Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat, co je lepší podávat miminku (narozen 14.5.) v těchto teplech?? Do teď sem dávala trošinku dětskýho čaje ale před chvilkou sem se dočetla že se může dávat i čistá kojenecká voda, tak co je podle vás lepší??
My dáváme kojeneckou vodu, i když v těhle teplech asi přejdeme na čaje, soudím podle sebe, když budeme venku dám malému radši zteplalý čaj než zteplalou vodu, i když zatím se jí nebrání ![]()
Ja jsem rozhodne pro vodu. Spis bych mela pocit, ze v tech vedrech caj zkvasi. A stejne se dava mimcu teplejsi voda ne ledova. Tak si myslim, ze kdyz lahvicka neni primo na slunci, tak zas tak moc nestepla a nebo pouzit termo obal.
Kazdopadne ja jsem davala vodu, caj fakt vyjmecne a jsem rada, protoze ted Honzik pije vodu bez problemu. Je na ni zvykly a nevyzaduje sladke napoje a caje. Je to i jednodussi.
Já když dávám prckovi čaj, tak mu ho nesladím dávám mu ho hořkej. jen by mě zajímalo co je pro miminka lepší. jestli ten čaj, nebo voda…
Já jsem někde četla, že vlažný spíše teplý čaj zažene lépe žízeň, než studený. ![]()
Ale jaký je rozdíl nebo co je lepší jestli čaj nebo voda netuším.
Každopádně já bych volila vodu( alespoň okusit-pokud to miminko bude pít), i když naše Tina ji nepije. Je lépe zvykat dítě na vodu( kojeneckou v tomto případě), protože čaje ve větší míře odvádějí soli z těla. Nejlépe je však to všechno možná nakombinovat. Především kojit (pokud maminka ještě kojí) a pak voda a na přilepšenou čaj. A navíc teď v létě koupíte vodu kdekoliv, kdežto čaj si venku neuvaříte.
![]()
nevim, jestli kojis,ale pokud ano nedavala bych nic. mluvila jsem o tom s mudr, jestli neco navic a rikala, ze to staci. dite si samo rekne, kdy ma zizen. tzv. predni mliko je na zizen a to zadni teprve na hlad. a samozrejme by si ho nemela vystavovat extremnim teplotam a pokud jsou hice,tak nechodit za kazdou cenu ven. ja taky radsi zustavam doma v chladku, aby se neprehral.
jinak bych byla spise pro vodu. ale vyber detskych caju je take nepreberne. porad se mozna se svoji mudr??
Zrovna jsem to resila s kamaradkama ze zahranici - to je nejaky blby cesky zvyk, futrovat detem caje… nikde jinde se to nedela, aspon o tom nevim. Ja maly davam vodu a pije krasne.
Jinak jak pisou holky, pokud kojis, tak by to melo stacit.
Ahoj
opravdu časté kojenení stačí - ono stejně když kojíš tak si mimčo jen vyjímečně spokojí s vodou nebo s čajem - my dávali vodu z prozaického důvodu - je to rychlejší, já osobně čaje nemám ráda a navíc když si s tím děti hráli - s flaškou tak když byli polití od čisté vody tak to nevadilo že:o)
Matýno si čaj nevezme dodnes - pije jen vodu - ten starší přešel na čaje asi tak v 1r a 9m - prostě před zimou - to jsem zase radši začla dělat čaj, aby to bylo teplé.
My jsme na UM, už od narození jsme dávali čaj ( jinak by nás snědla i s botama
), ale jak byly ty vedra, tak jsme přešli na vodu a lahoda. Myslím, že vodou ještě nikdo nic nezkazil.
Nám doktorka řekla,že nemám dávat nic, že mám nabízet jen kojení, ale jak byla ta vedra tak Honzík se hlasil třeba i po hodině a pak dost blinkal, protože byl přepapaný. Tak jsem mu teď začla dávat vodu po lžičkách, dá si třeba jen 4 lžičky a je spokojený. A hlavně Honzík je i pěkný cvalda,ve 3.měs.vážil 7200g.
jancula píše:
Nám doktorka řekla,že nemám dávat nic, že mám nabízet jen kojení, ale jak byla ta vedra tak Honzík se hlasil třeba i po hodině a pak dost blinkal, protože byl přepapaný. Tak jsem mu teď začla dávat vodu po lžičkách, dá si třeba jen 4 lžičky a je spokojený. A hlavně Honzík je i pěkný cvalda,ve 3.měs.vážil 7200g.
Tak já to mám podobně, ale my jsme na UM. Když se mi v těch vedrech budí po hodině, tak dávám čaj. Jinak teď ve 3. měsících vážíme 7150g a měří 63 cm … takže podobný cvalda jako u tebe
Myslím si, že čaj, nebo voda neuškodí. Naše mámy nám ho taky dávaly a máme kvůli tomu potíže?? … nemáme!! … myslím si, že se to teď dost přehání … podle toho co teď všechno nesmí naše děti, tak my bychom už měly být dávno mrtví, nebo invalidní. Já to beru dle svého pocitu a myslím si, že to je nejlepší. Každá doba má své „nové“ poznatky. Každý doktor jiný názor, každé dítě jiné potřeby. Toť můj názor.
Ahojky,
my dáváme čaj. Doktorka nám ho doporučila proti prdíkům
(fenyklovej s pytlíku, v žádném případě ne granulovanej)