Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, kdy se vaše děti začaly otáčet z bříška na záda?
V literatuře se uvádí tak plus mínus pátý měsíc.
Vojta má osm týdnů a bravurně se otáčí na bříško, na bok se začal otáčet už před necelým měsícem. Na bříško se otáčí opakovaně už pár dní.
Lékařka mi to nechce věřit, prý je příliš brzy.
Díky za onfo.
Záááávidím! Naše malá se krásně točí na bok, ale na břicho se převalí jen omylem, nebo když do ní šťouchnu. Ale - každé dítě má svůj rytmus, tak to neřeš. Třeba bude mít skvělou hrubou motoriku,a nepůjde mu zas něco jiného ![]()
A co bys chtěla vědět? Jestli ho máš svázat do kozelce nebo nechat otáčet?
Každé dítě je jiné, jedno se otáčí v půl roce, druhé ve dvou měsících, na tom není přece nic neobvyklého. ![]()
Jen pro info přesně ve 4M, jeden den se otočil na bříško a druhý den z bříška na záda a od té doby je k neudržení. Souhlasím je to věc individuální a vůbec nic to neznamená.
S anonymem určitě nesouhlasím, otáčet se ve 2M na bříško je u dítěte určitě neobvyklé.
Anonyme, požádej nějakého dobrovolníka, který nezná tvojí uštěkanou povahu, ať ti udělá pořádný orgasmus. Baby protivné jako ty, potřebují sex jako sůl.
V případě že nenajdeš, což je pravděpodobné, pokus se o to svépomocí a dej vědět jak se cítíš. Uvidíš že to bude lepší. ![]()
Ahoj,
anonyme, ja bych si dovolila s tim nesouhlasit a problem bych tam videla. Hodne zalezi na tom jakym zpusobem se pretaci. Prohyba se u toho do luku? Vim, ze otaceni nezabranis. Mladsi dcera byla to same. Otacela se od desateho tydne, ale spatne. Ma hypermobilni klouby a tak mela pak rucicky misto na paseni koniku prapodivne vytocene.
Samo se to srovnalo. Konzultovala jsem to i s rehabkou starsi dcery. Urcite bych sledovala, jak se to vyviji. Takhle na dalku tezko radit, ale pokud to dela bez problemu, tak proste bude patrit mezi rychlejsi deti. Obcas se to deje a nebudes se nudit s lezackem. Za chvili ti bude valet sudy a dostane se vsude kam bude potrebovat.
Terik
Ahoj … je to opravdu individuální. Určitě bych to ale hlídala. Mě zas kluk začal ve 4 týdnech pást krásně koníčky a od prvního dne co se narodil zvedal hlavičku.
Ahoj,
tak my jsme se začali přetáčet až skoro v šesti měsících. Od třetího měsíce jsme tzv. přepadávali na jednu stranu, protože měl malý skoliozu. Je to opravdu individuální, někdo je pomalejší - jiný rychlejší
Palu píše:
Vojta má osm týdnů a bravurně se otáčí na bříško, na bok se začal otáčet už před necelým měsícem. Na bříško se otáčí opakovaně už pár dní.
Lékařka mi to nechce věřit.
Tak to si mi úplně vyrazila dech. Tina se začala přetáčet až v osmi měsících, sice zvedala hlavičku také snad hned po šestinedělí, ale přetáčet se nedokázala. Poprvé asi až 8měsících. Měla jsem strach ať není nějak pozadu.
Ale v tvém případě je to opravdu velice brzy a raději bych synka více hlídala a také zaměřila se na tu techniku.
Jasně, každý prcek je jiný. U staršího kluka si to už nepamatuju, ten už je školák. Vojta se přetáčí řekla bych standartně, našel si gryf jak to provést. Že bych jásala, se říct nedá, hlavičku ještě moc dlouho neudrží, takže ho musím hlídat. Nazpět mu to samozřejmě ještě nejde, tak se ohlásí šíleným řevem.
Díky za odpovědi, chtěla jsem info ať můžu trochu porovnat.
Nše dítko bylo taky rychlík ve vývoji … ve 2m se přetáčel, hlavu držel krásně, jak byl pak skoro pořád na břichu začal pádlovat točil se nejprv dokola na podložce, a následně se píďalkoval, zdokonalil to do lezení po 4 a v 5m stál, seděl lezl jako blesk a já musela mít oči i na zadku
Dr mi na to nic neřekla, jen že je rychlík … tak nevím o žádném problému.
Mmch, a pak mi někdo řekne že jsem měla miminko doma .. jo asi 2 měs
![]()
a jak se ma spravne pretacet???me se dcerka konecne pretaci, ale ohyba se u toho do luku,ale kamosce to dela dcerka taky
tak to teda nevim jestli to je spravne
martulko, to by právě neměla. Ty když se chceš přetočit, tak se taky neprohýbáš - nebo jo
Naše se prohýbala při přetáčení z břicha na záda asi ve dvou měsících - na břiše to nesnášela a přišla na to, že když pořádně zakloní hlavu, mrskne sebou,tak jí to převrátí na záda. Rehabka řekla, že jí to máme ihned zatrhnout a radši jí rychle přetočit sami, aby se to nenaučila špatně. Takže předpokládám, že ze zad na bříško to bude stejné.