Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky,
začíná období mého nejoblíbenějšího ovoce jahod. A tak se chci zeptat zda když kojím, ale ne výhradně už přikrmujeme, můžu si dát jahody. Kdesi jsem snad četla že jahody ne, ale v porodnici nám říkali, že máme jíst cokoli co jsme jedli v těhu a já byla vyloženě jahodožrout, to bylo totiž to jediné z čeho mi nebylo špatně ![]()
Tak jak to s nima je???? Poraďte.
Díky Hanka
Pokud jsi je jedla v těhu, nemusel by být problém, ale není to stopro.
Víš co? Zkus dneska sníst 1, zítra 2, pozítří 3 a uvidíš, bude-li problém.
Jahody jsou sice alergen, ale ty domácí vyzrálý jsou méně agresivní než ty chemicky červený kupovaný. Lehce bych zkusila.
NiKi
No, tady je vidět jak se liší přístup zodpovědné prvrodičky, pak lehce flákající druhorodičky - a totální ignorace třetirodičky ![]()
![]()
![]()
U Ady jsem držela dietu - včetně vyloučení kofeinu… Postupně jsem ji omezovala, jak Ada rostla.
U Pepi jsem jedla víceméně normálně, jen jsem si dávala pozor co s ní moje jídlo dělá
A teď se těším na naše domácí jahůdky a rajčátka do porodnice
Vůbec mi nedošlo, že nee - no, asi to udělám tak, že budu sledovat co Dráče na to a pokud nic, budu je dlabat ![]()
![]()
![]()
Teda jen to, co mi dračice nechají - a to nebude mnoho
Odpustím si asi jen hrášek…
Joj, jestli budu na pokoji s prvomaminama, to je pořádně pohorším ![]()
Mimochodem, jedna z prvních ovocných šťáviček, co mi dělala maminka byla rajčátková - byly mi tak dva měsíce? A bylo to na pokyn lékařky!!!! Neříkám, že je to správně, jen je vidět, jak se doba mění - možná naše děti budou vychovávat naše vnuky zase úplně jinak…
Ellhano, pokud už přikrmujete a pokud jsi je jedla v těhu - soudím, že prcek má už několik měsíců, že? To bych se nebála asi ani jako prvorodička
Přeji dobrou chuť!!!!
Ale zaveď je postupně a když prcek nic, nemá smysl to řešit.
L.
Ahoj,
já bych je asi taky postupně zaváděla. Moje známá nemohla za ovoce skoro nic, dcera byla hned osypaná.
U nás nebyl problém, mohla jsem všechno.
Nebo se zeptat dětský dr., ale zase se hned ptát kvůli každé blbosti.
mava
juj, tak to já plně kojící prvorodička jsem nějak zapomněla řešit ![]()
Nedávno jsme s manželem snědli asi 3/4 kila domácích jahod. No, manžel jich měl určitě méně než já… Počkejte, koukám, jo, dítě žije… (pozn. Já těžká atopička a oba s mužem alergici) ![]()
Pokud nejsi alergik a jahody jsi jedla i v tehotenstvi, tak si mylsim, ze by nemel byt problem. No radsi to hned neprezen - zkus jich snist par a uvidis pokud to bude OK. Neni dovod proc jahody nejist.
Verveve
Tak já to"flákala" při prvním i teď. Když jsem čekala malého, milovala jsem mandarinky, u malé zas pomeranče. I teď (kojím) jím vše. Snad jen v prvním měsíci jsem se krotila. Naštěstí nejsou alergici, takže bez reakcí (ťukám)!
Taky kojíme a jahůdky jím. Nejdřív jsem zkoušela asi 3, Lukáš se vysypal (kdo ví z čeho to bylo, ale svedla jsem to na jahody).
Pak jsem měsíc neměla a teď jak je sezóna tak jsem to stejně nevydržela a zase snědla trochu a nic, potom víc a nic a teď už je jím jako o závod. Mňam!!!! ![]()
Lenka a Lukášek
Já jsem v posledním měsíci těhotenství jedla cca 1 kg jahod denně (to jím běžně v jahodové sezóně). Když se syn narodil, tak mi tam rodiče taky nosili jahody. Ale jakmile je u mě v porodnici dětská sestra viděla, tak mě upozornila, že by se po nich syn mohl osypat. Že prý je jíst mohu, ale ne ve velkém množství a sledovat, zda synovi nic nedělají.
Takže doporučuju zavádět postupně - jeden den málo, druhý den trochu víc a třetí den „běžnou denní dávku“. Pokud mimču nic nebude, tak je to OK.
Stále syna kojím - už jen ráno (a pak ještě 2× denně symbolicky), je zase sezóna jahod a jím opět 1 kg (zatím ale jednou za 2 dny, ještě nemáme tak velkou úrodu).
Zkus nejdřív 2-3 jahody, jestli se do 2. dne neosype, je to v pohodě. Já snědla na Valentýna 250g jahod (vůbec jsem se nad tím nezamyslela
) a Lucka se osypala trochu. Pak jsem si dávala pozor, ale nedošlo mi, že mražené jahodové knedlíky taky budou vadit, snědla jsem tři = 3 vařené, zmrazené a znovu uvařené jahody, a malá se osypala šíleně
.
Děkuji za rady, už včera jsem hned zbagrovala 3 kousky a vypadá to dobře, takže hurá do jahodových orgií
![]()