Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, našla jsem na Facebooku organizaci, která zachraňuje pejsky ze slovenských osad. Pejsky dávají do rodin už naočkované a mají čip. Chtěla jsem se zeptat, zda s tím někdo nemá zkušenost?
Dekuji předem za odpověď
Zrovna nedávno jsme se o tom bavily s mou psí trenérkou. A říkala že tohle je fakt těžký. Nevychovaný, s traumatama, z těžkého prostředí. Že s většinou z nich toho moc nesvede:(.
Ahoj, my mame psa z utulku z vychodniho Slovenska uz 5 let. Co by te zajimalo?
@dupejj00 Děkuji moc za odpověď. Zajímalo by mě jaké byly začátky s pejskem. Pejska kterého chceme adoptovat, tak je ještě štěňátko. Určitě počítám s tím, že pejsek bude vystrašený a ze zacatku se nás bát. Musel pak u vás mít pejsek nějakou větší individuální péči?
My jsme si vzali rocniho psa, meli jsme tehdy deti 2 a 6 let. Probehlo nekolik telefonatu s majitelkou utulku, naposilala nam videa, jak se pes funguje s detmi. Pes byl od zacatku hodny, mazlivy, cistotny, nic nenicil, akorat trochu vyjeveny z noveho prostredi. Zacal ale utikat a toulat se. Asi jak byl v utulku vetsinu casu zavreny v kotci a u nas mel volnost na zahrade. To jsme vyresili GPS na obojku a zvysili jsme plot, aby neskakal k sousedce. Nebo jsem s nim sla treba na postu, nechala ho na voditku venku a on ho prekousal a bezel za mnou dovnitr. Jinak vzali jsme si ho za Covidu, takze prubezne s nim byl ze zacatku nekdo doma. Zvladli jsme ho aklimatizovat myslim v pohode a je z nej klasicky vesnicky pes hlidac.
Mám psa z útulku teď už 13 let, taky jsem si ho brala jako štěně.
A osobně bych to každému doporučila hodně dobře promyslet.
Vlastnictví psa je závazek na velmi dlouhou dobu, kdy se toho může ve vašem životě hodně změnit.
U psa z osady nevíte vůbec nic - jak bude velký, jakou má povahu, co už si jako štěně stihl zažít, jakou má zdravotní zátěž ze strany rodičů. Ano, je to štěně, bude se dát trochu vycvičit, ale povaha je daná a určité věci předělat nejdou.
Můj pejsek je naštěstí malý, ale i tak jsou s ním celý život určité starosti - má silný lovecký pud, takže musí chodit pořád na vodítku, obecně má spíš samostatnou teriéří povahu a je komplikovaně motivovatelný, nemá rád manipulaci nebo doteky od cizích lidí a je schopný klidně kousnout, pokud na něj někdo sahá proti jeho vůli. Kvůli tomu není vůbec vhodný třeba k dětem, nebo by to musel někdo cíleně a komplikovaně řešit.
Naštěstí nic neničí ani neštěká, ale jsou pejsci, co trpí separační úzkostí, vyjou a ničí vybavení bytu, pejsci útěkáři, co se prokopou z každé zahrady, pejsci reaktivci, co agresivně reagují na všechno, co se hne, v osadách dost možná budou pejsci s povahou pastevce, co jsou schopni zahlušit vše, co podle jejich úsudku narušuje jejich teritorium.
To je pak na úvaze každého, jak moc je připravený svůj život přizpůsobit psovi, kolik času zvládne věnovat jeho výcviku, jestli tomu dokáže uzpůsobit chod celé domácnosti…
Já bych do toho už nešla, psy miluju, mladší mám PP borderku a to je úplně o něčem jiném, s ní je život naprostá pohoda…
@angie72 píše: Více
Mám taky čobolku ze Slovenska, bylo ji asi 8 měs. když k nám přišla. Zprvu vyplašená, bázlivá. Během dvou měsíců se to změnilo, získala jistotu a důvěru. Teď jsou ji 4 roky, je to divočák, má zakladní poslušnost a je to drsnej hlídač. U štěněte máš velkou šanci, že všechno dopadne dobře. Žádnou speciální péči nepotřebovala, jen jsme si ji brali na zimu a tak byla zprvu s námi v domě a ven šla postupně až na jaře. Ale nic neobvyklého, víceméně standartní přístup.
Jednala bych s danou organizaci, každý pes má za sebou nějaký příběh … A tedy záleží i na povaze, věku, zkušenosti ( stres, zacházení ).
A asi taky co od toho psa chceš. Jestli vesnického hlídače a nebo psa, parťáka, do města. Ve většině případů to chce čas a praci. Znám psy kde to bylo super a zmam psy, kde si něco nesli dál. U štěněte které se jeví v útulku ok bych předpokládala, že to bude dobrý. ![]()
Velice moc doporučuji psí školky. Obejít si dopředu cvičáky a poptat se, ale hlavně podívat, jak to probíhá. Pejsek se tak socializuje s ostatními štěňaty a případné špatné chování pomůže upravit cvičitel. Hlavně bude mít kamarády, se kterými se vyřádí a zároveň se naučí, jak se k nim chovat. Je to výborná věc a pokud bych si vzala neznámé štěně z neznámého prostředí, toto bych řešila jako první. Dneska na ulici potkáte spoustu nevychovaných psů od neschopných majitelů, tak aby štěně zbytečně nezískávalo špatné zkušenosti.
Mame ted 5 tydnu fenku z takoveho spolku, taky je puvodne z romske osady ze Slovenska.
Je ji cca 5 let, prvni tyden byl krusny, nemela hygienicke navyky a bala se uplne vseho a vsech, nechtela ani vylezt z panelaku, byla zvykla na dum na samote.
Asi tyden trvalo, nez se zacala vencit venku a ne v byte, postupne se lepsily i dalsi veci, ale dalo to zabrat a fakt jsme se ji venovali s manzelem hodne intenzivne.
Nyni uz si prochazky uziva, opatrne se seznamuje s novymi psy a lidmi, doma je uz naprosto sebejista, jediny na cem musime zamakat, je jeji fnukani po nasem odchodu. Neni to nic hroznyho, ale fixla se na nas a problem je na svete.
Kazdopadne lepsi je jit do stenete, ktere se snadneji tvaruje, u starsiho pejska je nutne pocitat, ze to bude tezsi a ze nektere veci odstranit nepujdou vubec.
Nase ma panickou hruzu z jakychkoliv ran a bouchani, protoze byla postrelena - na rtg ji nasli dve diabolky v tele - takze si nese toto trauma.
A dal je nutne pocitat s pripadnou zdravotni zatezi.. Protoze ti psi jdou z hroznych podinek, trpi na spatne zazivani apod.
Hodne si to zvaz.
Máme psa ze slovenské osady a mužu říct, ze je to ten nejhodnejsi a nejvěrnější pes. Jedine minus je, ze utíká, podhrabe se snad všude, kde to jde. Takže na zahrade ho musíme fakt hlídat.
Priznavam, ze tomu nefandim. Realita je takova, ze osada slouzi jako rychle zadaco odkladiste psuzm blizka i daleka, casto tam odkladaji nechtene darky, nebo psy na ktere nestaci „slusne“ rodinky ze sidlist i jinde. Proste vezmou necteneho psa a soupnou do osady, kde je nikdy neodmitnou. To tam monitoruji spolky, ktere dostavaji prispevky na kastraci atd. Prijedou psy odchyti, vykastruji a postaraji se. V osade se uvolni mista a dalsi mohou dorazit s nechtenymi psy, takze nekonecny pribeh.