Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobry den,
Uz jsem opravdu zoufala a totalne vycerpana. Mala se naji nechame ji odrihnout a pak bud nastava varianta, ze ke druhemu prsu uz je uspana a nepodari se mi ji probudit, takze uz ji ho nedam a polozim ji do postylky a ona se po tak patnacti az dvaceti minutach zacne strasne mrskat a placat sebou a nepomaha ani chlacholeni, chovani naopak zacne zase hledat prso, tak ji prilozim k prsu, protoze to je proste jedine co zabere na utiseni a pak nastava druha varianta odrihne si a pak ji jeste chvilku nechavam, nez ji ulozim do postylky a ted jeste pul hodiny po tom co jsem ji nakojila ublinkava, nekdy mene, ale nekdy mi prijde, ze skoro pulku toho co vypila (nedokazu to tak odhadnout) pak ji ulozime do postylky a zase nastava to obvykle mrskani telickem a bud u toho slabe pohekuje nebo natahuje na plac. Zkousela jsem ji jak nechat ruce volne pri spani coz jsem byla svedkem toho, ze je rozprahla a lekla se a zacala plakat, tak jsme ji zase zacali zabalovat do zavinovacky a rucicky zabalit k telu, ale to vydzi chvilku a mrskanim si ruce vytrhne a zase si s nima mrska pred oblicejem a pak zacne natahovat a hledat prso, ale kdyz ji ho pak dam, tak jenom dumla a potahne treba jednou proste skoro vubec. A ted uz se ty intervali zkracuji bud chce jist uz drive nez po pul hodine nebo po hodine. Vcera byla rozmrzela cele dopoledne pak spala asi dva a pul hodiny odpoledne a pak s prestavkami do vecera. No v noci se budila po pul hodinach po hodinach nejdelsi interval byl hodinu a pul. Omlouvam se, ze je muj prispevek tak dlouhy, ale uz si opravdu nevim rady.
MOc dekuji za jakoukoli radu.
Eliska
Přečetla jsem to jen rychle, ale pochopila jsem to tak, že jí kojíš dost často? V tom případě se kroutí, protože jí bolí bříško… A nepíšeš kolik je malé.. Pokud je opravdu ještě malá, tak zavinout pevně, houpat, pustit šum, dát dudlíčka… A trošku natáhnout intervaly mezi kojením, ať jí netlačí bříško…
Jinak moje malá už od narození ublinkává skoro pořád - někdy hned po kojení, někdy i 2 hodiny po… Ale přibývá krásně (až moc) takže jsem to nikdy neřešila… Taky se mi někdy zdálo, že vyhodila snad všechno… ![]()
Zabal jí pořádně, dobrá je tetraplína či nějaká osuška, udělej z ní pěknou housku a napevno, nejlíp cípy pod zadek, ať si je zatíží vlastní vahou, bude spát líp ![]()
Ublinkávání neřeš, první syn mi taky ublíval i po 2h, dávala jsem mu kolem krku bryndáčky, abych ho nemusela frut převlíkat ![]()
K zavinutí bych přihodila ještě dudlík, potažmo zkusila zapnout lux nebo fén, bude spát jak mřeně. (ale jinak pokud se vzbudí, tak nakojit jak si řekne, při kojení nekoukej na nějaké intervaly a režim, na ten máte hafo času)
a co dudlik?
ono u maleho miminka kazda jeho nespokojenost vypada, jako ze ma hlad, klidne ho muze bolet brisko nebo potrebuje odkrknou, prebalit… prso ho ho utisi.
Měli jsme to samé.Myslím,že syn chtěl být spíš u mě než kojení.Kojila jsem po dvou hodinách pak si odřihl a mrskal sebou a blinkal.Tak jsem si ho vzala do šátku a on ještě odkrkával.Měli jsme to prostě tak,že když si neodřihl pořadně a ležel tak blinkal.Tím,že jsem ho nosila jsem pak měla víc času a nebyla tak unavená.
Milkiway píše:
Jo a koj jen z jednoho prsu.
jo to jsem taky chtela dodat
Mala je jeste hodne mala, je ji teprve tyden, takze nevim co a jak je to moje prvni miminko. Vsem moc dekuji za rady, to zavinuty zkousim i ji tu plenu zasoupnu pod zadicka, ale ona se proste rukama vymrska i z toho ![]()
dudlik jsem taky zkousela, ale to zabere jenom na chvilku, prekvapuje me ten sum to jsem nevedela, pres den nechavame otevrene dvere aby slysela ruch domacnosti, ale v noci je zavirame, snazim se abychom ji oddelili den a noc, ale chapu, ze to bude chtit cas na to je jeste asi hodne mala.
kazdemu to zavinuti nevyhovuje, muj maly to nesnesl, potreboval mit ruce volne. je vazne jeste hodne malicka, nejaky rezim teprve najdete. v tomhle veku byl maly u prsa snad porad, jen ten dudlik ho na chvili osidil.
ten sum dokaze deti uklidnit, ale ja jsem proti tomu, myslim, ze pak neumi spat bez nej.
Já odděluju noc a den tak, že přes den jen v obýváku, hraje telka, my se normálně bavíme a ona u toho krásně spí… do ložnice jdeme až když jdu spát já (předtím ještě nakojím) tak okolo 23hod… V ložnici mám rozsvícenou lampičku s oranžovou žárovkou, fakt to skoro nesvítí a vůbec na ní nemluvím… Myslím, že pochopila den/noc velmi rychle, v noci totiž jen zakňourá, dostane prso a chrupká dál… Přes den je po kojení vždycky čilá… A v noci jí nedávám ani odkrknout, fakt rovnou spí a kupodivu ani nezvrací… Je ještě malinká, tak jestli chce chovat a nosit a spinkat v náručí, tak jí to neodpírej… Malá už mi teď v náručí neusne, ale jako malý miminko to dělala… Neboj, za chvíli se sehrajete ![]()
Jo a malá zavinutí nesnášela, ale těma ručičkama se taky budila… Tak jsem jí je při usínání přidržovala… Ale to se dá dělat, když je miminko fakt unavený, jinak by si u něj takhle mohla sedět a držet třeba hodinu.. ![]()
Asi jí bolí fakt bříško, když je často kojená,možná místo častého kojení zkusit jen nosit, houpat, ale pokud by měla brečet hlady, tak nakojit.Já jsem tedy po propuštení z porodnice kojila hodně dlouho z obou prsou, aby se laktace rozjela.Pak jsem kojila jen z jednoho asi po půl roce,ale to mi přišlo, že málo vypila, kojila jsem tedy opět z obou. Moje laktační poradkyně mi říkala, že neexistuje přední a zadní mlíko.Mlíko prý bud je nebo není. Pro mrŇouse se na spinkání doporučuje dát ho na péřový polštár do měkkého, prý to miminka milujou - z knížky Něžná náruč rodičů od p. Kiedroňové.Fakt super knížka, doporučuji. Tak ať se máte hezky a pěkně se sehrajete, nám to taky nějakou dobu trvalo.
No a dudlík u nás taky prohrál na plné čáře,malá ho nikdy nechtěla ![]()
No a to jste ji nosili i v noci? my ji pres den nosime, ale ne vzdy to zabere. kolikrat i to odmita a nic jineho nez to prso nezabere a hlavne kdyz ji v noci prebaluju tak to ji naprosto vzbudi k cilosti, takze pak o to dele zabira. S tema rukama to je prave to, ze nevim, jestli se ji to libi nebo nelibi. No jinak v noci to taky tak delame, ze na ni nemluvim a mam jenom tlumene svetlo, pres den si s ni povidame, ale ona vetsinou po peti minutach u prsa odpadne i pres den a pak az se vzbudi a znova hleda. No asi mate pravdu v tom, ze je jeste moc mala a musime to proste vychytat a jenom jeste posledni vec, kdy se Vam to tak priblizne upravilo? po jak dlouhe dobe?