Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, s přítelem máme 5 měsíční dítě, pracuje na montážích, aby nás uživil, tak dítě vidí po delší době. Poslední dobou se často hádáme, já něco řeknu, nemyslím to nijak špatně, ale on si to přetočí, vybouchne a začne křičet. Nyní mi vyhrožuje i fyzických násilím, že skončím v sanitce. Vím, že má starosti s hypotékou, prací a já se třeba taky nechovám vždy nejíp, ale nevím co dělat. Dřív mi třeba řekl, že by mi nejraději dal facku, ale po tom se sanitkou mám fakt strach. Mám možnost i s dítětem odejít k rodičům asi 500m, ale nechci mu zas brát možnost být s dítětem, navíc bych mu asi měla být i trochu vděčná, že teď táhne hypotéku sám. Má někdo zkušenost, je to jen období? Děkuji.
@xlenka95 píše:
bych mu asi měla být i trochu vděčná, že teď táhne hypotéku sám. Má někdo zkušenost, je to jen období? Děkuji.
A jakou teda hypotéku táhne sám? Ty jsi spoluvastnicí toho bytu? Máš 50 procent? Nebo je snad on jediným vlastníkem?
Toho hrubce sis jako otce svého dítěte vybrala sama. Tak si počkej, až Tě začne skutečně mlátit.
Bydlení je půl na půl, stejně tak hypotéka. Dřív takový nebyl, jsme spolu více jak 10 let.
Možná je opravdu pod velkým tlakem, ale to ho k takovému chování neopravňuje. Zkusila bych s ním promluvit, zeptat se, co mu vadí, co ho trápí, ale taky bych mu řekla, že mám strach, že mi jeho chování ubližuje a řekla bych mu, že si přeju, aby se změnil. Pokud by to pokračovalo, odešla bych.
Nebo chceš zakladatelko čekat na to, až opravdu ruce vyletí a uhodí, chceš, aby tohle vidělo dítě, aby v to vyrůstalo a bát se, že jednou tu agresi obrátí i proti němu? Nemysli na něj, že neuvidí dítě, ale na sebe s dítětem.
@xlenka95 píše:
Dobrý den, s přítelem máme 5 měsíční dítě, pracuje na montážích, aby nás uživil, tak dítě vidí po delší době. Poslední dobou se často hádáme, já něco řeknu, nemyslím to nijak špatně, ale on si to přetočí, vybouchne a začne křičet. Nyní mi vyhrožuje i fyzických násilím, že skončím v sanitce. Vím, že má starosti s hypotékou, prací a já se třeba taky nechovám vždy nejíp, ale nevím co dělat. Dřív mi třeba řekl, že by mi nejraději dal facku, ale po tom se sanitkou mám fakt strach. Mám možnost i s dítětem odejít k rodičům asi 500m, ale nechci mu zas brát možnost být s dítětem, navíc bych mu asi měla být i trochu vděčná, že teď táhne hypotéku sám. Má někdo zkušenost, je to jen období? Děkuji.
Zkusila bych si s ním v klidu sednout a vše probrat. Pokud by se nic nezměnilo tak bych odešla.
Nejde ta hypo dočasně snížit ať máte víc peněz a nemusí být v nervech.
Jak měsíčně vycházíte?
Zajímal by mne nějaký konkrétní příklad situace, kdy se tak rozčílí
pokud jste spolu 10 let a až teď krátkou dobu je na nervy, tak za tím něco bude jiného…nemá problém, že by si od někoho půjčil a ten ho teď vydíral? apod.?
Dobry den,
Sama jsem se potýkala s lehkou formou domácího násilí a to v době těhotenství (křik, strkání, mluvil se mnou tak ze mě držel pod krkem. Sice mě neskrtil, ale chápete …)
Několikrát jsem se snažila v klidu vysvětlit co muže a nemůže si ke mne dovolit. Když byl muž klidný dokonce přitakal a uznal ze chování bylo za hranou. Stejne se to opakovalo víckrát.
Při posledním incidentu jsem zavolala tátovi at si pro mě prijede. A vyložila karty na stul jak to u nás doma je. Manželovi jsem rekla, ze ještě jednou se tohle stane a stehuju se k nasim a je mi jedno ze jsme vzití a čekáme dítě. Další podmínkou bylo aby začal docházet k psychologovi.
Už je to přes rok a manžel se chová hezky. Vi ze bych opravdu byla schopna odejít a ze to nejsou jen plane výhružky.
Vděčná svemu manželovi buďte za co chcete, nic ale nikoho neopravňuje, aby se k vám kdokoliv choval jako hulvát. Každý je odpovědný za své chování a je jedno jak kdo je pod velkým stresem.
Zároveň než v násilném vztahu bych děti právě uklidila do bezpečného prostředí. Pokud mate chlapečka, v budoucnu existuje riziko, ze by převzal chování po otci a byl jednou vůči své partnerce taky násilný. U holčiček zas bývá problem, ze se v budoucnu stávají oběti domácího násilí. Je to tzv. mezigenerační přenos. A to hádám pro svoje děti nechcete.
Přeju mnoho sil
@xlenka95 píše:
Zkušenost mám pouze z pohledu dítěte. Hnus v tom vyrůstat. Hádky kvůli blbostem. Pořád se mu něco nelíbilo. A neskončil jen u vyhrožování. Kolikrát skončila s modraky.Jako dítě jsi schouleny v klubíčku zacpaný uši abys to neslyšel. Nemůžeš nic dělat bojíš se. A pak vidíš ty modráky a rozbitý věci. Jinak se střídalo obdobi kdy dobrý a kdy blbý. Horší to bylo vždycky když měl problém s penězi (podnikal), taky když se napil a když měl milenku. Hrozný jak to všechno házel na mamku všechno si vybíjel na ní a za všechno mohla ona. Reš to hned teď z kraje. Ať si tvoje dítě toto nemusí zažít. Člověk si to nese celej život sebou.
Anonym osobní
Dekuji, odesla jsem k rodicum, jeste driv, nez vstal, napsala jsem mu zpravu kde jsem, a ze dite muze kdykoliv videt a ze predpokladam, ze ten vcerejsem byl v afektu. Odpoved zni, ze to v afektu nebylo, ze skoncim na ARO, jestli jeste jednou k takove situaci dojde. Jde o to, ze u nas byla tchyne, mi jsme se predevcirem nepohodli s pritelem, zustal spat s tchyni v obyvaku, ja ho z loznice nevyhodila, druhy den rano odjeli aniz by neco rekli, vecer se vratili, lezel zas v obyvaku na zemi, tak jsem rekla, jestli nechce do ložnice, dosel po 10 minutach, a rekl, ze jsem dite neukazala ani babicce, tak jsem rekla, ze mohl kdykoliv pro dite do loznice prijit, ze ho taky nevidel cely den. Nastval se a odesel, z toho vzeslo vyhrozovani ve zpravach o sanitce a ted o ARO. Jsem u rodicu, on se pry stehuj pryc, tak přemýšlím, jestli tu radeji zůstat nebo jit vecer domu, kdyz tam nebude.
@xlenka95 píše:
Dekuji, odesla jsem k rodicum, jeste driv, nez vstal, napsala jsem mu zpravu kde jsem, a ze dite muze kdykoliv videt a ze predpokladam, ze ten vcerejsem byl v afektu. Odpoved zni, ze to v afektu nebylo, ze skoncim na ARO, jestli jeste jednou k takove situaci dojde. Jde o to, ze u nas byla tchyne, mi jsme se predevcirem nepohodli s pritelem, zustal spat s tchyni v obyvaku, ja ho z loznice nevyhodila, druhy den rano odjeli aniz by neco rekli, vecer se vratili, lezel zas v obyvaku na zemi, tak jsem rekla, jestli nechce do ložnice, dosel po 10 minutach, a rekl, ze jsem dite neukazala ani babicce, tak jsem rekla, ze mohl kdykoliv pro dite do loznice prijit, ze ho taky nevidel cely den. Nastval se a odesel, z toho vzeslo vyhrozovani ve zpravach o sanitce a ted o ARO. Jsem u rodicu, on se pry stehuj pryc, tak přemýšlím, jestli tu radeji zůstat nebo jit vecer domu, kdyz tam nebude.
zůstaň u rodičů a ty sms si schovej, když tak pro policii nebo do sporu o dítě…
Nevěřila bych, že tam nebude. S rodiči si zajdi pro věci a už se tam nevracej. Zařiď všechno kolem svěření dítěte do tvé péče a alimenty. Zprávy si schovej.
@xlenka95 píše:
Tak to je masakr!!!
![]()
Nikdy!!!už s tím dobytkem nezůstávej sama prosímtě. On je opravdu schopnej tě zmlátit. Vůbec neuvažuj o tom, že s ním zůstaneš “ kvůli dítěti”. To bys tomu dítěti zničila život a sobě taky. Ten pán je hovado a ty uděláš nejlíp, když se s ním rozejdeš.
Co tomu říkají rodiče?
Rodičům jsem pravdu neřekla, jsem oficiálně jen na návštěvě a přemýšlím, co dělat dál, i když mamka tušila, tak jsem jen řekla, že jsme se nepohodli, a že jsem potřebovala změnit prostředí.
@xlenka95 píše:
Třeba se pletu, ale mám z tebe pocit, že pořád vymrzuješ a on už tě má plný zuby. Je pod tlakem, aby vás uživil + hypo atd, a to mu asi moc nepřidá. Co to je, fyzický vyhrožování? Kdyby chtěl, tak už by tě proplesknul. Zkus se nad sebou zamyslet, místo zdrhání k rodičům.
@arinecka píše:
Třeba se pletu, ale mám z tebe pocit, že pořád vymrzuješ a on už tě má plný zuby. Je pod tlakem, aby vás uživil + hypo atd, a to mu asi moc nepřidá. Co to je, fyzický vyhrožování? Kdyby chtěl, tak už by tě proplesknul. Zkus se nad sebou zamyslet, místo zdrhání k rodičům.
Proplesknout potřebuješ ty!!!