Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj… Už jsem tu podobné téma zakládala, ale stále se to zhoršuje. Dcera 5 měsíců, nikdy nebyla extra spavec, přes den skoro nespala a spala líp v noci. Cca 19:30-1:00-4:00, prostě dvě probuzení na jídlo a hned spánek.
Teď zlepsilo spani přes den, dopoledne spí cca 30-45 min, po obědě v kočáru cca hodinu přerušovane a navečer cca půl 30 min-hodina, ale přestává spát v noci!!! Není to jen období, trvá to už přes dva měsíce, což mi přijde dlouhá doba na spánkovou regresi, zuby, spurt…
Dělám vše pořád stejně, uspavam tak, že ji dám do postýlky, na bok(teď jak se víc hýbe tak se otaci na záda a řve) pomáhám ji najit polohu, vracím dudlík a pak prostě usne. Poslední dny u toho rve, to nikdy nedělala. Vzbudí ji o zasusteni peřiny.
Teď spí, že usne cca 19:30 - 23:00, to je její nejtvrdší spánek, během kterého ji ale min.3× jdu dát dudlik a i tak ji vše vzbudí. Po probuzeni nakrmim (UM) a vracím do postýlky a začíná to, usne až za hodinu vrteni, pofnukavani, rozhazování rukama a spí třeba hodinu a pak je to horší a horší, vzbudí se po 30 min, po 15, po deseti a tahle dokola až do cca šesti a to je konec. Vlastně ani nevím, jestli spí, jsem jak v tranzu už. mezi těmi krátkým spánky je vzhůru třeba půl hodiny a vypadá, že nespi, má zavřené oči, ale šíje sebou, jak se hnu hned oči otevře a řve, vyhazuje dudlik, přitom ho chce.
Už fakt nemuzu!!!
Jen chci říct, že jsem zkoušela vše! Zavinuti, zvuky, jiné prostředí, vyvětrat, změnit kosmetiku, pliny, dat jinam postel, spát s ní, do jiné místnosti atd.. vzdy to bylo stejne!!!
Co mám dělat? Naspim tak dvě hodiny přerušovane, už fakt nemuzu!!
Myslite, že je to na neurologa, mám mu zavolat a říct mu to? Nebo je tohle normalni?
Od mala má problémy, měla kolik, reflux, blokadu, vše tak nějak se zlepsilo.. a spánek se stále horsi
Ještě se že spani šílené leká a poslední dobou hrozně zatinna a napíná nohy
Příspěvek upraven 25.02.22 v 17:50
Moje mala v tomto veku spala jeste hur. Spala jsem pak s ni ve velke posteli. Sice se porad budila, ale ja jsem mohla spat u kojeni.
@Janča6, to jde ještě hůř, když se budí po pěti deseti i patnácti minutách? Zlepšilo se to kdy prosím? U mě v posteli je to úplně to samé, nemám problem si ji k sobě vzít.. bohužel já nekojim.. poslední měsíc v noci i min ji
Dcera to dělá taky, je ji 7 měsíců. Určitě to bude dělat tak do toho 1,5 roku. Klasika Ale je teda kojená.
@Pavlas.1991 píše:
@Janča6, to jde ještě hůř, když se budí po pěti deseti i patnácti minutách? Zlepšilo se to kdy prosím? U mě v posteli je to úplně to samé, nemám problem si ji k sobě vzít.. bohužel já nekojim.. poslední měsíc v noci i min ji
No rozhodne nemela ten prvni usek spanku 3,5 hodiny. Spala za noc vetsinou 4 hodiny, pricemz se budila co pul hodiny na kojeni. Pres den taky spala hrozne spatne. Nemyslim si, ze byla citliva na hluk. Tak bez kojeni fakt nevim, co bych delala.
V 6 mesicich jsem konecne vyresila jeji sileny problem s briskem. Pak se to zpepsilo, ale porad usinala po pulnoci a vstavala okolo 6. - 7. a mezitim se budila na kojeni 6-7×. Ve 20 mesicich jsem odstavila, to se zacala budit treba jen 3× na pohlazeni, vziti za ruku - a spala dal. Ve 24 mesicich se ji narodila sestricka. Kdyz ji byl tyden, tak starsi zacala spat celou noc bez probuzeni - cca od pulnoci do 7.
@Pavlas.1991 píše:
Zkusila jsi ji dat na bricho na sebe, jak jsem psala..?
Me napadlo ji soupnout proste z lozice do vlastniho pokoje.. aspon na tyden to zkusit, treba ma fakt strasne slabej spanek a jak ji vsechno zbudi tak je pak problem. Proste at ma na spani absolutni tmu a hlavne ticho. Tj i zadny tikajici budiky v dosahu atd.
@Leenvecka taky jsem o tom přemýšlela, ale dost se toho bojím, protože než jdu já spát tak je sama a i tak se budi. A po poloze i do postýlky je třeba dvě minuty v klidu a chrápe nahlas a najednou sebou škubne a je konec zase a musím ji podávat dudlík. Třeba 10× za hodinu než usne na těch pár minut zase. Nedokážu si představit k ní pořád běhat a dávat dudlík. Holky a jak spíte s dětma v posteli??!
@Janča6 tak to je taky děs.. a nikdy se nepřišlo na to proč? Řešila jsi to nějak? Jak jsi to vydržela tak dlouho? A stejně je zvláštní i, že děti nespavci začnou spát, když se narodí sourozenec, to je už několikátý případ…
@Pavlas.1991 píše:
@Lucie_Sx jo zkoušela.. pase koníky a zvedá hlavu…
Tak ji nech. Zhasni, lez, predstirej spanek (jen dej kolem sebe neco, at nema kam spadnout).
Ona usne.
Nebo si lehni na bok, dite oblicejem k tvemu obliceji, ruku nech u ni, zavri oci a delej, ze spis. Dychej nahlas.
Tyhle veci docela funguji.
Já musím potvrdit, co radí @Lucie_Sx. Mám podobně nespavou dcerku a jediné, opravdu jediné, jak se vyspíme obě, je, když si lehnu vedle ní, a buď napevno přivinu k sobě tak, že má dcera hlavu bokem v mém podpaží a obličejem jsem proti jejímu obličeji, nebo totéž, když jsem vleže, ona bokem v mém podpaží, hlavou na mém rameni, nebo někdy pomáhá se naopak úplně otočit a každopádně v jakékoliv poloze dělat, že spím.
@Pavlas.1991 píše:
@Janča6 tak to je taky děs.. a nikdy se nepřišlo na to proč? Řešila jsi to nějak? Jak jsi to vydržela tak dlouho? A stejně je zvláštní i, že děti nespavci začnou spát, když se narodí sourozenec, to je už několikátý případ…
Po tom, co jsem vyresila to neskutecne peklo s briskem, jsem spanek neresila. Ale popravde mi to ani neprislo k reseni. Proste se casto budila a zase u kojeni usnula. Kamaradka mela podobnou holcicku, az na to brisko. Ale pokud mas pocit, ze mala ma nejake neuro potize, tak zajdi k lekari. A HLAVNE, je to nase prvni (vymodlene) dite, takze jsem se proste mohla venovat jen ji.
Druha dcera taky spala spatne, ale oproti prvni to bylo nebe. Odstavila se sama v 9 mesicich, kdyz jsem byla v 10. tt. Pak se jeste nekolikrat za noc budila. Ale ona jedina mela dudlik, coz byla obrovska vyhoda. Celou noc zacala spat v 15 mesicich, opet tyden po narozeni dalsi dcery.
Tu jsem odstavila ve 2,5 letech, kdyz jsem byla v 6. tt. Celou noc zacala spat cca ve 3 letech, tj. cca 3 mesice pred narozenim 4 dcery.
Nejstarsi dceri je ted 7,5 roku. Vsechny jsou stale nespavci, ale oproti mikinkovsemu veku je to pohoda.