Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky a chci se zeptat…jaké máte zkušenosti s pinďaty a dovolenou u moře???Mám ročního chlapečka a letos si ještě netroufáme,ale příští rok bychom rádi někam vyrazily.Zajímají mě vaše názory a zkušenosti,takže se podělme.Myslím,že nejsem jediná,kterou to zajímá.Doufám totiž,že Šimonek už bude příští rok bez plenek :/ …uvidíme a taky už to nebude tak omezující,co se stravy týče.A taky bychom rádi jely mimo sezónu,kdy ještě nebo už??? není takový blázinec všude, kam člověk vyrazí.Zda je lepší jet v červnu nebo září??Co vy na to?
Mila
Naše Betynka bude mít v červenci rok a tak uvítám taky každou zkušenost z dovolené, míříme v srpnu do Řecka. Na co nemáme zapomenout, co je naopak zbytečné?Mají tam vodu v PETkách?Co výživy?Existují třeba hotely kde nabídnou dětskou postýlku? Zatím jsme nebyli v žádné cestovce a tak v těchto věcech nemám info.
Radino,
vodu v PETkách mají snad v celé Evropě, je to přece jenom velký kšeft.
V Řecku je to pro děti OK, ale srpen je docela pekelný měsíc (hodně lidí a výheň).
S mimčem bych jela až tak v září nebo v říjnu (loni jsme byli na Rhodosu v půlce října a bylo tak nádherně teploučko).
Ahojky,
co se týče dětských postýlek na hotelu, je naprosto běžné, že jsou k dispozici. Jen bych si ji možná předem rezervovala.
Ohledně té vody a jídla nakoupíš úplně stejně jako u nás.
Plenky a ostatní potřeby pro děti také nejsou žádný problém.
A v jakém věku začít s mimi cestovat je strašně individuální, já bych vyrazila klidně i s ročním i mladším děťátkem.
Přeji krásnou dovolenou, která v Řecku bude určitě skvělá.
Abych pravdu řekla, myslím si, že v civilizovaném světě se s děckem nějak protlučeme. Ještě by mne docela zajímalo, jak se to dělá na dovolené s vařením mimičajíků a třeba sunaru? Vozíte si spirálu nebo nějaká ohřívátka? Možná je to pro někoho běžné, ale my fakt pojedeme poprvé s miminkem za hranice na víc než na jeden den.
Nás čeká dovolená u moře se skoro 14-timěsíčním rošťákem za necelých 14 dní, tak určitě budu nakukovat, co sem kdo napíše za rady:) Rozhodli jsme se teda letět, protože David nesnáší dlouhé cesty autem, to by byl očistec…a ve Splitu nás vyzvedne na letišti tchán a do střední Dalmácie nás odveze autem:) No zatím plením lékárny, věci na případný průjem a tak, z toho mám největší hrůzu, neb jsme před 2 měsíci byli na kapačkách kvůli průjmu a dehydrataci…vodu veze tchán v autě, ale dá se tam dokoupit, určitě bych prckovi nadávala tu jejich ani převařenou , dál mě dr. varovala nic prckovi nedávat od nás ochutnat (my občas dáme od sebe, takže bude vyhlášený přísný zákaz jak co se týká zmrzlin, tak masa atp.)
No jsem zvědavá, jak to dopadne, písnu až se vrátíme naše zkušenosti:)
ahoj holky,
my jsme s dcerou před pár dny absolvovali dovolenou u moře (rhodos) a bylo to super. měli jsme ale výhodu, protože dceři nebylo ještě půl roku, takže jsem jen kojila, čímž pádem odpadly starosti s jídlem a vodou. dcera navíc neleze, takže na pláži to bylo v pohodě.
radím jezdit s prťatama v červnu nebo září, protože červenec a srpen může být vzhledem k vedru hodně náročný. a navíc ušetříte, protože je to mimi sezónu
kamarádce se osvědčilo vybírat takové koupání, kde se dá ležet na trávě pod stromem, což pochopitelně není všude. pleny jsme si vezli s sebou a nějaké zásoby vody bych raději taky vzala-taky záleží na tom, kde budete bydlet-jaký tam bude výběr obchodů s potravinami. dětskou postýlku jsme měli na pokoji, bylo nám řečeno že od čtyřech* je to automatické, ale musí se předem zarezervovat. u tří* ubytování záleží místo od místa, jestli dětské postýlky mají nebo ne. Pokud budete mít polopenzi, dětské židličky jsou myslím všude.
Hezkou dovču a nebojte se toho. Jo a vemte síťku proti komárům, my jí používali výlučně v noci, kdy jsme museli obalovat dětkosu postýlku vším, co bylo po ruce ![]()
Jana + Kačenka 6m
Take bych radila jezdit s mimi na dovolenou k mori az v zari nebo zacatkem rijna. Teploty vzduchu uz nejsou tak extremni a more je krasne vyhrate. V cervnu (nekde i kvetnu) muze byt teply vzduch, ale more byva studene.
Pokud se chystate varit cajiky na hotelovem pokoji, doporucuji zjistit, jake jsou v miste zasuvky, aby pripadne varic do zasuvky vubec sel.
Vlastni mimi jeste nemam, ale ziju u more. Co se tyce papani pro deti a vody, da se vsechno koupit tak jako v CR, nejlepe mozna v lekarne (nebo tak to aspon funguje nejlepe u nas - Malta).
Bara
Čau holky,
my jedeme v září do Bulharska - malé bude 11 měsíců, volila jsem mimosezonu, je tam snesitelněji a laciněji, jen jsem se chtěla zeptat jestli některá z vás nebyla v primorsku a nemá zkušenosti jestli se tam dají koupit dětské výživy, sunar, kaše.
Dík.
Lenka
Ahoj, my cestujeme s naší malou od jejích 4 měsíců. Bydlíme jen v 4* hotelech a všude nám vycházeli maximálné vstříct. Vezla jsem si akorát termosku a do té mi kdykoliv během 24 hodin převařili vodu a když byla malá ještě na nutrilonu, tak jsem vozila strerilizátor do mikrovlnky a při večeři jsem jim ho dala nachystaný do kuchyně, kde mi ho dali do mikrovlnky.Pokud budete v civiizované Evropě, tak je to v pohodě, jen vybavit lékarničku, vždy vozím naše léky. Ahoj Gabra
Bulharsko je úžasný a můžu vážně doporučit! Ceny jsou tam super takze nemusis skoro nic vozit. Da se tam sehnat uplne vsechno a za rozumne penizky. Ceny jsou tam stejne jako u nas a v nekterych letoviscich i levnejsi. My jsme byli s devitimesicnim teroristou a nemelo to chybu. Postylku jsme meli na pokoji 4* hotel a mnaminy jsme kupovali v lekarne nebo obchode. Plyny jsme taky koupili az na miste a byla to uzasna dovolena!!!!!!!!!!!!!!
S mimiskama za:,–(ne jezdit mimo hlavni sezonu!!! Nejlepsi je jet spise po prazdninach, to je more krasne teply. Rika se, ze kdyz kojis je to nejlepsi cestovani a pokud zustanes v evropskych zemich nemel by byt problem - Kanary, Ibiza, Malorca jsou nadherny a pro mimca jak delany.
Takze letu zdar a hura na dovolenou
Jarka
Ahoj Lenculko,
my jsme byli vloni v zari v Bulharsku primo v Primorsku, to bylo malymu 9. mesicu, presnidavky, kase, sunar apod. se tam dali sehnat normalne v lekarne, my jsme teda kupovali jen nejake presnidavky, ty meli i v obchodech, instatni kase jsme si dovezli radeji, protoze jsem nevedela, jestli tam sezenem a jinak jsem jeste vicemene kojila, ale v lekarne jsem videla, ze maji vsechno jak u nas.
Nam se tam moc libilo, byli jsme spokojeni, tak at se Vam tam libi a uzijte si to, jela bych hned taky ![]()
Petra a Filip 1.5 r
Taky jsme loni byli v Primorsku-já ještě jako 2v1 a letos v červenci letíme na15dní opět tm,ale tentokrát s 5.m Štěpánkem.
Vše se dá koupit v místní lékárně,včetně plínek ![]()
pa pa G.
Ahoj, my jsme byli loni v srpnu na Istrii - autem. Malemu bylo 10m, uz chodil, celou dobu byl moc spokojeny a hodny, cachtal se v bazenku u more, prendaval oblazky, lepe spal, proste parada. Jeste jsem kojila, ale pil i vodu a cajik (PET lahve maji vsude, neco jsme vezli). Na jidlo mel „hotovky“ od Hippu, nic jsme mu tam nekupovali, jen meloun. Baby susenky a tak jsme vezli s sebou. Je ale potreba dodrzovat rezim, nebyt pres poledne na slunicku, mit neco na hlave a tak…
Letos jedem zase, cca za tyden na stejne misto. Uz se moc tesime. Preji vsem peknou dovcu!
helena+prcek
Ma prvni zkusenost s 11m. synem byla lepsi, nez ve 23 mesicich.Tu prvni dovolenou jsem si uzila i umore.Tu druhou jen na detskem hristi.Nejdelsi cas straveny s nim u vody bylo 30 min.(jen jednou).Pak jsem jen more videla z dali.Kdyz byl malinky tak si hral s piskem ci kaminky, ale po roce bylo zajimave jen hriste.S jidlem pro mrnata nebyl problem, jen to bylo jednou tak trazsi(italie).Prvni rok jsem s nim byla v cervenci a po pul hodine na slunicku kolem 11 hodiny se mi prehral.Ted vim, ze je dobre nevychazet mezi 10.30 az 16.00hod.Proto radiji jedte az v zari ci rijnu.Zalizi kam chcete jet.