Kojení a dokrmování

263
28.7.06 18:13

Kojení a dokrmování

Holky, prosím, poraďte. Mám šestitýdenní holčindu. Včera u dr. nám řekly, že malá nepřibírá.Tak mám dokrmovat. Mám dotaz: je lepší nakojit a dokrmit nebo to střídat-jednou kojo, pak láhev?
K tomu jsme měly vyrážku, takže máme HA mlíko, který je trochu hořký, takže včera na láhev to byl boj, vůbec to nechtěla. Máte někdo podobné zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
162
28.7.06 18:34

Ahoj, ja take od sestinedeli dokrmuji, Nutrilonem HA. Lepsi je nakojit a pak zkusit dokrmit, pokud by jsi davala jenom dokrm, tak musis odsat, jinak si prsa budou myslet, ze je treba mene mleka a dostala by jsi se do zacarovaneho kruhu a jenom by jsi zvysovala dokrm na ukor tveho mlicka.
Samozrejme je lepsi dokrmit lzickou nez lahvi, ale aventi dudlik jednicka je konstruovan tak, aby se mimi nezapomnelo prisavat - teda tvrdi oni :)
a jake UM jsi zkousela? Nase Miska akceptovala Nutrilon HA bez problemu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
28.7.06 18:39

Ahoj,

já jsem nejdřív nakojila a pak dokrmila, mám AE, takže jsem také dávala a dávám HA a to Bebu, která má mýt z těch HA nejlepší chuť. Tak zkus třeba změnit značku výživy, jestli to malá bude chtít.

Ivule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1983
28.7.06 19:40

Ahoj,
taky nejdřív nakojím pak dokrmuju. Mám lahvičku od Aventu tu 1. Tak jsem zvědavá jestli to funguje jak říkají :lol:
Jinak taky pijeme BEBU HA - nemáme s tím problém Máťovi jede o 106.
Jenom kdyby nebyla tak drahá :roll: ale zase na tomhle se fakt nevyplatí šetřit, takže to neřeším.
Jo a po kojení se snažím ještě odsávat odsávačkou, pořád doufám že se vrátíme k plnýmu kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
28.7.06 20:30

Přímo s HA zkušenost nemám, ale s dokrmováním první 2měsíce života jo. Používala jsem taky ten Avent dudel 1 (osobně ho chválím do nebe, malá se na tom naučila i správně přisávat při koju).
Dokrmovala jsem na noc. Rozhodně po kojení a doporučuju zkoušet nejdřív úplně minimální dávku a podle potřeby přidat, jen než to vychytáte. Aby se prcek zas zbytečně nepřejídal a nebolelo pak bříško. A uvidíte.
Podle mě je vám 6týdnů, máte spurt, tka věřím, že se to zlepší. Přibírání je třeba řešit v závislosti na prospívání celkovému - jak čůrá, jestli pláče hlady. Nedělej si z toho vrásky. Bude to v pohodě, záležitost to může být dlouhodobá nebo jen dočasná, ale váš klid je nejdůležitější.
Jinak HA jsem zkoušela kolem 8měsíce a bylo to šíleně hořký a nepomáhal ani glukopur. Je otázka, co to bylo za vyrážku, jestli nějaká reakce, AE nebo „jen nějaká vyrážka“. Pak bych prubla asi normoš UM. Krom Nutrilonu mam zkušenost jen se Sunarem. A kamarádka používala Sunar HA taky a prý v pohodě. Tak uvidíte. S klidem ho dej z lahve po koju.
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4921
28.7.06 20:49

Určitě musíš kojit a kojit. Taky si myslím, že jenom malá prochází růstovým spurtem. My jsme ho měli už ve 3 týdnech, z miminka co přibíralo 300g týdně se najednou stalo miminko co přibralo za týden jen 10g a opravdu plakalo hlady. Spurt jako vyšitý už jen proto, že za ten týden vyrostl o 4,5cm!!!! a spotřeboval to do růstu. A já nezkušená matka místo abych víc kojila tak jsem mu dávala stále po 2 hodinkách, abych mu nezhoršovala koliku, kterou měl od narození opravdu ošklivou.

Ve 3 týdnech jsem tedy poprvé sáhla po Avent flašce a Nutrilonu. Docela jsme bojovali s flaškou (dodnes odmítá i dudlík), nakonec se to ale naučil a přisál, protože měl prostě hlad.

Dělala jsem to tak, že jsem vždycky nakojila z jednoho prsa (5-10 minut víc to nemá cenu), potom z druhého prsa a pak jsem je opět ještě jednou vystřídala. To jsem dělala asi do konce šestinedělí. K tomu jsem brala homeopatika RICINUS COMMUNIS 5CH na zvýšení tvorby mlíka.
Potom co jsem nakojila jsem ho dokrmila lahvičkou, někdy si vzal půlku jindy celou flašku. V noci jsem měla mlíka hodně a tak jsem jen kojila co nejčastěji (i po hodině) abych si opět zvýšila tvorbu mlíka. Ráno jsem už opět musela sáhnout po flašce a dokrmovala jsem ke kojení nejdříve po 2 hodinách a po šestinedělí si to prodloužil na 3 hodiny.

Tvorba mlíka se mi obnovila až ve 2 měsících a něco, ale od té doby opět plně kojím bez dokrmování a malý přibírá opět jako drak (porodní váha 4,5kg nyní v 5 měsících 8,5kg). Do 6 měsíců vydržíme určitě jen s plným kojením. Takže to určitě nevzdávej, tvorba mlíka závisí na sání dítěte a to pokud není líné sát ti to mlíko opět vrátí. Chce to jen častěji přikládat a to i v noci. Zkus tenhle spurt rozkojit a v klidu dokrmuj, nám Nutrilon a flaška rozhodně kojení nezkazilo, spíš nám to pomohlo znovu plně kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
28.7.06 21:14

ahojky…souhlasim s Berun…urcite se jedna o rustovy spurt…take jsme ho mely…uz v 5.tydnu…a do trech mesicu dohromady trikrat…chce to vydrzet,UM mej v zasobe,abys mela,az bude nejhur…nase Aja nastesti UM nechtela…za par dni se to spravi,ver mi…ale chce to vydrzet…my jsme plne kojily do zacatku sesteho mesice…pak prisla ta hrozna vedra a rustovy spurt k tomu :cry: …takze jsme zacali bastit prikrmy…dneska mame dve davky prikrmu a zbytek kojime.......pokud bys ale nemela byt v pohode…radeji to UM dej…protoze nejdulezitejsi je spokojena maminka…pak bude i mimco spokojene…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
28.7.06 22:56

..

Příspěvek upraven 31.10.19 v 13:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
28.7.06 23:58

ahoj..

Já bych nejdřív nakojila a pak dokrmila.. My dáváme Nutrilon HA malý s ním nedělá problémy.. Jsem slyšela, že BEBA je z těch HA mlíček nejméně nahořklá, tak třebas zkus jiné HA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
29.7.06 10:22

ahojky,
jenom jeste k UM - pokud mate v rodine alergii a dr ti doporucil/a davat HA UM, tak nesmis podat normalni, jakmile jednou dokrmis normalnim, tak uz za HA nemusis utracet, protoze uz bude mit v tele neupravenou bilkovinu, ktera muze alergii nastartovat a zadne upravene HA UM uz to nenapravi…

Pindruse - ja se taky tesim, ze za chvili zacnu s Nutrilonem HA 2 a mala bude pekne chrupat, muzes mi kdyztak pisnout zkusenosti, az na nej najedes?
Diky Ropuska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
29.7.06 19:01

díky moc za rady.Takže to tak provádím. Jen jsem si naivně myslela, že mé dítko bude v noci spát trochu déle, když bude nadláblá.........omyl, po 3 hodinkách je vzhůru. Asi to opravdu bude ten růstový spurt :D .

Jo, dávám Bebu HA. Takže říkáte, že je nejméně nahořklá, jo? Tak jí nechám. Dneska už si docela zvykla, ale ty dva dny od čtvrtka to byl boj, než tu flašku vzala, tak řvala asi 5 minut. Byla jsem docela zoufalá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
16.8.06 13:35

Ahoj,
já jsem musela od 10.dne dceru dokrmovat, vždycky jsem jí nejdříve nakojila a pak jsem jí dala lahvičku, vydržela jsem to do 5,5 měsíce.
Nejdřív jsem dávala normální Nutrilon, ale asi ve 3 měsících se jí objevil ekzém a musela jsem přejít na HA mléko, HA Nutrilon nechtěla, Bebu taky ne, nakonec jsme začali dávat HA Sunar a ten jí chutná.
Jinak s ekzémem jsme bojovali šíleně, přes léto se jí hodně zlepšil. Po všech zkušenostech doporučuju konopný krém (na den), konopnou mast (na noc), mazat několikrát denně a koupat 2× týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.6.14 09:39

Ahoj
mám takový dotaz, ve čtvrtek jsem se vrátila z nemocnice, v nemocnici mi řekli abych dokrmovala.Tak po kojení dokrmujeme akorát teď mám menší problém že malá od té doby ještě nekakala. Malý je 6,5 týdnů. Nevíte co by pomohlo, nějaký čaj nebo něco jiného?.Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
29.6.14 11:41

@Janíčček A proč dokrmuješ? Malá nepřibírala? Jako plně kojená kakala jak?
Je možné, že ji UM ucpává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
29.6.14 16:14

AHoj tak nam v utery budou dva tydny taky prikrmujem ale jen na noc a mala nekakala uz 3 dny a prej to nevadi… tak nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí