Kojení a klíště

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
464
28.6.05 21:16

kojení a klíště

Ahoj, mám možná hloupý dotaz ohledně klíšťat. Dnes jsem si z lesa přinesla na noze klíště, které jsem vzápětí odstranila. Je možné, že by mohlo dojít ke kontaminaci mého mateřského mléka pro malou něčím nebezpečným z toho klíštěte? Nebo teoreticky, co by se stalo, kdybych klíště neobjevila, dostalo by se to nějak do mléka? A ještě se chci zeptat, jak dlouho klíště přežívá, pokud je např. na oděvu, na kočárku, tj. není přisáté? Díky moc, jsem v tomto naprostý laik, klíště mám ve svých 27 letech poprvé. Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12600
28.6.05 21:46

Ahoj Zizo,
pokud by te kliste nakazilo (resp. pokud by bylo infikovane) bud klistovou encefalitidou nebo i Boreliozou, tak by se onemocneni opravdu mohlo prenest na mimi materskym mlekem. Ale pravdepodobnost, ze bylo kliste nakazene a kdyz by bylo nakazene, tak pravdepodobnost, ze nakazi tebe, zvlast kdyz jsi ho hned vyndala, je velmi velmi mala, a dost zalezi na regionu, kde jsi. V kazdem pripade pokud by se ti neco v pristich tydnech nezdalo (misto kousnuti, teplota, bolesti svalu, hlavy atd.) hned vyhledej Dr. a rekni, zes mela kliste a ona ti rekne , co mas delat s kojenim a tak.
Spatna zprava je, ze kliste je dost odolne a na kocarku, na zemi, na pradle muze vydrzet i nekolik mesicu…:(
Pro uklidneni ti musim rict, ze ja mela kliste v zivote uz mockrat a nikdy jsem neonemocnela, a to mame psa a ten funguje jako „klistosberka“ :)
V kazdem pripade ted koj klidne dal!!!!! Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
29.6.05 06:58

Ahoj Zizo,
kopíruji ze http://stoplusjedna.newtonit.cz/…SO17a00e.asp: Je třeba si uvědomit, že nákaza zpravidla nastane nejdříve po dvanácti až čtyřiadvaceti hodinách od napadení klíštětem. Původce choroby je usazen v zažívacím traktu parazita a při běžném sání nepřechází do krve hostitele. Teprve po několika hodinách začíná klíště vylučovat do těla své oběti tělní tekutiny, aby se uvolnilo místo pro přijímané koncentrované živiny. Pokud tedy odstraníte klíště před touto dobou, je infekce prakticky vyloučena.
K přežívání na kočárku: kdyby nebyla spojena s negativními asociacemi, mohla by se klíšťata stát vzorem trpělivosti a vytrvalosti. Celé dny, týdny a měsíce vydrží čekat na svého nedobrovolného hostitele. Klíště musí jíst jen několikrát za život (alespoň jednou při každé vývojové přeměně) a vydrží bez potravy i jeden a půl roku. Když konečně ucítí pot teplokrevného živočicha, připraví se na životní šanci. Musí včas přeskočit a zachytit se v oděvu, srsti nebo peří oběti a rychle vyhledat přístupné měkké místo.

Hlídej si to místo, kde bylo přisáté a kdyby tam bylo cokoliv nezvyklého, tak šupej k doktorovi. Ale věřím, že to bude OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
464
29.6.05 09:45

Prosím, jak mám vyloučit mrňavé klíště na velkém kočárku? Existuje nějaká desinfekce? Nerada bych, aby se mi zakouslo do mimi. Díky, Ziza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
29.6.05 11:04

Ahoj Zizo,

my k desinfekci prostředí obývaném klíšťaty používáme 5% ARPALIT. 8)
My s tím desinfikujem psa,když přijdeme z procházky. Je k dostání v lékárnách nebo u veterináře. Neslouží jako ochrana,nýbrž jako jednorázová očista před všemi těmi potvorami. Myslím že ale uplně nejlepší by bylo zavolat telefonicky veterinářovi,který má přehled o všech produktech na trhu. Nevím ale, jak dopadnou barvy na kočárku po použití.
Měj se pěkně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
2.7.15 14:06

Prosím o radu. Včera jsem si našla klíště a stále kojím. Nevím jak dlouho klíště bylo přissáte, ale je možné, že i den, protože v útery jsem dělala se senem. Klíště bylo na špatně dostupném místě a tak jsem si ho nevšimla, nebo bylo na triku a přissálo se později, to fakt nevím. Stále ale kojím roční dcerku (už jenom ráno a večer) mám to začít nějak řešit? Přestat kojit? Nevím jestli klíště bylo infikované. Mám jít z dcerkou na odběry? děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.7.15 14:09

@Isia měla jsem klíšťat několik, ani mi nenapadlo to řešit nebo kojení utnout :think: proč to chceš dělat? máš pocit, že to dítě ohrožuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.7.15 14:11

@Isia Ne, neřeš to nijak. Jedno klíště na svém těle není důvodem k nekojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
2.7.15 14:26

Jdemi hlavně o to, že klíště jsem měla docela dlouho, možná i celý den, takže riziko nákazy (pokud bylo klíště infikováno) je možné. Nechci nijak ohrozit dcerku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.7.15 14:28

@Isia nemáš ji jak ohrozit.. já toto vůbec neřeším.. ty si po měsíci zajdi na test na boreliozu a tím to hasne.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6157
2.7.15 14:30

@Isia
Taky by mě zajímalo, jestli případné nakažení klíštětem mělo vliv na mateřské mléko… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.7.15 14:39

@Isia Přenos kojením nebyl nikdy prokázán. Pokud máš nějaké pochybnosti, můžeš si zajít ty na odběry kvůli přítomnosti borelií, ale né stejně dříve, než po 4 - 6 týdnech od přítomnosti klíštěte. Dříve jsou totiž negativní a neprůkazné. Samozřejmě počítej s tím, že si ty testy zaplatíš, protože žádný rozumný doktor Tě na ně nepošle, když není důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
2.7.15 14:41
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
2.7.15 14:45

Teda to mě nenapadlo, že by se to mohlo přenášet MM. Minulý rok jsem taky měla klíště a nijak to neřešila. Kojím stále. Na druhou stranu je pravda, že kamarádka technoložka potravin mi říkala, že v mléce z mlékomatů (nepasterizované) je nějaké riziko přenosu encefalitidy, pokud ji kráva chytne kousnutím nějakým hmyzem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
2.7.15 20:51

Teda me to taky nikdy nenapadlo :nevim: behem kojeni jsem klistat mela nekolik, u obou deti…jak jsem je tahala v satku po lesich

udelala jsem co vzdy, rutina: vytahnou, vydenzifikovat, zapsat do kalendare kde kliste bylo prisate.
kdybych mela priznaky („chripku“ nebo flek), tak resim dal a vim kdy+kde kliste bylo. ale to delam vzdy, bez ohledu na kojeni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí