Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, včera jsem byla na kastraci dvou koček, jsou venkovní, je jim 9 měsíců, takže jsou hrozně hyperaktivní, pustit z přepravky jsem je měla až ráno, když jsem přišla, obě měly límec sundaný, nasadila jsem jim ho znovu a jedna už si ho stejně zase sundala, snažej se všemožně si to sundat, rozkousávají to, mlátí s tím. Nějaký typ, jak to udělat, aby si to nemohly sundat? Nevím, jestli by pomohla košilka místo límce, asi by si jí taky trhaly a sundávaly. Nedovedu si představit, že v tom budou ještě 10 dní ![]()
PS: Raději bych to vyřešila bez veterinářky, jak nejsou domácí, tak když k ní jedeme, jsou strašně ve stresu, klepou se a snaží se tu přepravku rozrazit.
Vubec jsme po kastraci límec nepoužívali. Ani jedna ze tři koček se sítím nic nevyvedla, jen si olizaly ránu. Kosilka je na nic
@Martina1991 Náš kocour si po operaci také límec neustále sundava. Oblékla jsem ho do maličkého bodýčka po dětech a byl klid. Neuměl ho rozepnout
@Martina1991 kocourovi jsem musela dát postroj, z obojku by se mi taky vyvlíknul. ALE on je celkem disciplinovaný. Pokud kočky dělají takové psí kusy, myslím si, že větší riziko je jim ten límec nechat, než že si něco udělají bez něj. Zkusila bych to bodýčko, to je výborný nápad. Kočky mají „ježatý“ jazýček, tak by si mohli podráždit oholenou kůži. Že by si ale vytahali stehy, to si zase nemyslím. Spíš opravdu, aby jim ta rána nezačala mokvat v důsledku ustavičného lízání (jsou kočky, které to celkem ignorují, ale i takové, které se na to místo tolik soustředí, že by si to vydřeli až do krve). Zkus jim to sundat a chvíli pozorovat.
@Tichošlápek @tterka děkuju, uvidím ještě dneska, teď si to zatím nesundaly, protože jsou unavený, ale neumějí si s tim lehnout, tak mi jich je líto, možná jim to pak sundám, ale problém je, že u nich nemůžu bejt pořád, abych kontrolovala, jestli si netrhají šití
@Kakika když jsem ráno přišla a neměly to, tak jedna byla v pohodě, ale druhá si pořád sedala a lízala si to
Moje kočka po kastraci taky neměla límec, ani nic jiného. Občas si to lízala, ale nic se nestalo a strostlo ji to v pohodě.
@Martina1991 Tak to je blbé. Tak opravdu jedné to bodýčko. Nebo prostě zkusit potrénovat ten límec. Ony vypadají hrozně nešťastně, to chápu (kocoura jsem měla před rokem v límci skoro dva měsíce…táhlé problémy s ucpáváním močové trubice, jednou si sundal límec a hned si vytáhl drén a díky tomu měl o jednu narkózu víc. Bylo mi tak strašně smutno, když jsem ho viděla (vzhledem k tomu, že z něj moč volně odtékala díky drénu, měl vyhrazenou velkou koupelnu, na zemi rozložené savé podložky, celá místnost zapáchala močí, chudák byl umorousaný, omývat to moc nešlo…takže většinu času sám, s límcem a pocitem, že je špinavý. Když si límcem rozlil vodu (párkrát se stalo), musel čekat, až tam někdo dojde a dá mu novou. Nedalo se nic dělat.
U kočiček, pokud nedojde ke komplikacím, jde o jeden týden. Zkuste to zvládnout ![]()
@Kakika Není to sranda, když jsou nemocný, se starší už jsem si to taky zažila
ale právě s límcem zkušenost vůbec nemám, to ještě byla i starší kočka teď před měsícem na operaci kíly a tý dala košilku.
Jedna teď ani nechce s límcem jíst, pít už vůbec, tak snad si zvyknou. Pro ně je asi nejhorší bejt zavřený, když jsou zvyklý pořád lítat venku
.
A děkuju, uteče to a pak už snad dlooouho nebudeme muset na veterinu ![]()
@Martina1991 Kastrace je palec nahoru. Jsou to sice teď týdenní starosti, ale bez ní by holky tahaly dvakrát ročně koťata. Tak zkus vyrobit podobnou košilku. V lékárně kup pruban odpovídající velikosti (asi na stehno, lýtko? Nevím, jak máš kočičky velké/malé), prostřihni díry na packy, přichyť k obojku, ať z toho „nevyleze“. Nebo nějaké malé tričko, na krásu to jít nemusí, hlavně aby to bylo účelné. Něco určitě vymyslíš ![]()
Naše kočka taky nic neměla a v pohodě. Říkal to i vet, že kočky to většinou zvládnou bez ničeho.