Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
za měsíc pro mě bude aktuální téma příkrmů. O těch vím už celkem dost, ale nevím, jak to skloubit s kojením. Někdo zachovává jen noční, někdo denní … A jak to mám skloubit s kašemi (prý jsou dobré na noc, že mimčo dýl spí). Je důležitá pravidelnost? Začnu přikrmovat v létě a budu hodně cestovat, tak bych si ráda vypomohla kojením co nejdéle a přikrmování brala opravdu jen jako doplněk, ale nevím jestli je to možné.
Díky za tipy a rady
Zapomněla jsem dodat, že Ondra je zatím plně kojený, ale podle častého nočního buzení mu to už možná přestává stačit.
M.
já už zkouším první příkrmy(dělám autošk.),zatím jen pár lžiček a pak ještě trochu mlíčka,a večer zkoušíme kašičku,ale taky jen pár lžiček a pak ještě trochu kojím,no ale na noční spaní to asi nemá vliv,mimošek chodí spát tak po sedmé a budí se v 22.00 a pak ve tři a v šest ráno,papá krůtí maso se zel. a pak mléčnou rýž.kaši s banány,všechno mu chutná takže budu zkoušet dál,kojit chci začít jen přes noc,ale uvidíme jak se mi bude tvořit mléko,kojím už jen z jednoho prsu a stejně už to malému nestačí,takže přeji ať to tvému mimošku chutná a je to dost zábava když má dítko upatlanou pusinku od mrkvičky pá J.
Ahoj,
mám skoro stejně starého syna (1.1.), takže nás to čeká taky. Ze zkušenosti s dcerou bych se prázdnin vůbec nebála. Začíná se polední polívčičkou a jinak se kojí. Ono ze začátku dáváš jen pár lžiček a pak dokojuješ. Až asi po měsíci se přidává odpolední svačina - ovoce (přesnídávka, banán) a zase dokojuješ. Od kaše bych si moc neslibovala. Bylo to tu v několika diskusích, že kaše není zárukou spánku. U některých dětí spíše naopak - je hůř stravitelná a děti bolí bříško. Takže si naplánuj, že v létě budeš kojit a občas přidáš něco jiného. Ale kojení je i potom to nejdůležitější.
Jitka
presne jak rika Jita, nejdriv zeleninove polivky - nebo spis kasicky, mrkvicka, brokolice, cuketa, spenat pak i s bramborem nebo ryzi. vzdy novinku davat aspon 3 dny- neni-li nejaka alerg.reakce,az bude zeleninka vyzkousen,tak ovoce a zase jabko,hruska, banan-zkouset..
maso az pozdejc.
jinak KASE- u nas naopak- bolelo ho brisko a jak, zkousela jsem Sinlac pro alergiky a Sunarku , takze kasi davam obcas rano s ovocem…
D
Ahoj,
tak já taky přispěju,začali jsme totiž s příkrmy.Holky to psaly dobře,jen bych chtěla připojit svoji zkušenost .Začla jsem v poledne s polívkama(mrkev,brambor,rýže…),ale nedokojuju hned. Když mi kojení vychází na dvanáctou nebo prostě kolem oběda,tak dám polívku a pak tak půl hodinky až hoďku počkám s dalším kojením. postupně by měla polívka nahradit jedno kojení.Až za měsíc se začne s ovocem,my musíme podušený,máme HA stravu.A záse-místo kojení by měla vycházet sváča.
Oni jsou totiž dětičky vyčůraný a když zjistí,že se docvaknou mlíkem,když ten blivajz nesní, tak to nebudou. Musí pochopit,že je to na hlad.Samože když sní 2 lžičky,tak nenechej trápit hladem.Ale postupně ubírat jedno,přidávat druhé.A myslím,že pravidelnost je důležitá.Zatím se mi režim osvědčil.
Tak hodně zdaru.
Jitka a mrňousci
My jsme také začely s příkrmama nedávno.Ráno kolem pul osmé jí jen nakojím.Pak v deset dám ovocnou přesnidávku,sni pul skleničky,už nekojím.Na oběd jí dám maso-zeleninový příkrm sní pár lžiček a nakojím ji.Po procházce venku jí taky jen nakojím to je tak ve tři.V pět jí dávám pul kelímku bílého jogurtu s ovoceným kompotem,jestli to sní celé tak už nekojím.V sedum jí dávám večeři,ovocnou kaši.V osm jde spát a někdy si veme ještě kojo.V nosi ji kojím ještě 3krát.Tak hodně zdaru.Sama pak poznáš co je nejlepší.
![]()
Dík za rady. Jenom nevím jak to bude s tím nahrazováním 1 kojení, nekojím totiž nijak pravidelně, ale „jak si řekne“, což je poslední dobou dost často, klidně po hodině.
Dobrá rada s tím nekojit hned po jídle, vyzkouším.