Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj mám problém s kocourem jsou mu 2roky a je hrozně rozmazlený a hravý
ale bojím se k němu pořídit měsíční kočičku aby třeba neodešel nebo ji neublížil prosím o rychlou radu
![]()
Rozmazlený kocour si bude hlídat teritorium a svoje dominantní postavení, to je jasné. Radu nemám, obavy jsou na místě. Jen se zeptám, zvířata jsou v bytě nebo venku? Kocour je kastrovaný?
Měsíční kočička je malá, kotě by mělo jít od matky nejdřív po 6 týdnech. Nám se osvědčilo navonět kočky stejnou vůní, aby měly pocit, že voní stejně a patří k sobě. Je to potřeba opakovat pár dní po sobě, ale decentně
. Ale jak si sednou, tak to ti nikdo nezaručí. Teď tu máme třeba dva kocoury, vykastrovaný, ale přes všechny naše snahy se nesnáší…
Minulý týden to bylo aktuální téma u nás. Ke staršímu kocourovi jsme pořídily 3 měsíční kočičku. Bála jsem se, ale překvapil - včera jsem je našla jak spokojeně pospávají v pelechu vedle sebe. Jediné, s čím má občas kocour problém, je to, že chce svůj klid a kotě si chce stále hrát. Takže to pak dává kotěti jasně najevo, že se má vzdálit a nechat ho v klidu.
Jen malá připomínka, měsíční kotě je opravdu hodně malé a ještě potřebuje mámu. Není úplně dobré ho takhle brzy odlučovat.
Jinak souhlasím, kotě by se mělo brát od kočky v okamžiku, kdy ho odstaví. Dřív je to pro oba, jak kočku, tak kotě, zbytečný šok.
@Janli v seti tydnech?
sorry, ale to je pi…, podle zakona ma jit kote od matky nekdrive ve 12-ti tydnech - do te doby je to brane jako TYRANI.
@Bomer Tak jsem buď tyran nebo jsme měli vyspělá koťata
. Naše kočky prostě v šesti týdnech koťata odstavily, ta se už bez problémů krmila sama a byla naprosto samostatná. Možná jsou něco jiného poctivé vesnické kočky a něco jiného šlechtěné. Určitě ale platí čím později, tím lépe.
@Janli Nejde o kojení. Jde o celkově „kočičí“ výchovu, kterou jim prostě nikdo jiný, než mamina nedá.
Druhá věc je praxe u běžných micek… Ale pro koťata je to fakt lepší, ať jsou nějaké super plemeno nebo obyč mourek.
@Janli presne jak rika @Pipet kocka neni pes (ani ten nesmi v sesti tydnech), ktereho navykum uci panicci, kocky svoje zkusenosti a dovednosti ziskavaji od rodicu a mimochodem nejsi jen tyran, ale i mnozitel pokud si,,vyprodukovala" kotata bPP opravdu gratuluji diky tobe jsou nase utulky zase o neco plnejsi
@Bomer Děláš hodně ukvapené závěry! Vždy jsem měla obyčejné vesnické kočky, koťata jsem umístila bez problémů, protože naše kočky chytaly myši víc než ostatní a o to na vesnici jde především. Každá měla koťata max 2×, potom jsem je nechávala kastrovat. Takže útulky fakt neplním! Zachraňuju zubožený kočky, krmím je, nechávám kastrovat a pak jim hledám domovy. Taky si beru kočky z paneláků, co majitelé nechtějí, protože jsou zaskočený tím, že kočka se začne chovat jako kočka a demoluje jim byt. Jsem v okolí jediná, kdo nakrmí evidentně nemocnou zatoulanou kočku, neodeženu potřebný zvíře. Jsem hrdá, když jdu s kočárkem po vesnici a vidím ty kočky, co jsem vypiplala a někdo si je vzal až když byly zdravé a hezké na pohled. Takže útulky fakt neplním, já je supluju. Než zase uděláš ukvapený závěr a někoho urazíš, tak se nejdřív zamysli. Dík
@Janli super že se staras, ale na druhou stranu děláš to nejhorší, co můžeš. Pokud bys mě produkovala další kočky, tak by si dala příležitost najít domov treba jiným kočkám z utulku, či docasky
@Bomer Kde jsi vzala ten nesmysl, že produkuju kočky??? Pořád se tady do mě navážíš, kvůli smyšlence, která se ti usadila v hlavě. Já jsem přece nic takového nepsala. Před šestnácti lety jsme měli 5 vrhů koťat, protože byla dopředu zamluvená. A všichni chtěli naše koťata, ne dospělé kočky z útulku. Děláš tady ze mě množitele a tyrana, jenže to se fakt navážíš do nepravé!