita krmení. Žádný velký změny, žádný spousty vodnatého krmení a další.
Mají extremne citlivé trávení. Jak bylo řečeno, vodnaté zeleniny minimum/vůbec.
Hodně granulek u nás znamenalo tloustnutí.
Ještě se mi nedaří zjistit kolik stojí přibližně kastrace… na internetu jsem našla, že okolo 4tis. Tak přemýšlím jestli je to jako vážně, nebo mám špatné informace. ![]()
Tak pokud jste nechávali kastrovat králíčky tak kolik vás to tak stálo ať vím na co se máme připravit. ![]()
Hlavne je treba pocitat s tim, ze muzou mit dost problemove chovani a neni ojedinele. Ne kazdy kralik je roztomily ňuňu.
Náš zakrslík milou povahu rozhodně neměl a k tomu „úžasný zvyk“ : začla v noci vždy tak od 3-5 ráno mlátit do klece.. (měla tam vše), prostě se tím bavila…
všude z toho bordel, no - za mne nikdy více..
jinak umí být i milí a jsou hezcí,
ale psa/kočku to prostě svým mozečkem nenahradí
JOO - a bacha na volné pobíhání - stačí okamžik nepozornosti a máte rozhryzané kábly…
Já bych už do králíka taky nešla. Máme ho teď asi 5 let a dalšího už pak určitě nebudeme pořizovat. Ten náš teda rámus v noci nedělá, ale zase je z něj strašnej bordel okolo klece. Všude seno a když začne línat, což je skoro pořád
, tak všude lítaj chuchvalce chlupů. Do toho furt tahám obrovský pytle sena, protože králík pořád žere. Byl to tenkrát dárek pro dceru, ale ta už je dávno na intru, takže starost o něj už je hlavně na mně.
Králíčka už nikdy více. Pravidelně si vybral noční hodinu mezi jednou a druhou a začal dupat, to byly rány že to plašilo všechny ostatní zvířáta, kteří klidně spali. Kdyby si dupnul párkrát, tak budiž, ale vydržel to i několik hodin, nechápu kde se v něm brala taková výdrž. I pes se ho bál, jak po něm vyjížděl.
Doporučuju koupit vymazleného z chovatelské stanice, abyste místo mazlíka neměli vzteklého nebo plachého netýkavku. případně už dospělého z druhé ruky, tam už se pozná, jaké to zvíře je
Tomu mýmu bude v únoru už 8 let ☺️ nejdůležitější je seno a voda, doplnit můžete kvalitním granulovým krmivem a zeleninou, či ovocnými větvičkami. Kastrace nás stala asi 3 500, řešili jsme velký problém se zápachem a to i po kastraci. S jiným králíkem jsem tenhle problém neměla. Teď používáme kočičí toaletu s peletkama a je to v pohodě. Za celý život jsme řešili 1× kokcidiózu kterou zvládl a asi před dvěma lety nádor v kloubu zadní nohy, o nohu nakonec přišel, ale i nadále žije plnohodnotný život ❤️ jinak bordel žádný nedělá, dupal občas, ale vyřešeno tím, že dostává zeleninu a granule až večer. Mimo zachudek nenadělá, slyší na jméno, nikdy nic nezničil.
Hlavně nekupovat ze zverimexu. Dobrá stránka na info jsou kralici.cz, jak tu padlo. A také na Fb skupina Zakrslý králíček.
@Ma455 píše: Více
Záleží jestli holka nebo kluk, je to dost rozdíl a taky co je to za veterináře. Každý má svoje a dost rozdílné sazby.
@KarolinaUca píše: Více
Protože levné granulky jsou obilí a tím se krmí králíci na výkrm. ![]()