Kočka - zánět spojivek

23847
1.1.14 20:38

Kočka - zánět spojivek

Ahoj, máte někdo zkušenost se zánětem oka u kočky? Naše kočka má již třetí den něco s okem. Nejdřív přišla s lehce natelkým okem, se kterého tekly „ospalky“, což jsem se jí snažila vypláchnoyt borovou vodou, ale kočka mi utekla. Pak druhý den to měla červenorůžové okolo a nic z toho neteklo a dneska přišla s okem úplně zavřeným - asi zalepeným. To druhé má OK. Možná se jen poprala s jinou kočkou, ale škrábnutí nevidím, vypadá to jak infekce. U nás v kraji to u dětí řádí, ve školce jsou všude cedule, ale naše rodina je OK.
Tak co s kočkou? Problém je, že je to kočka venkovní polodivoká, vždy, když měla nějaký šrám, tak na sebe nenechala sáhnout a radši zalezla někam, kde ji nikdo nevotravuje a chodila se jen najíst.
Má cenu s ní jezdit na veterinu? Co vám dal veterinář pro kočku na zánět oka? Mám obavu, že to stejně bude k ničemu, neb to nezvládnu aplikovat :think: Uzdravila se někomu kočka sama? Může to mít na ní nějaké následky, kdyby se to neléčilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
pavlats
1.1.14 21:30

Chytit a na veterinu dovezt. Může o to oko přijít. Tam jí to vyčistí a dají jí aspoň jednorázově ATB. Lepší než nic. Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
767
1.1.14 21:35

Tak kočka se sama neuzdraví, zánět se musí vyléčit, protože neléčený může vést i ke slepotě. A navíc, zánět spojivek je přenosný i na lidi. Já jsem dostala na veterině mastičku Tobrax. Po třech dnech bylo po problému. Taky mám kocoura, co je venku, ale vždycky jsem ho zaklekla, nasadila rukavice a uchošťourem jsem mu do vnitřního koutku oka trochu mázla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
1.1.14 21:35

Bude to nejsíš hnisavý zánět spojivek. Tady moc borová voda už zabírat nebude a chce to antibiotickou mastičku/kapky od veterináře, to je bohužel pouze na předpis. Pokud se ale nenechá kočka chytit, tak nevím, jak by jste ji oko mastičkou ošetřila, chce to min.2× denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
1.1.14 21:39

@vercami Proto píšu, odvezt na veterinu. Pokud je opravdu divoká a opakovaně neošetřitelná, můžou jí píchnout jednorázově dlouhodobě působící ATB. Taky bych to nenechávala, samo se to těžko vyléčí.

• Citovat
  • Upravit
23847
1.1.14 21:43

Dík, zkusím ji zítra chytit a odvézt na veterinu. Prosím, kolik tak zhruba stojí vyšetření a ta ATB injekce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
1.1.14 21:49

Záleží, kam pojedeš. Doporučuji nějakou menší ordinaci, tam to bývá levné. Pokud pojedeš přímo někam na kliniku, tam se platí pomalu i za to, že tam vejdeš. Když bych to měla tipnout, podle toho kam chodím já (malá ordinace), tak bych řekla tak maximálně stovku nebo dvě. Ale nevím, odkud jsi a jaké jsou kde ceny, může se to lišit.

• Citovat
  • Upravit
23847
1.1.14 21:52

@pavlats Ta to by šlo, díky. Pojedu asi sem :nevim: http://www.zvireci-doktor.cz/kontakt.html
Když to nepůjde do tisíců, tak budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
656
1.1.14 22:03

@Gina108 Na chalupě krmím kocoura, který měl taky problémy s okem. Dávala jsem mu Oftalmo-framykoin mast. Ta je lidská, ale dali mi jí na veterině. Po třech dnech měl pokoj. Podruhé, to už měl větší problém. Byl škrábnutý a pěkně mu to hnisalo. To mu vet musel vyčistit, píchnul mu ATB, ošetřil to laserem a ještě mu dal mastičku a ATB tabletky. Platila jsem jen tři stovky, ale to bylo tím, že jsem řekla, že je z ulice a moc peněz nemám. Oni mají zvířátka rádi, tak se snaží jim pomáhat. Ať to dobře dopadne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
1.1.14 23:30

Snad poradím, řešili sme teď zánět spojivek u psa. 3 dny sme 3× denně mazali opthalmo-framykoinen. Žádné zlepšení. Pak pes dostal injekci antibiotik (170kč jo a hafan váží 3kg) za dva dny další injekce a změna mastičky. Teď už se to snad konečně lepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.1.14 22:12

Tak abych napsala, jak to pokračuje - kočku jsem odchytla a dovezli jsme ji v přepravce na tu veterinu. Potvora, celou cestu v přepravce mňoukala, jak jí děsně ubližujeme. Bylo mi teda trapně v čekárně, ostatní lidi měli kočky na rukou, pejska na vodítku, jen já s přepravkou :oops:, ale bála jsem se, aby nezdrhla nebo nezačala vyvádět. Bála jsem se, aby doktora nepoškrábala, ale v ordinaci byla taaak miloučká a krotká, oko by si snad i nechala od doktora vydloubnout 8o Veterinář nechtěl věřit, že je divoká a že jakákoli aplikace čehokoli je artistický výkon ode mne. Prohlídnul ji a prohlásil, že je to od mechanického poranění a následně zavlečená infekce - prostě zase se porvala s kocourama :roll: Dal mi ATB kapky a třikrát denně je mám kapat po dobu deseti dnů. Za to celé i s kapkama jsem zaplatila 300,– Musím napsat, že pan doktor Čučka je fakt sympaťák, líbil se i kočce :mrgreen: doufám, že ty kapky zaberou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
5.1.14 21:45

Tak to je fajn, číča bude v pohodě. A jak zvládáte to kapání do očí?

• Citovat
  • Upravit
23847
5.1.14 23:10

@pavlats Díky, zvládáme to nad očekávání dobře. Kočka asi tuší, že jí to pomáhá, nebo ji to nepálí, prostě drží líp jak při kapání Ophtalmoseptonexu. Pravda, každá kapka se asi nedostane úplně kam má, doktor jí to nakapal líp, ale zdá se mi to už trošku lepší. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný