Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky,
mám po laparoskopii, hysteroskopii. Při této operaci mi byla provedena biopsie, nevíte, co to je? Našli mi prý drobnou endometriozu, ale doktror říkal, že v mém případě to nemá moc vliv na početí. Snažím se otěhotnět 3 roky, jsem po 1.IVF, ale to se nezadařilo. Proto jsem šla na Laparo. Chtěla bych se zeptat, jestli některá nemáte zkušenosti, jaká léčba by po laparo měla nastat? Ráda bych šla co nejdříve na IVF. Ale asi je vhodná přestávka. Nevíte, jak dlouho budu muset čekat, než budu moct jít na další pokus IVF? A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli bych v tom mezičase, když budu čekat na IVF neměla zkusit IUI bez stimulace léky. Jen tak v přirozeném cyklu. Také se trošku bojím té endometriozy, našly mi tam prý jedno ložisko. Děkuji moc, za jakoukoli radu. Narcisek
Můžu poradit jen co se týká IVF, záleží jestli Ti z minulé stimulace zbyli vajicka - mrazacci. Pokud ANO, můžeš chodit kazdy mesic, tedy dokud budes mit mrazacky, na rozmrazeni a zavedeni embryi. Pokud Ti zadni mrazacci nezbyli budes muset pockat tri mesice, protoze teprve po trech mesicich je mozne jit na dalsi stimulaci. My jsme ti stastlivci, kterym se zadarilo hned pri prvnim IVF, ted jsme 10+1, tak snad to bude OK! Vim ze je to snad ta nejhorsi rada, ale je dobre na to nemyslet najit si jinou zabavu. Planuj dovolenou, rekonstrukci bytu ci si zaplat nejaky kurz. U me to vyslo. Dostala jsem se na distancni studium co jsem chtela, zaplatili jsme Pariz a zacala jsem chodit na brisni tanecky. V Parizi jsme byli kdyz jsem byla v sestem tydnu a na dovolenou poletime na prelomu 4. a 5. mesice. Mne se to podarilo pustit z hlavy a vyslo to. Ale jak, to se me vazne neptej. Doktor by Ti mel nejlepe rict jaka je pravdepodobnost, ze se vam to vubec prirozenou cestou podari. Pokud to neni mozne, necekala bych ani minutu a hura na to a vyuzit kazde prilezitosti. Drzim palecky Jarka
Ahoj Narcisku,
já mám také endometriozu. Věškeré informace týkající se endometriozy najdeš na www.endometrioza.cz, kde je i poradna. Dotazy pacientek s endometriozou jsou tam zveřejněny i s odpověďmi. Výplývá z nich, že endometrioza je pěkný neřád. po laparoskopii je možná dvojí léčba: 1) těhotenství (po šestinedělí) nebo 2) léčivy v podobě pilulek nebo injekcí. Injekce se dávájí do břicha jednou za 28 dní a jsou mnohem účinější než léky. Pochopila jsem, že nejsou samozřejmostí a lékaři je musí pravděpodobně zdravotním pojišťovnám lékařsky odůvodnit. Jinak by jedna injekce byla drahý špás(asi 6500,–Kč/1 injekce). Berou se 3× nebo 6× podle závažnosti, protože endometrioza má několik stupňů. Možná bys mohla zkusit otěhotnět i přirozenou cestou těď po laparo. S těhotenstvím je lépe neotálet a pokud se to přirozenou cestou nedaří, tak podstoupit co nejdříve IVF. Jako účinná prevence proti endometrioze je antikoncepce.
Doufám, že jsem ti poradila a přeji ti brzyčko //.
Pa Mončičák ![]()