Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, já jsem začala kojit po návratu z porodnice vždy jen z jednoho prsu, ale záleží na každé mamince, jak jí to vyhovuje. Z jednoho prsu se to doporučuje kvůli tučnějšímu zadnímu mléku, ale v poradně o kojení na rodině jsem četla, že tělo se přizpůsobí, a když se pravidelně kojí z obou prsou, tak se mimi dostane k zadnímu mléku dřív. Já jsem jako výhodu kojení z jednoho prsu viděla v tom, že jsem měla případně vždy ještě rezervu v druhém a zároveň jsem nemusela se synem tolik manipulovat. Ale začala jsem s tím hned po týdnu kojení, tak nevím, jestli po šesti týdnech lze ještě najet na tento systém. Kojila jsem takto bez problémů 12 měsíců.
Ahoj,
zalei na tom, ceho chces dosahnout - prikladanim k obema prsum se mnozstvi mlika zvysuje. Pokud Ti ditko dobre pribira, myslim, ze neni duvod kojit z obou. Ja kojim vzdy jen z jednoho (dcera ma 7.5mesice), ale kdybych mela pocit, ze mlika ubyva, kojila bych z obou.
Pavlina
Mílá Klárko!
Kojení z obou prsů se doporučuje z počátku pro zvýšení tvorby mléka. Pozdějí se kojí střídavě vždy z jednoho prsu. Napřed si miminko natáhne tzv. „přední mléko“ k utěšení žízně, „zadní mléko“ více zasytí. Kdybys kojila miminko střídavě z obou prsů, natáhlo by si jen přední mlíčko a mělo by brzo hlad. Je nutné, aby pilo 5-10 minut z jednoho prsu. Krátké kojení z obou prsů můžeš praktikovat třeba v létě, kdy je potřeba více tekutin - takové kojení se pak bere jako napití, po něm by mělo následovat kojení na zasycení - tj. opět z jednoho prsu a delší.
Alice
Ahoj Klarko,
Ja jsem kojila prvni tri mesice jak pises, pokazde jenom z jednoho prsu, je pry dulezite, aby se prs uplne vyprazdnil. Pote se ale maly zacal dozadovat vice mleka a tak jsem pokracovala s obema prsy, take to slo. Myslim, ze miminko vi nejlip, co je pro ne dobre.
Alda
len z jedného. z dvoch sa kojí ak jeden nestačí. ináč dáš bábatku iba predné mlieko, bude kakať zelené. predné mlieko je čosi ako voda/polievka a zadné mliečko je to husté, čo zasíti tvoje bábo ![]()
vela šťastia ![]()
Ahoj Klárko, já jsem ze začátku kojila jen z jednoho prsa, ale pak to malé přestalo stačit takže jsem začala kojit i z druhého. První prso vždy vypije celé a druhé jak kdy podle hladu. Náš pediatr říkal, že je to naprosto v pořádku, že dítě si samo určí jak mu to vyhovuje. I pro mě je to lepší, protože při kojení jen z jednoho prsu zůstává v tom druhém nepříjemný tlak,takhle se ulehčí oběma prsům. A pokud se malá náhodou pozvrací, za půl hodiny už je mlíčko zase připraveno
. Takže žádný strach a jen sleduj co miminku vyhovuje.
Já kojím z obou. U starší dcery jsem kojila vyždy jedno kojení jedno prso, další kojení druhé prso a porád dokola. Teď musím z obou, jelikož to té mladší nestačí. Je to u každého dítka individuální
Ahojky.
Chtěla bych vás poprosit o radu ohledně kojení. Mám 6ti týdenního chlapečka. Porodní váha 4,28 kg a míra 52 cm. Nevím jestli mám při každém kojení svého syna přikládat k obou prsum nebo kojit jen z jednoho. Doktoři mi říkají jen z jednoho, ale všechny mé kamarádky kojily z obou prsou při každém kojení. Nevím co je lepší. Přes den kojím po dvou hodinách, a za noc jen jednou. Mockrát dík za odpovědi.
Klára