Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj mamky, mám prosbu. Vytváří se mi poměrně dost mléka, vadí když po kojení zbytek dovysaju? Navíc by mě zajímalo, jestli můžu třeba jedno krmění v noci provést přes láhvičku s odsátým mlékem? mám dudlik k láhvičce ve tvaru bradavky a pokud malý nebude tahat jako s bradavkou, tak mu mléko nepoteče, takže by mu neměla škodit. mám po porodu v noci silné migrény a než se mi přisaje k bradavce, tak mám rychlejší mu to dát z láhvičky. jinak ostatní kojení dělám přes prsa. Předem děkuji za názory.
Ahoj, můj názor: určitě nevadí, když po kojení zbytek mlíčka odsaješ. Taky jsem zpočátku měla tak šíleně nalitá prsa,takže jsem odstříkávala, protože mi i zatvrdávala. Mimčo to všechno nestačilo vypít. Časem se to upraví. Přiznám se, že moc nerozumím tvému dotazu ohledně lahvičky. Já osobně bych lahvičku nedávala, znám případy, kdy si mimi na ní zvyklo a prso nechtělo, bylo pro něj prostě jednodušší tahat z láhve.
já kojila v leže a v noci jsem akorát malého vzala z postýlky, vytáhla prso, malý jedl a já spala
za nějakou dobu jsem se vzbudila a dala ho zpátky do jeho postele
teď už bohužel nekojím, lahvička je zdržovačka
Mně třeba mrňous v leže pít nechtěl, nějak mu to nešlo. Taky jsem to měla v plánu, nakonec jsem kojila a kojím pořád v klasické poloze, myslím, že se jí říká na madonu a když byl hodně malý, tak jsem schrupla i v tom sedu ![]()
igracek píše:
já kojila v leže a v noci jsem akorát malého vzala z postýlky, vytáhla prso, malý jedl a já spalaza nějakou dobu jsem se vzbudila a dala ho zpátky do jeho postele
teď už bohužel nekojím, lahvička je zdržovačka
e
Když mě se v leže malej nepřisaj a když si k tomu sednu ,tak je mi akorát zle.
zkus u toho hodně pít, já při jednom malém kojení vypila i 2 sklenice vody, nebo to v tom leže zkoušej, malý ze začátku tak taky nechtěl, ale časem se naučil
já jsem ze začátku kombinovala lahvičku a prso, párkrát v noci zaskočil s krmením tatínek a žádný problém nebyl, malá stále upřednostňuje prso před silikonem ![]()
zanet: to je na tobě, já se třeba z lahvičky bojím, že si pak malej zvykne, i ta „kojící“ savička teče víc, než normálně z prsa…
navíc, pokud říkáš, že tě v noci bolí hlava, nebude pro tebe stejně nepříjemné vstát, rozsvítit, ohřát mlíko a dát z lahve? mě na migrény bolí nejvíc světlo, takže pro mě by to bylo spíš horší, než potmě vyndat prso a v polospánku nechat malého sosat…
a odstříkávání-pokud máš problém, že máš mlíka moc, tak tím, že budeš po kojení ještě odsávat, tak by si mohla laktaci ještě podpořit a to by bylo kontraproduktivní…
a co polosed? vystlat si záda polštářema? jinak já kojím „na fotbalistu“ a vyhovuje mi to nejvíc, v leže mi to taky nešlo, a takhle malýho položím na polštář, polštář na pokrčenou nohu (jako v tureckém sedu) a malýmu držím jen hlavičku-je to pohodlné a přitom nemusíš mimčo držet v ruce, takže méně pracné ![]()
S tím odsáváním bych to moc nepřeháněla- když ještě po kojení odsaješ, budeš si stále podporovat tvorbu mlíčka. Pokud i po kojení cítíš napětí a pod, odsála bych jen minimum- do ulevy ![]()
A určitě by bylo lepší, kdyby to šlo bez lahvičky, stejně je ta lahev lepší než prso- teče to jakmile nasaje, nemusí čekat na spouštěcí reflex, teče pořád stejnou intenzitou a pod. Ale je blbý, že se nepřisaje v leže :/ No mužeš to zkusit, snad ta jedna lahvička denně neudělá zle ![]()
to odsávání bych moc nepřeháněla. Aby tě ty prsa nebolely a aby se toho mlíčka netvořilo pořád tolika.. Jinak s lahvičkou bych si nedělala starosti. Pořád všude říkají aby se náhodou neodstavil, nám dokonce v porodce zakázali dudlík.. Podle mě to je blbost.. Když sme po porodu přikrmovali nutrilon, tak sem to dávala přes prst a stříkačku, jenže když potřeboval pak i 100ml tak to bylo neúnosný. Nejdřív pil z tomme tipe, je taky jako prso a pak sme dostali flašku od nuku, taky prý má tvar prsa.. A vždy večer po kojení dostal ještě flašku. Nacpal se a v pohodě. Od 4 týdnů plně kojim, ale občas dám trochu čaje, pomáhalo nám to na prdy.. Kamarádce třeba strašně při kojení strašně tečou prsa a tak to mlíko sbírá a večer po kojení malá dostane ještě 100ml mlíka normálně v avent flaškce.. A z prsa pije úplně normálně.. Jo a jinak, kvůli tomu že sme nedali dudlík včas už ho malej nechce.. Já bych radila asi to, udělej to tak jak cítíš, že to bude nejlepší a kdyby si měla pocit že po tom co pije z flašky špatně pije z prsa můžeš s flaškou přece přestat ![]()
Ahoj, taky přemýšlím o chvilkovém krmení z lahvičky, zadělala jsm si na pořádný ragády a kojení je pro mě noční můra, navíc když už se to začalo zlepšovat v noci jsem malou špatně přiložila a prso mám do krve. Mám hrozný strach aby po lahvičce nechtěla přestat pít z prsa… :-/ tak nevím, dudlík malá odmítá, tak ani nevím jestli by nám to třeba i dudklík nekazil… A jaký máte názor na chvilkové kojení jen z jednoho prsu? Prsa se mi hrozně nalévají, ale kojit z toho popraskaného jsou muka ![]()