Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jsem dneska strašně nas… na tchýni!!! Prosím Vás poraďte mi co s ní dělat nebo já ji fakt zabiju!!!
Neustále mi vnucuje už od malýho 2měsíců ať mu dávám šťávičky, že jedna paní co má o měsíc mladší miminko to dává. Když jsem řekla, že je to až od 4 měsíců a stejně to dávat nebudu, řekla „Tak to naředíš, ne? Vodu máš!“ Připadala jsem si jak absolutní de…, dávám mu pít občas vodu a ona když to vidí, tak hned Honzíčku, ty chudáčku, já ti budu muset koupit čaj, ty pořád piješ tu vodu… Fajn ať to říká, ale ona mu ten čaj fakt koupila, udělala a dala do něho med, já ho vylila. Nebudu tu vše rozepisovat co mi radí, jen to nejhlavnější.
Před třemi dny mě nutila ať mu dám zmrzlinu, že mu to vytvoří pozitivní vztah k té lžičce, nedla jsem mu, ale ona se za každý mý takový „odmítnutí“ naštve.
Včera jsem koupila malýmu jablečnou přesnídávku od hami, je od 4měsíců a bez cukru, nechtěla jsem ji malýmu dát (jsou mu necelý 4 měsíce) ale prostě jen tak do zásoby a tchýně pořád chodila ať ji ho chvilku dám, že ji ho vůbec „nepůjčuju“, tak jsem ji ho dala s tím, že v kuchyni je manžel a já šla prát, jenže tchýně si ho vzala do pokoje s přesnídávkou, kde mu ji dala. Nevěděla jsem co na to říct, pak jsem ji prostě řekla, že si nepřeji aby malýmu něco dávala či dělala za mými zády, ona mlčela, ale pak večer až malej spal jsem slyšela jak nadává manželovi, že ať otevře oči a podívá se jak malýho trápím!!!
Nemůžu, jsem vyčerpaná, zoufalá, bydlíme u ní, spravujeme si spodní patro, ale obyvatelný zatím není a dřív jak v říjnu nebude, všechny finance dáváme do toho a do dluhů, takže sami prostě bydlet zatím nemůžeme.
Mám strach aby ta včerejší přesnídávka malýmu neublížila, snědl ji polovinu.
Co dělat s tcýní, jak ji mám ignorovat? Řeknite, že jsem normální a Honzíka netrápím?
Ahoj!
Neboj, jsi naprosto normální, jen tvá tchýně je neskutečně praštěná!!!
Já bych byla určitě taky pořádně vytočená a už bych jí malýho nedala.
Normálně jí řekni, že pokud tě nebude respektovat, tak jí ho prostě půjčovat nebudeš.
Tohle by mi vážně hnulo žlučí…
Ta přesnídávka mu nejspíš nic neudělá, ale je na ni a podobné blbosti určitě brzo.
Ta je tedy drsná… U nás zůstává jen u „dobrých“ rad, ale kdyby mi nakrmili malou proti mé vůli, tak se neznám.
Určitě mu neublíží, tím se netrap. Ale tchýni rozsekat a dát do příkrmu
![]()
Dělám si legraci. Buď klidně i nadále tak razantní. Manžel je jistě normální a vidí, že malý se rozhodně netrápí ![]()
Normální jsi, Honzíka netrápíš, tchyně je
, protože by tě bez ohledu na svůj názor měla respektovat - matka jsi ty, ona už syna vychovala.
Pokud nemá sklon k alergiím, tak by mu to nijak výrazně ublížit nemělo, max. trochu zácpa. Ale taky se může osypat, nebo si rozhasit zažívání. Předpokládám, že kdyby se tak stalo nebo by malý plakal, že se nemůže vykakat, ona ho ošetřovat nebude
.
S bydlením to máš blbé, možná škoda, že jste na to přistoupili; bylo by dobré, aby tě manžel podpořil a prezentoval to jako vaše společná rozhodnutí. Hrotit je to těžké, když u ní bydlíte ![]()
Moc si to nepřipouštěj - jedním uchem tam, druhým ven… A hlavně ji nezabíjej - je to trestné
![]()
Eva
Děs a hrůza!
Zkus jí vytisknout několik článků, kde se o správné výživě hovoří a řekni jí, že jestli bude dál pokračovat a inspirovat se nějakou sousedkou, místo aby respektovala tvé přání, prostě budeš muset držet stálý dozor a promluvit i s manželem, aby jí zkusil domluvit. musí stát teď tvrdě při tobě.
Manžel mě pomáhá, zastává se mě, ale vážně to není k ničemu. Pořád malýmu dělá něco co se mi nelíbí, když ho vidí tak říká „Řekni áááááááá a bééééééééééé…“ Vím, že je to blbost, ale mě to strašně deptá, slyším to 10krát denně. Pak si s malým hraje jako s hadrovou panenkou, říká mu nějakou říkanku a strašně rychle mu přitom hýbá ručkama, fakt jak s panenkou. Malej se sice tomu směje, ale vadí mě to, protože jen bezvládně sedí a při každým tak rychlým pohybu se lekne.. Potřebuju jen uklidnit, protože už se mi fakt poslední dny co ji vidím otvírá kudla v kapse
![]()
Ahojky,
takových tchýní, bohužel je plno. Neštěstí je, že bydlíte u nich. A co manžel stojí za tebou? Pokud ano tak se prostě nenechej vytočit. Ale v klidu i tisdíckrát za den opakuj je to moje dítě a já mu tohle dávat nebudu. Ber to pozitivně alespoň budeš mít nácvik na malého. Přesnídávka by mu ublížit neměla - maximálně se ti osype, ale to zakrátko zmizí. A příště raději něco takového schovej a ani neukazuj. Taky jsem si nakupovala do zásoby - to chápu on se člověk na tu první lžičku i těší.
A co kdybys jí podstrčila časopis kde píšou o příkrmech, nebo argumentovala doktorkou? Prostě autoritou, které třeba bude víc věřit paní tchýně?
Je to težké Drž se.
Tak zase co se týče těchto blbinek tatínků s dětmi, tak to je normálka
To neřeš a raduj se, že se tak milují ![]()
Popilio rada je jednoduchá, jen sebrat odvahu k činu - jednoduše oznam, že bez tvýho souhlasu malej nesmí nic, že na příkrmy má ještě čas do 6měs a i tam není spěch a že pokud nebude respektovat, co říkáš, malýho bez dozoru nedostane. Ať se nediví, že malýho nedostane. Já jsem dodneška za herodesku, že malé nedávám sladký, že pije nejčastěji vodu apod. Pokud by tě nerespektovala, nebude mít šanci.
Natvrdo, za cenu uražení - ono jí dojde, že malýho neuvidí, pokud nebude držet ústa a krok.
Když tě se…, tak se na ní taky vys…prdni…ale musíš si za tím stát a neustupovat. Myslím, že u takhle malýho děcka by ten rachot za to stál - jiná to je u 3letýho dítěte, tam se něco dá (já dneska po několikáté malé vyrvala lízátko, i když jsem dopředu upozorňovala, že ho nesmí)…
GaB
Není náhodou tvoje tchýně jednovaječný dvojče mojí tchýně?Mám to samý v bleděmodrym.
V sobotu po poslední návštěvě jsme se s manželem dohodli,že k ní budem jezdit jen na narozeniny a vánoce.
Naší malé jsou 3 měsíce a dodnes ,ani k narození ,jí nic nedala,nekoupila.Prý jsme moc nároční.
Všechno co udělám,je špatně .Špatně kojim,malá prý nemůže dýchat,tak mi rvala prso malý z pusy,malá má špatný návyky-v noci spíme dlouho (spí tak od 21.00 do 9.00 s pauzama na jídlo),přes den spí tak 3×,načeš po obědě spí tak 4 hodiny v kočárku .To všechno je špatně ,protože ona si s ní chce hrát (ale nikdy si jí ani nepochovala).Moc s ní blbneme,miminko má být v zavinovačce a ležet v postýlce.Prostě občas nechápu,jak mohl manžel přežít první rok života.
A s čajem-udělala nám svůj speciální -dětský čaj.Vyvařila cibuli s anýzem a osladila ho medem.Když mám ho nutila ,před ní jsem ho vylila a bylo veselo…
Prostě ,jsem ráda,že manžel stojí při mě a přistoupil na to,že k ní prostě nebudeme jezdit.Domluvit se s ní nelze…
ahoj, jako bych to psala ja, jenze nejde o tchyni , ale svagrovou, se kterou se ted take delime o dum. Male davala ve 2 mesicich pacholika. Myslela jsem, ze umru, takze kdyz se pochlubila, rekla jsem ji, ze uz od ni hlidat nechci, a bylo to. Proste bud bude respektovat tebe a tve nazory a tvou vychovu anebo ma smulu, a nebudes ji ho pujcovat. Mozna je to drsne, ale TY JSI MAMA , a je to tve dite a ne jeji. misa
Ahojky,
tchýně není normální a já bych jí nejspíš už zabila!! ![]()
Neboj, každej soud by tě osvobodil! ![]()
![]()
Nechápu jen, jak si může dovolit mu něco dát sníst bez tvého souhlasu!!
To aby ses bála ji s ním nechat chvíli o samotě!
Když to tady čtu, tak děkuji za mojí tchýni, která je zlatá!!
Jarka a Nikolka
Ahoj,
to je asi pořádný nápor na nervy sdílet domácnost s takovouto tchýní
Ty jsi výborná máma, tím se netrap. S tchýní to zkus po dobrém, slušně, ale dostatečně rozhodně, nejlépe s manželem po boku. Řekni jí, že chápeš, že tak jak ti ona radí bylo obvyklé krmit děti, když je ona měla malé. Ale dneska odborníci radí něco jiného a ty se chováš podle toho. Za dítě jsi zodpovědná ty takže ona tě musí respektovat a ne krmit malého za tvými zády. Manžel by jí to měl nejlépe znovu zopakovat, aby viděla, že to myslíte oba vážně. Nebo jí prostě vnoučka nepůjčovat vůbec což bys ale určitě nerada a ona taky
Pokud je aspoň trochu soudná tak by to měla pochopit. Pokud není tak fakt nevím, asi vyhlásit válku což by bylo pro všechny zúčastněné na hlavu.
Jak už ti tu někdo radil, zkus jí vytisknout nějaký článek nebo vnutit nějakou knihu o výživě miminek. Aby si na vlastní oči přečetla, že kojené dítě nepotřebuje do 6 měsíců vůbec nic jiného. A myslím, že i nekojeným dětem je doporučováno začít s příkrmy až od 5 měsíců a ne od 4 jak to ještě donedávna bylo.
Ještě mě napadlo - vezmi tchýni sebou do poradny a ptej se před ní sestřičky na příkrmy…
Musím si gratulovat jaké mám štěstí na svoji tchýni, jednak není z těch co by přehnaně radila a jednak švagrová měla už 2 holčiny, když se nám narodila první. Máma to sice taky s radama zkoušela, ale v klidu si nechala vysvětlit dnešní praktiky.
Přeju pevné nervy a malý ať pěkně prospívá, navzdory babiččiným úletům ![]()
Katka
Katko ovšem na druhou stranu na tchýni neplatil ani doktor - protože je v tom případě, kdy má jinej názor než ona, blbej - ona to ví přeci nejlíp, když má praxi a ne teorii a vychovala 3děti…ale opravdu je jiná doba a navíc v každé době si to každý dělá jinak…Zkrátka není kam spěchat, dnešní příroda, prostředí a ovzduší ve spolupráci se špatnězavedenou stravou nadělá prckovi akorát na alergie, kterým se bohužel dneska moc nevyhnem…takže vysvětlit, že se vše dělá tak právě i proto…já jako první výmluvu používám atopický ekzém…uvidíme, co bude dál:)
G
Ahoj holky,
vždycky když čtu o vašich tchýních, tak mám potřebu děkovat osudu, že na mě zbyla normální tchyně.