Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nemáte někdo nějakou dobrou radu na učení na flašku? Chci v těch vedrech začít dávat trochu čajíku nebo vody, ale prďola mi odmítá jakoukoli lahev. Teď jsme koupili lahev MAM a už to vypadalo super, krásně se přisál, ale to trvalo jen jeden den, pak začalo opět odmítání a hysterie už při pohledu na lahev:o). Kdyby mi z ní jeden den nepil, tak to chápu, že se mu třeba nezamlouvá, ale on z ní pil krásně a najednou nic.
A kojíš? Jestli jo, tak ho nenuť, prostě nechce. Dávej častěji pít mléko ![]()
Naprosto souhlasím s předchozím názorem a buď ráda, že řval při pohledu na lahev a ne na prso, ptž některé děti se zmatou a odstaví už jen jedním podáním lahve. Dětí odstavených kvůli nabídnutí lahve (tedy opakovanému) znám spoustu,a to i ještě v tom 4. měsíci.
Ja bych to naopak zkoušela. U prvního syna jsem se také řídila radou, že stačí MM a Honzík odmítal pít (z láhve, z hrnečku, z čehokoliv) do cca 18 měsíců. Takže podle mého, máte-li už naučené kojení (což podle věku asi máte), tak bych to pravidelně zkoušela a jásala nad každými vypitými 5 ml.
Lenko já bych nerada nějak špatně poradila,
(byly jsme na UM), ale tehdy jsem se sestřičky ptala, jestli nemám malý dávat nějaký čajíček, když je takové vedro (bylo jí 5 měsíců), a ona mi řekla, že prý ne, a tvrdila to skálopevně, že prý jen to mlíko.
Předpokládám, že u vás je to zatím jediný zdroj potravy, tak bych ho asi nechala na nějakym tom „předním“ nebo jak se tomu říká.
Prostě sestřička mě tehdy ujišťovala, že prej to mlíko v tomhle věku stačí.
(ale říkám, měly jsme umělý, takže ale u vás by to mělo platit dvojnásob…)
zatím bych s tím čajem nebo vodou teda počkala, a pozdějc kamarádky, jejichž děti se nenaučily pít z lahve, zkoušely brčko a taky takové ty flaštičky od Jupíka (jupíka vylily a nahradily pitím, které považovaly za vhodné - vodu, čaj) - z toho jim ty děti docela pily. toť má „babská“ ![]()
Kojila jsem malou 13 měsíců a z flašky nepila, až tak kolem 10 měsíce jí vzala na milost ( léto ) a pije jenom vodu. Nenutila bych ho, víc bych kojila, taky jsem to tak dělala ![]()
My to minuly rok zvladly take jenom kojenim (a to v cervnu byly jeste vetsi vedra) - v ty nejvetsi „hice“ jsem kojila co pul hodku (stejne jsme byly doma, protoze se nedalo ani vylezt ven… ). Dalo se to zmaknout ![]()
Já s flaškou neusěla - kojím tedy do teď a jediné z čeho ze začátku pila, byla klasická sklenička/hrníček, později lahvička s brčkem…zkusila bych nabízet ze skleničky - vždyť i v porodnici se dokrmuje kádinkou ![]()
Měli jsme to podobně, já musela přestat kojit a snažila se malého naučit na lahvičku, mám snad všechny druhy lahviček, jedinou kterou si vzal a má doted je lahvičk aod NUKU, ale takováta s úzkou savičkou a úzkou lahvičkou. Já bych to zkoušela, čím dítko starší tím hůř to jde a navíc v těch vedrech moje dr doporučovala (i když jsem kojila) alespon kojeneckou vodu. Je to názor od názoru a doktor od doktora.
Hodně štěstí
Míša V.
Já bych to pomalu zkoušela, pokud nemá problém s kojením, což jsem pochopila, že ne.
Já taky začala zkoušet lahvičku, protože Matík chtěl pít co půl až hoďku, vžycky si jen cucnul předního a dost. Tak jsem měla trochu obavy, aby si prsa nemyslela, že stačí produkovat tu trošku.
Lahvičku mám Avent, zatím 1 a pomalu se s ní kamarádí. Každý den mi trošku vypil a ještě víc rozbryndal, ale na mlíkárnu se vrhal vždycky s nadšením. ![]()
Tak my jsme sice na UM, ale kdybych kojila, tak bych se lahvi docela bránila. Ale nějakou vodu bych do něj vpravit zkusila - lžičkou , stříkačkou, kapátkem … Naše malá měla minulý týden reakci na očkování a vůbec nic nechtěla pít - jen vřeštěla. Tak jsem do ní dopravila aspoň hrnek vody po lžičce.
Ahoj, pokud chceš dávat vodu, nebo čaj, tak bych to zkoušela nejdřív lžičkou, nebo kapátkem, aby si zvykl na jinou chuť i konzistenci a pak teprve použít lahvičku. My jsme na UM, takže jiná situace a z porodnice jsme jeli už s příkrmem ,ale také dávám čaj. Občas se mi vzbudí v těch vedrech hodinu po jídle a chce jíst … což u něj znamená „mám žízeň“. Stejně je rozhodnutí na tobě. Ty jsi máma. Každý člověk jiný názor i lékaři se liší názorem.
Ahoj ![]()
My jsme museli od 14-ti dnů začít dokrmovat, jelikož nesstačilo MM, ale maličký mi taky nechtěl flaštičku, tak jsem si na něj vymyslela lumpárnu a to:
Nejdříve jsem začla kojit a po těch 15-ti minutách jsem malého odstavila z prsu pomocí malíčku a rychle mu tam šoupla lahvičku
Teďka už dokrmujeme UM 2 měsíce a po prsu je pořád jak diví
![]()
Ono je dobré, aby miminko dokázalo akceptovat i něco jiného než prs…kdyby musel být zvýšený příjem tekutin při horečkách a tak ![]()
s flaskou souhlasim, nikdy nevis kdy se tobude hodit, treba ja jsem nahodou ale hlavne stresem stratila tak trochu mleka a tak jsem musela dokrmovat, mela jsem pro ni ty nejlepsi flasky ale zadny nechtela a ted mi prisel uzasna novinka od jedne polske spolecnosti nova kolekce, ma dynamicky dudlik a krasne mekky jako bradavka, mala se hned prisala a ja si konecne ulevila ze mala bude na noc krasne napapana
![]()
Martulka - já si právě říkám, že se může stát i situace, že prostě flaška bude nutnost, tak bych ho to radši naučila než se tak stane, samozřejmě chci co nejdýl kojit, ale podle mě se kojení a lahev nevylučuje, plno mých kamarádek i kojí a ještě dávají láhev. Prosim tě, o jakou lahvičku jde? Mají jí v obchodech nebo se musí objednat? Díky moc!