Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc se omlouvám, zapomněla jsem se podepsat. Jmenuji se Jana . Děkuji předem za Vaše rady.
Ahoj Jani - my jsme meli podobne problemy pri zavadeni tuhe stravy - moc se mi osvedcila presnidavka ze susenych svestek, vetsinou to pomohlo stolicku vyhnat. Davala jsem mu trosku po kazdem jidle asi dva tydny a pak se to samo upravilo.
Tady se zacina s detskou ryzi a pak jsme pokracovali spise s ovocem - naparena hruska nebo jablicko a pak brambor. Myslim, ze mrkev neni nijak zacpavaci (pozor na banan), je to spis ta zmena. Rozhodne s prikrmy pokracuj a zkousej nova jidla - novinky mu davej vzdycky po jedne (jeden druh ovoce nebo zeleniny) tri dny za sebou abys poznala, jestli na to nejak reaguje.
Dobrou chut!
Kimmy
Ahoj Jani,
mrkev a rýže staví. Když měla naše malá šílený průjem po antibiotikách nařídila nám naše doktorka vařit odvar z mrkve a rýže. Pomohlo to. Po převedení na pevnou stravu kaká tak 1-3× denně. Většinou tedy jen jednou a když má hodně tuhé bobečky, tak jí dám švestkovou šťávičku HIPP. Ta pomůže a zase se pěkně vykaká. Jinak mrkev a rýži jí vařím a banány miluje, takže je jí téměř denně. Do jídla přidávej trochu olivového nebo slunečnicového panenského oleje. Pomůže kakání a navíc je důležitý pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích.
Pokud je malý v pořádku, tak se nestrachuj. Kdyby měl velkou zácpu, tak bys to poznala.
Ariana
Ahoj Jano,
pokud Honzíka nebolí bříško nebo kakání, určitě se nic neděje. Uvidíš, že jak budeš přidávat další potraviny (hlavně ovoce a jogurty), určitě začne kakat víc (protože toho ve střívkách víc zbyde
.
Pokud máš i tak starosti, Hipp vyrábí švestkovou šťávičku (ředěná tak 1:3 na pití) nebo švestkovou přesnídávku. Obojí u nás spolehlivě fungovalo.
Podotýkám, že vařená mrkev, rýže, banán, borůvky a syrové strouhané jablko mají opravdu „zacpávací“ účinek. Projímavě naopak působí vařené jablko, hruška a švestky (vše nejlépe ještě „podpořené“ jogurtem).
Přeju spokojené děťátko, aby mohla být spokojená i maminka.
Iva
Ahoj Jano
Máme podobný problém. Minulý týždeň som začala Kristiána dokrmovať najprv mrkvičku a potom mrkvičku so zemiakom a on skoro úplne prestal kakať. Pri plnom kojení kakal tak 4-5krát denne a po zavedení príkrmu raz za 3 dni a to po podaní vareného jablka. Fakt je to dobré projímadlo, takže odporúčam. Úplne stačí pár lyžičiek. Ale pokial je maličký spokojný tak to určite nevadí.
Zdraví zuzana
Milé maminky,
děkuji Vám. za Vaše rady a postřehy. Jsem moc ráda, že jste mi tak rychle poradily a povznesly mne na duchu, že to není zase nic až tak hrozného. Můj muž mě už totiž začal značně znervozňovat. Určitě hned vyzkouším švestkovou šťávičku a vařené jablíčko. Ještě jednou Vám děkuje Jana a Honzíček
Milé maminky,
jsem mamimkou sedmiměsíčního Honzíka, dosud jsem Honzíčka plne kojila, před pár dny jsem začala poledni kojeni nahrazovat z části zeleninou, nejdříve jen mrkvičkou, pak zeleninovou polívečkou. Honziček papá pěkně, vždy sní trochu polivečky a pak se dojí mlíčkem, ale od té doby do jej dokrmuji, přestal kakat a stoličku ma tak jednou za 5 dni. Ptala jsem se sveho lékaře a ten mi řekl, že je možné je miminko nemá někdy několik dni stoličku a že pokud stale kojim je možné, že mám takové složení mléka, které muj syn zcela vstřebá. Je fakt že Honzi je naprosto v pohodě, prcka o stošest a je spokojen. Nevím jestli mam v příkrmu pokračovat, nebo změnit složení zeleninové polévky, (samotnou mrkev jsem uz odbourala ta je pry zacpavaci). Prosím, poraďte mi některá, jestli s tím máte zkušenosti.