Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve druhém měsíci těhotenství. máme doma kocoura a králíci s kterýmaa normálně přicházím do styku. Dnes mi kamarádka říkala, že bych neměla. Je to pravda, co hrozí?Předpokládám, že ta toxoplazmóza či jak se to jmenuje, ale co to má za následky a je velké riziko, že bych ji dostala?
Nejez stará kočičí hovínka a neolizuj hlínu z mrkve pro králíka a bude to OK.
Samo zachovávat hygienická pravidla… ale fakt se není čeho bát.
Já měla taky kočku.. Jediné, že jsem nevynášela kočičí záchod, dělal to přítel, abych s tim nepřišla do styku.
Pipet píše:
Pipet píše:
Kámočka co jsme těhulily spolu má koček asi 300, horší je, že několik z nich bylo očividně nemocných, no teď tam s ročním dítětem mezi nimi žije a světe div se, malému nic není, tak nevím ![]()
Sousedka má kočky(čisté a zdravé), choděj k nám, a malá taky v poho, neee, to jako se nedoporučuje spousta věcí, ale to si člověk musí umět vybrat, takže klid, pokud jsou zvířátka v čistotě tak nic nehrozí ![]()
Gratuluji k těhu ![]()
Já bych to jen nahlásila při odběru, aby ti udělali i test na toxoplazmózu, kdyby náhodou. A nevynášet záchod a neuklízet kotec králíkovi. O to ať se teď stará manžel.
neboj, my máme taky králíka a těhu bylo v pohodě. Jen jsem přestala vybírat jeho záchod, to dělal přítel a vlastně až do teď a taky jsem se s ním přestala tolik ňuchňat, dřív mi lehal na břicho a olizoval nos, ale to už jsem ho pak nenechala ![]()
My měly britku, koťátko, když jsem otěhotněla… a chytla jsem od ní nějakou kožní plíseň.. nic příjemného v těhu..
Léčila jsem to asi měsíc a půl.. ![]()
ja mam taky doma kocku a venku v kralikarne jednoho kralika a je fakt ze teda meni jim to jen manzel kocka je naockovana kralik uz leta neni ale ja mam uz toxoplazmozu v sobe takze je to jako kdybych byla ockovana … treba to tak taky mas … jinak testy na toxoplazmozu se delaji automaticky
Toxoplazmoza moze mat nasledky len v pripade, ze ide o primo infekt v tehotenstve. Ak mas kocky uz dlhsiu dobu alebo od mala je velmi pravdepodobne, ze si sa uz s infekciou stretla a teda teraz ta nicim neohrozuje
Premorenost v populacii je vysoka, a komplikacie sposobene toxoplazmou v tehotenstve su ojedinela, takze sa nie je coho bat. A hlavne, ak ide o kocku, ktora zije doma a vonku sa nepozrie ako je rok dlhy, tak riziko je nulove ![]()
Testy na toxoplasmosu se automaticky těhotným nedělají.
Jinak toxoplasmóza se dá chytit i ze špatně umyté zeleniny či ovoce (v restauracích to člověk například vůbec neovlivní, že), případně z nedostatečně tepelně zpracovaného masa, nebo špatně umytých ruk po zpracování masa.
Pokud ji žena prodělá cca půl roku a déle před otěhotněním, neměla by být v těhotenství problém…
Jinak je určitá pravděpodobnost, že se přenese v těhotenství z maminky na miminko a tím péádem vyšší pravděpodobnost některých vývojových vad…
Každopádně bych si nechala udělat krevní testy na protilátky tak i tak…králík nekrálík…kočička nekočička…
tak to me je teda v cechach delaly a neznam nikoho kodmu by je neudelaly
asi je to o doktorovi
Lucik219 píše:
Testy na toxoplasmosu se automaticky těhotným nedělají.Jinak toxoplasmóza se dá chytit i ze špatně umyté zeleniny či ovoce (v restauracích to člověk například vůbec neovlivní, že), případně z nedostatečně tepelně zpracovaného masa, nebo špatně umytých ruk po zpracování masa.
Pokud ji žena prodělá cca půl roku a déle před otěhotněním, neměla by být v těhotenství problém…
Jinak je určitá pravděpodobnost, že se přenese v těhotenství z maminky na miminko a tím péádem vyšší pravděpodobnost některých vývojových vad…
Každopádně bych si nechala udělat krevní testy na protilátky tak i tak…králík nekrálík…kočička nekočička…
úplný souhlas..mám to všechno za sebou a nechybělo moc a miminko nebylo..vyšla mi na odběrech akutní toxoplazmoza - ale pak záleží na přístupu konkrétního člověka - jestli riskovat nebo neriskovat (celý těhu se jedí antibiotika, který brání přenosu infekce z matky na plod, následuje amniocentéza, kontrolní odběry) naštěstí se u nás ukázalo, že to byl planý poplach..
testy se automaticky nedělají, jsou to jen doporučené odběry, ne povinné - takže záleží na konkrétním, doktorovi
a pokud si dobře vzpomínám, tak kočky jsou infekční první 3 týdny života. nakazit se dá i z hlíny na zahrádce, takže to nejsou jen zvířata.
didafifa píše:
tak to me je teda v cechach delaly a neznam nikoho kodmu by je neudelalyasi je to o doktorovi
Mě nedělali testy na toxoplazmózu. Udělali by mi je na požádání.
tak ja teda nezadala a udelaly mi je
… ale aspon vim ze jsem ji prosla na to je to dobry