Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moje laktace je jak jarní počasí (po asi 5ti dnech hojnosti s kamennými pŕsy jsem opět na suchu) a mám dojem, že je to i Kostějem, který moc netahá a nestimuluje tak prsa, pokud nic neteče.
napadlo mě, jestli to nemůže mít souvislost s dudlíčkem, na který má přímo závislost.
Některé studie totiž naznačují souvislost mezi používáním dudlíčku a kratší dobou kojení nebo neúplným kojením.
proto bych si ráda zjistila, jak na tom jste vy - zajímají mě vaše názory, ale hlavně mi odpovězte v anketě.
díky.
Ahoj Pudlo,
obě naše děti měly dulíček odmalinka - Vojta po příchodu z porodnice, Šárka hned den po porodu (ačkoliv nemocniční pediatr poznamenal s pohledem k Šárce „dudlíčky dětem nedáváme“, myslela jsem si o tom své
). Vojtu jsem kojila do jeho 16 měsíců (odstavil se sám), plně kojený byl do necelých 7 měsíců. Zbavení se dudlíčku nebyl problém (před 2. narozeninami - měl jej už jen na spaní).
Šárka taky dudá
Ono se sice říká, že děti se třeba dobře nepřisají, ale s tímhle fakt zkušenost nemám. Když se Šárka přisála dobře hned v porodnici a hned první den krásně sosala, tak jsem se vůbec nebála jí ten dudlík dát.
A to, že máš prsa pocitově i na pohmat prázdnější, nemusí znamenat nic o tom, že bys měla mít míň mlíka - před 2 týdny jsem se zrovna o tomhle bavila s naší pediatričkou
Šárka totiž mezi 1. a 2. měsícem přibrala za 4 týdny pouze 300g, jiná dr. by už možná doporučovala příkrm, protože to přibrání bylo skutečně malé, naše dr. ale doporučila kojit v noci (Šárka, když ji nevzbudím, tak je schopná spát i 10 hodin v kuse
). Noční kojení má příznivý vliv jak na přibírání, tak na tvorbu mlíka
Takže pokud máš o laktaci pochybnosti, zkus víc kojit v noci (nevím teda, jak často kojíš - doufám, že mě nepošleš k šípku s tím, že kojíš co 2 hodiny…
- to jsem měla s Vojtou až do 11 měsíců
)
Díky moc
k šípku tě nepošlu, ale poslední měsíc kojím v noci 3× (noc je podle laktacni poradkyne mezi 20:00 a 6:00)
teda je fakt, ze posledni dva dny konecne po mesici spal zase 5 hodin
ale ten ubytek mlika podle me neni z toho, ja to juz nekolikrat zazila, laktace mi desne kolisa
kdyz ubyde, tak zacnu silene odsavat a pod - a upravi se to, v posledni dobe to ma asi tak desetidenni cykly.
Rafanek jakstaks pribyva, ale rozhodne nemam pocit, ze bych se na to mohla vykaslat a neresit, jak mi kazdy radi … ikdyz moje nervy to urcite taky zhorsujou.
tezko rict, kam by to doslo, kdybych tu laktaci nestimulovala, jestli by se to rozbehlo samo.
Pudli,
já myslím, že to moc řešíš
Psychika na to má taky velký vliv. Sama vím, jak jsem byla nervozní, když mi dr. řekla, že Š. přibírá málo a že když budu málo kojit, můžu přijít o mlíko (sice vím, že to bylo čistě teoreticky, ale stejně červík hlodal
) - taky jsem cítila, ž to mám „v sobě“ a že to na mimi přenáším (Š. se víc kroutila, pořád se pouštěla, vztekala…) Teˇuž vím, že přibírá, jsem v klidu a i ona je v pohodě ![]()
V porodnici jsem byla s maminkou, která měla s kojením velké problémy mimi se nechtělo přisávat, ona měla asi i málo mlíka, dítě nepřibíralo a byla z toho chudera tak psychicky rozhozená, že to přenášela i na mne - natož pak na to miminko
Byl to začarovaný kruh…
Tak přeji hodně mlíka a hlavně pohodu ![]()
Dceru jsem kojila 14 měsíců a dudlík měla už od porodnice. Syn dudlík nikdy neměl a kojím ho stále (bude mu 14 měsíců), na mý děti to vliv nemělo.
A pět hodin v kuse mi bezdudlíkáč spal až chvíli před prvním rokem. ![]()
domi píše:
Pudli,já myslím, že to moc řešíš
Psychika na to má taky velký vliv. Sama vím, jak jsem byla nervozní, když mi dr. řekla, že Š. přibírá málo a že když budu málo kojit, můžu přijít o mlíko (sice vím, že to bylo čistě teoreticky, ale stejně červík hlodal
) - taky jsem cítila, ž to mám „v sobě“ a že to na mimi přenáším (Š. se víc kroutila, pořád se pouštěla, vztekala…) Teˇuž vím, že přibírá, jsem v klidu a i ona je v pohodě
V porodnici jsem byla s maminkou, která měla s kojením velké problémy mimi se nechtělo přisávat, ona měla asi i málo mlíka, dítě nepřibíralo a byla z toho chudera tak psychicky rozhozená, že to přenášela i na mne - natož pak na to miminko
Tak přeji hodně mlíka a hlavně pohoduByl to začarovaný kruh…
Pudlo, nechci tě nakrknout, ale myslím si to co Domi. Tedy, že malému prospěje pokud se hodíš do klidu hlavně ty. Skoro tě neznám , na emimi chodím prakticky jen do jedné diskuse, ale skoro pokaždé (jasně trochu přehánám) tu narazím na nějakou diskusi od tebe. To jako v tomhle směru nic proti, spíš, že je snad i statisticky nemožné, aby všechny problémy v těhotenství, šestinedělí, kojeneckém a posléze i batolecím atd. období postihly právě tebe a Rafaela. Zrovna kojení (podobně jako porod) je strašně moc o sebedůvěře. Prostě si věř, že jsi schopna své dítě kojit (šak laktace nastoupila docela dobře ne?), malému se daří dobře, tak co , že se ti zdá, že máš splasklé prso. Taky nejsem úplný flegmatik, ale při představě, že neustále takhle intenzivně sleduji sebe i dítě… Můj první syn řval do půl roku skoro pořád, málo spal, v noci po kojení se probral a čučel třeba hodinu a já seděla u postýlky, dcera zas do roku šíleně, ale fakt šíleně ječela v kočárku… Tož co no, syna jsem skoro furt chovala, byl první, tak to nějak šlo a v noci byla naštvaná proč nespí, dceru jsem místo kočárku šátkovala. Zkus víc dát na intuici, vždyť takhle se z toho zblázníš a hlavně, vůbec si to neužiješ, furt nervy… Zkus dát věcem prostě čas. Dcera kolem třetího měsíce před každým kojením tři až pět minut řvala, pak se zklidnila a začala normálně pít. Nevím co to bylo, ale prostě jsem se snažila nenervit, „tvářila se“ na dceru, že je její chování normální, no a za čas to přestalo. Akorát tedy kvůli tomu nemáme píchnuté uši, protože jsem nechtěla riskovat, že se jí to zanítí, bude bolet a v kombinace s „řevem z neznámého důvodu“ t povede ke konci kojení.
Omlouvám se za elaborát, omlouvám se, pokud se tě to dotklo, ale přišlo mi to tak nějak líto, že máš pořád nervy a muselo to ven. Tak se drž!
Zkus nesledovat studie, nevytvářej si problémy, tam, kde nejsou, normálně si užívej miminka, protože to uteče hodně rychle, tak ať si tu dobu pamatuješ, jako nejhezčí období a ne dobu zbytečného stresu o kojení, pasení koníků, přetáčení mimča tak nebo onak, to zanech pediatrovi.Ahoj M
My dudlíka nepoužíváme, páč ho prostě pokaždý vyflusnul, tak mě to přestalo bavit, kojíme doteď. Ale si myslím, že to teď už žádný význam u vás už nemá, jestli dudá nebo ne. Nebo bys mu dudlíček chtěla sebrat?
Když se naučil pít v šestinedělí, tak už ho dudlíček nemůže rozházet. Leda že bys mu nějak často dávala mléko z flašky. ![]()
Ahoj, dudlik jsem prdolovi zkousela od prvniho tydne, definitivne ho vyplivnul asi ve dvou mesicich (uz se presne nepamatuju, ale byl jeste malickej). Kojime doted.
Tobias byl odjakziva naprosty nezravec, s kojenim problemy snad vsechny co existujou (namatkou: moc mlika, hlavne predniho, velmi silny spousteci reflex, nezravy dite, bojkot kojeni…) Boze, co ja si s tim ditetem zazila. Kojila jsem jen v leze, jednou rukou ho placala po zadecku, zpivala pisnicky, zatahovala zavesy, hopsala na balone, uspavala pred kazdym kojenim, houpala ho, rvala na nej… No predstav si mimino, ktery zvlada od malicka 8 hodin bez mlika s usmevem na rtech. Pribiral samozrejme spatne, takze na me vsichni vyvijeli natlak, at nekojim. U nas to ale neni o flasce, nybrz o nulovem pocitu hladu… Vydrzelo mu to doted, ale uz ho nenutim, holt vypada jak somalec. Zpetne bych si poradila to same, co ti pisou holky. Vykasli se na to nejvic, jak ti to pujde. To mi pomahalo ze vseho nejvic, kdyz jsem toho byla schopna. (jinak cele se to zlomilo kdyz uz jsme najeli na normalni jidlo, ted miluje polezet si u maminky s prsem v puse
)
ale to ja moc dobre vim, ze to nemam resit - ale poradte mi jak? frontalni lobotomie?
abych to upresnila, posledni 3 tydny se zda, ze jakmile prestabnu odstrikavat jak zbesila, laktace jde dolu. Pred peti dny jsem pretekala hojnosti, tak jsem to „prestala resit“. Nervy jsem zacala mit teprve az ve susenkoznim stavu. Ale ted mam zato poradne, vynervila jsem rafana tak, ze mi bojkotuje prso, chjo.
ale ja s nervama neumim nic udelat - krome prasku nebo zchlastani se, coz nyni nelze
tak kojeni v 8:00 taky neuspech
Ach jo, Pudli, to je ale opravdu ZAČAROVANÝ KRUH.
Kdybych měla porovnávat stav svých prsou při kojení Vojty a při kojení Šárky, tak teď nevyjdu z nervů - prsa nemám (s výjimkou porodnice a cca 2 dnů v šestinedělí) nalitá VŮBEC. Když jsem před cca 10 dny, kdy jsem taky trochu stresovala, že Šárka přibírá málo, zkoušela odsávat, neodsála jsem skoro NIC
O dva dny později jsem měla cestu k dr., nechala jsem Š. převážit a zjistila, že za 10 dnů přibrala to, co předtím za měsíc, tak jsem se hodila do klidu a vyždímaná prsa FAKT NEŘEŠÍM. (navíc miminka odsávají podstatně lépe a účinněji, než jakákoliv super odsávačka
)
Kdyby Ti Rafánek nepřibíral nebo DELŠÍ DOBU přibíral méně (měsíc není delší doba), tak by asi bylo co řešit, ale píšeš, že přibírá dobře. Zkus ta prsa nechat na pokoji a nestimulovat a uvidíš, co to udělá. Zkusila bych to tak 14 dnů - ale nejsem laktační poradkyně, takže v případě pochybností zavolej tam, určitě Ti poradí ![]()
Pudlo,
abych se už omezila na praktické rady
.
Cítíš po přiložení za půl minuty minutu takový tlak až skoro bolest? Jestli jo, tak se mléko spouští normálně a prostě jen nemáš nalitá prsa. Co si pamatuju, tak mě se po třetím měsíci postupně to klasické nalití vytrácelo. Teď se třetím se mi ani v porodnici prsa nějak výrazně nenalila. Někdy to „spouštění“ trvá chvíli dýl a děti jsou pak naštvané a třeba prso vyplivují. Tak zkus třeba před kojením trochu podráždit bradavky, aby spuštění následovalo co nejdříve po přiložení.
Jak se projevuje ten bojkot? Už jsem psala, že dcera též někdy kolem věku Rafaela před kojení řvala, nic jí nechybělo, prostě se nechtěla přisát a ječela. kromě výše zmíněné rady bych vyzkoušela ještě třeba změnu polohy, ona nejvíc akceptovala při těchto stavech kojení v leže. Taky se mi osvědčil právě ten obávaný dudlík. Když byla moc nastartovaná, tak jsem jí místo prsa, ovšem v kojící poloze, strčila do pusy dudlík (občas se bránila, tak trochu potočit, polechtat jazyk), ona si potahala, trochu zklidnila a já jí ho pak rychle vyměnila za prso
. Snad ti to k něčemu bude. M+3
maky vsechno delam. tlak pri spousteni jsem nikdy necitila, nekdy si vsimnu, ze se prso nahle naleje, obvykle ale jen slysim jak rychle polyka.
po podrazdeni bradavky se casto prsy nalejou a nekdy zacnou tect, ale pokud dite nesaje, tak zase oplasknou (chtela jsem opakovanym drazdenim zajistit „naliti“ prsu ke kojeni, ale nepovedlo se).
s dudlickem to delam jak ty
bojkot - prisaje, 3× zataha, pusti, prilozim znovu, 2× zataha, rve atd… nakonec staci vyndat prso a rve
jo a taky dost casto saje a zmítá u toho, propíná a casto nedopije (jeste tece a on poustí) - podle me kvuli prdum. je zazrak, kdyz u kojeni usne, spis casto po kojeni utesuju