Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den,
prosím o radu. Mám pětitýdenní miminko, narozené v 36 týdnu, pořád doznívá novorozenecká žloutenka. První dva týdny jsem plně kojila, pak se zřejmě malému zvýšila potřeba mléka a začal po pití nespokojený. Začala jsem kojit znovu z obou prsou, častěji přikládat, odstříkávat, nahřívat prsa, brát homeopatika, bylinky (benedikt lékařský, pískavice), hodně piju i pravidelně jím, ale nemohu se zpátky rozkojit. Malý u prsu usíná a i když vystřídám třeba tři polohy během kojení, tak stejně pije jen prvních 15 minut a pak už nic. Následně křičí hladem, takže musím dát příkrm. Čím déle kojím, tím více spolyká vzduchu a tím ho více bolí bříško. Skoro pořád pláče a trápí se bolestí i ve spaní, když už teda usne. Pořád nosíme, uspáváme, ale dost často marně. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Myslíte že je ještě šance, že začnu normálně kojit?
Děkuji.
Nevím, z čeho usuzuješ, že křičí hladem.
Miminko pije podle své potřeby a chuti, tak dlouho, jak samo chce. Zřejmě polyká hodně vzduchu, ale toho se nezbavíš, když budeš dávat umělé mléko. Děti na UM možná kolikama trpí víc, prostě na to nejsou stavěné. Já bych určitě nepřikrmovala.
Také bych si nebyla tak jistá, že brečí hladem
naše malá od 2 týdne takle řve, když se jí chce čurat nebo kadit- než jsem na to přišla honili se mi hlavou stejne myšlenky jako tobě
jinak hodně miminka uklidňuje houpání např na balonu ![]()
Mimochodem tak prvních 5 týdnů mi přišlo, že si sem tam zařve ať dělám co dělám - a to jsem měla mlíčka hodně, ale ani to na řev nepomáhalo… ![]()
Co třeba poloha na fotbalistu nebo vleže?? Může jít o růstový spurt tedy jinak taky o nenasytnoho kojence
Zaezte si do postele nahulatý a kojte na požádání. V případě potřeby si zavolejte domů LP, aby zkotrolovala techniku.
Přeji pevné nervy, mámkojení u obou děti vybojované a stojí to za to
Držím palce
Syn prorval prvni dva mesice, urcite ne hladem
koj dal, prikrm nedavej. Cim vic a casteju budes kojit, tim vic bude mleka. Koj klidne co hodinu. Ja mela ze zacatku deti jen u prsou ![]()
Jestli polyká hodně vzduchu, tak zkus dávat odbrknout vždy po 5-10 hltech, pokud ti teda u toho nebude moc řvát. A taky zkus zkontrolovat techniku kojení - buď s laktační poradkyní nebo přes stránky kojení. net, jsou tam dobré fotky i videa.
Já už jsem měla doma i laktační poradkyni, zhodnotila, že je vše v pořádku, ale od te doby je to horší a horší. A to že brečí hlady poznám nejen podle váhy, ale taky podle reakce, když si cpe do pusy všechno co může a saje jako šílený. Když má vypít cca sto a vypije polovinu, tak mu určitě nestačí.
Váhu bych neřešila, je to spíš stres že právě mimčo nesnědlo co mělo, zalezte do postele, kojte na požádání, měňte polohy. Mě na zvýšení laktace třeba pomohlo čeré pivo
a před kojením nebo přio pijte něco teplého, zvyšuje to tok. V případě že by to naopak teklo moc a prcek se dusil, tak se př kojení trochuzaklonte nebo odtahnete a potee t naopak mene ![]()
A jeslti je to růstový spurt, tak jediná rada je VYDRŽET!!!
Začla jsem přikrmovat dva týdny zpátky, na doporučení doktorky, jelikož malý nepřibíral. No a teď nevím, jestli to ještě půjde bez. Pořád vážím, kolik toho vypil, abych věděla, kolik nachystat příkrmu a už mi z toho hrabe. No a taky když měl tak strašně tvrdé břicho, tak mi doktorka řekla, že to má z toho častého kojení, jelikož nestíhá trávit.
@Evvcaa je to taaak složitý…koho poslouchat zda laktační či dr. :/ nechápu co je časté kojení - já to dnes zkusila počítat a už v 11h jsem byla u čísla 5 a pak už jsem nepočítala
težce stravitelné je UM)
Dneska od rána zkouším, ale přijde mi to jako trápení dítěte, příkládám po hodině, vypije 20, pořád má hlad, nemůže usnout, brečí, a i když saje jako o život, tak mu nic neteče…
@Evvcaa Ještě mě napadá, co zkusit suplementor s UM? Nemám s tím osobní zkušenost, ale někdo jiný na emimi určitě jo